SUCCESVOL TRAININGSKAMP VELO IN DUITSLAND

 Venéco/VELO heeft een succesvol trainingskamp achter de rug in het Duitse Effeld. Het team van coach Nico Stet won met 32-26 (rust 19-18) van TV Aldekerk 07. Carmen Riepe was met elf doelpunten uitblinkster. Kim Schildmeijer maakte haar officieuze debuut en scoorde drie keer. In de slotfase gaf een aantal sterke acties van de jarige Michelle Huf  bij 28-26 de doorslag. Quincy Fani was weer terug in de selectie nadat zij eerder besloot te stoppen.

Tegen bekerwinnaar Handbal Venlo bleef VELO door de sterk spelende Kirsten van Steenbergen (zeven doelpunten) en Angelique van Duijvenbode (zes) lang op gelijke hoogte. De 20-16 voorsprong moest echter in de slotfase alsnog uit handen worden gegeven: 25-28.

Tegen Sint Truiden, de kampioen van België, speelde de ploeg uit Wateringen een prima partij met de 30-21 overwinning als beloning. Riepe (7), Van Steenbergen, Van Duijvenbode en Schuit (allen driemaal) waren de beste schutters.

,,Zeer geslaagd trainingskamp met goede resultaten. Prima voor de teambuilding en een sterk uitgangspunt voor de competitie”, aldus de tevreden technische leiding.

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

FOTO’S: CARSTEN WULF 
INSTA. :@fl_oto

SAMENWERKING BIJ DE JEUGD TUSSEN QUINTUS EN VELO

Quintus en VELO gaan wat betreft de jongensjeugd met elkaar samenwerken. De besturen van de beide verenigingen en de ouders hebben groen licht gegeven om de talenten samen te voegen zonder dat het bestaansrecht van de clubs verloren gaat. De jeugdteams (jongens) zullen ook als één team aan de competitie deelnemen. ,,Een stap in de goede richting om verdere samenwerking uit te breiden”, is de algehele opvatting bij de Westlandse betrokkenen.

Paul van Vliet, voorzitter van de Sectie Topsport Quintus, verwoordde het treffend: ,,Iedereen moet de kans krijgen om te kunnen handballen. Dus de talenten die vier, vijf keer per week willen trainen, maar ook de andere sporters die gewoon bij hun club willen blijven handballen.”

Quintus en VELO willen op die manier een stevige basis leggen voor een topsport gericht handbalklimaat, maar ook voor de breedtesport.

 

ROL VAN BETEKENIS

Neso Saponjic, de nieuwe trainer/coach van de Quintusmannen, is in zijn nopjes met deze ontwikkeling. Hij pleit al jaren voor verdergaande samenwerking in de Haags/Westlandse regio. ,,Willen wij een rol van betekenis gaan spelen in het Nederlandse handbal, dan zullen wij het op deze manier moeten aanpakken. Er zit veel talent bij beide clubs en door die gasten bij elkaar te brengen, kunnen we meer trainen op niveau en de prestaties vergroten”, aldus Saponjic die naast de hoofdmacht ook verantwoordelijk is voor die jeugdteams.

Vanuit de jeugd van Quintus, dat een aantal routiniers zag stoppen, ziet de ambitieuze trainer een beloftevolle jongelingen doorstromen.

Youri Schutte, Dyon de Graaf, Sven Teekens, Kylian Kattenberg, Jorg van Endschot en Sem Ekering maken de overstap naar de hoofdmacht.

Saponjic: ,,Zij komen definitief over en misschien Vince Zwirs en Gian Verbraeken. Nog een groter aantal gaat meetrainen en daar komen ook vanuit VELO nog een aantal verrassingen uit naar voren. Ik heb er een heel positief gevoel over.”

 

VERSTERKINGEN

Al eerder lukte het Quintus om voormalig topspeler van Volendam, Marnix Roos, binnen te halen en ook de Australische linkerhoekspeler Luke Naylor behoort tot de nieuwelingen. Saponjic enthousiast: ,,En er komen nog vijf, zes mannen meetrainen van regioclubs die een versterking kunnen vormen. Even afwachten hoe dat uitpakt.”

Ook bij de damesjeugd en het eerste team, dat komend seizoen onder leiding staat van Rolf Schulte, staan binnenkort veranderingen en aanvullingen op het programma, aldus STQ-voorzitter Van Vliet.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN  

 

REGIOCLUBS DEN HAAG/WESTLAND OP RAPPORT

VELO DE GROOTSTE VERRASSING; HELLAS KNAP TWEEDE

De competitie in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen is klaar. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs het hebben gedaan dit seizoen. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een cijfer op het Eindrapport.

VELO (NICO STET)

Als gepromoveerde club heeft VELO met uiteindelijk de vierde plaats in de eredivisie  boven verwachting gepresteerd. Onder leiding van de gelouterde oefenmeester Stet is het team steeds beter gaan handballen. Uitstekende resultaten tegen op papier hoger geklasseerde tegenstanders. De club uit Wateringen veroverde zelfs een ticket voor de Europa Cup van volgend seizoen. Een ongekende prestatie! De organisatie, inclusief de PR, is steeds tot in de puntjes geregeld.

Coach Stet: ,,Het is bijna ongelofelijk, maar alles ging dit seizoen goed. Natuurlijk met het eerste team, maar ook het tweede werd kampioen. Een super resultaat om direct als promovendus al vierde te worden. Nog nooit voorgekomen volgens mij. Dit team vormt een hechte eenheid en de sfeer is geweldig. Ik werk hier met zó veel plezier. Wij gaan met vertrouwen het nieuwe seizoen in. Met hopelijk een aantal versterkingen erbij.”

Stet gaf zijn team een 9 en daar kunnen wij ons volledig in vinden.

CIJFER: 9

HELLAS (JORIS WITJENS)

De technische trojka Joris Witjens/Björn Budding/Maura Visser heeft met Hellas een prima prestatie geleverd door als tweede te eindigen. Nog vóór Quintus op basis van onderling resultaat. De staf en spelers bewezen dat met een goed doordacht plan een sterk team kan worden gesmeed. De Hagenaars speelden veel sterke partijen met veel schotkracht en op basis van een ijzersterke verdediging met een snelle omschakeling.  Het team kende veel kwaliteit op alle posities. Een sterk collectief.

Coach Witjens: ,,Wij hebben het maximale eruit gehaald. Vanaf de voorbereiding verliep de vorming van het team heel goed. De klik tussen staf en spelers was aanwezig. We hebben herkenbaar handbal gespeeld waarbij onze jonge spelers stappen hebben gemaakt. De tweede plaats is vooral gezien de verwachtingen meer dan uitstekend. Ook verdiend, gelet op de strijdlust, spelopvatting en de toewijding van het gehele team.”

Witjens gaf zijn team een 9 en het panel van deskundigen kwam uit op een 8. Een 8.5 is derhalve een mooi en dik verdiend cijfer.  

CIJFER: 8.5

 

QUINTUS MANNEN (RUBEN SCHELBERT)

De mannen van Quintus werden vooral door de buitenwacht (én door sommige spelers) na de degradatie uit de BENE-League als de gedoodverfde favoriet gezien voor de titel in de eredivisie. Coach Schelbert was daar vanaf het begin terughoudender over. De Westlanders wisselden sterke wedstrijden af met zeperds (vooral tegen de Haagse regiogenoten) en speelden te vaak gelijk. Daardoor kwamen ze in de eindfase veel punten tekort. De derde plaats werd gezien als een tegenvaller. Aan Neso Saponjic de taak om aan een vernieuwde, jonge ploeg te bouwen.

Coach Schelbert: ,,Ik persoonlijk ben tevreden met onze competitie wat betreft de uitslagen, de prestaties en de positie op de ranglijst. Het had beter gekund en er zijn ook volop verbeterpunten  te benoemen. Veel spelers konden ervaring verzamelen en dat is bruikbaar voor volgend seizoen. We hebben heel goede fases gehad, maar ook onnodig veel punten verspeeld. Houten was uiteindelijk beter en de terechte kampioen”

Schelbert gaf zijn team een 8 en wij zaten iets lager met een 7. Dus komen we uit op een 7.5

CIJFER: 7.5

 

QUINTUS VROUWEN (RUUD VAN DEN BROECK)

Het was een onrustig seizoen bij de vrouwenafdeling van Quintus. De achterban hoopte, dat de Heulse club net als voorgaande jaren weer zou meedoen om de prijzen. Dat was niet helemaal reëel, want er waren speelsters gestopt of naar andere clubs vertrokken. Toch hield het gemor aan en verloor trainer Fred Michielsen het vertrouwen van de supporters en (een deel) van de speelsters. Voldoende voor hem om de handdoek te gooien. Keeperstrainer Van den Broeck nam tijdelijk de honneurs waar. Een moeilijke klus, maar hij deed dat met verve.

Coach Van den Broeck: ,,Het was geen rustig seizoen, maar ik heb het toch als heel leuk ervaren. Eerst als keeperstrainer een goede klik en daarna als hoofdtrainer kreeg ik ook te maken met een gretige, jonge groep met veel potentie. Gezien de omstandigheden en de jonge leeftijd van de speelsters hebben we maximaal gepresteerd. Het is nu zaak voor Quintus om met deze groep een stabiele basis neer te zetten en vooral goed met elkaar te communiceren.”

Van den Broeck gaf een 8 en bleef heel positief. Dat is te waarderen. Het panel zag echter te veel minpunten, werd te vaak teleurgesteld, maar had ook oog voor het jeugdige kaliber van het team. Het kwam daardoor uit op een 6 met dus een 7tje als gemiddelde.   

CIJFER: 7

 

WHC/HERCULES (WESLEY HAGE)

De verwachtingen over de prestaties van WHC/Hercules waren hoog gespannen. Die zijn er om verschillende redenen niet uitgekomen. Het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer heeft matig gepresteerd en onnodig punten gemorst. De achtste plaats is te laag voor de talentrijke formatie. De Hagenaars speelden topwedstrijden, maar gaven in andere partijen net zo makkelijk een ruime voorsprong weg. Te wisselvallig dus…

De toekomst ziet er rooskleurig uit met de nationale titel van de A1, talenten die overgaan naar de hoofdmacht en ervaren krachten die de club trouw blijven.

Coach Hage: ,,Wij kijken ondanks de tegenvallende resultaten terug op een leerzaam jaar. Het belangrijkste doel was om jonge talenten te mengen in de bestaande groep. Daar zijn we aardig in geslaagd. We hebben die gasten kunnen laten proeven aan het niveau van de eredivisie. Zo’n proces gaat altijd met vallen en opstaan. Voor komend seizoen moeten we daarin stappen maken en constanter worden. Die talenten kloppen op de deur en dat geeft de hele selectie een boost.”

Hage is reëel met zijn 6.4 en wij kwamen net iets hoger en dus wordt het afgerond naar 6.5.

CIJFER: 6,5

 

EHC (HEDI BOUMNIJEL)

De club uit Leidschendam-Voorburg had het zwaar dit seizoen. In het begin miste het team belangrijke spelers. Toch werden aanvankelijk voldoende punten gepakt. Daarna kreeg de ploeg te maken met een reeks blessures. Dat was voor de smalle basis nauwelijks op te vangen. Goede wedstrijden, vooral in de eigen thuishal, werden afgewisseld met onnodige nederlagen. Met minimale middelen lukte het toch weer het eredivisieschap veilig te stellen.

Coach Boumnijel: ,,Ik ben al met al toch wel tevreden over de prestaties van mijn team. Er was een beter spelinzicht en ook het tempo en de fysieke kracht zijn gestegen. Verder werkte de verdediging beter. We moeten als verbeterpunten ons meer gaan focussen op bepaalde onderdelen van de wedstrijd, minder balverlies lijden en beter omgaan en leren van de fouten. De selectie zou breder moeten zijn, maar dat is moeilijk te realiseren.”

Ook Boumnijel schatte zijn team op de juiste waarde met een 6. Dat was ook ons oordeel.

CIJFER:

 

AD SPORT/PETER LOTMAN  

 

VENÉCO VELO – SEW 

Volgens verwachting verloor Venéco/VELO van het Noord-Hollansde SEW. De uitslag van 24-35 was wat geflatteerd, maar duidelijk is wél dat SEW een paar stappen verder is dan de debutant. Niettemin kan het team van coach Nico Stet terugkijken op een voortreffelijk seizoen. Als nieuwkomer direct op de vierde plaats eindigen en een ticket voor de Europa Cup bemachtigen, is een formidabele prestatie. Veel gerenommeerde ploegen heeft de club uit Wateringen achter zich gelaten.

 Tegen SEW was duidelijk, dat de spanning er vanaf was. De scherpte die in eerdere partijen wel aanwezig was, ontbrak nu.  ,,Geen probleem”, vond ook coach Stet. ,,Ik kan dat wel begrijpen na zo’n seizoen. Maar het was een geweldige belevenis met deze meiden.”

Keepster Femke Erkens was, ondanks de hoge uitslag, voortreffelijk op dreef en stopte zelfs nog drie strafworpen en verrichtte een serie fraaie reddingen.

 De jonge scheidsrechters Denise Steringa en Merel van Zijderveld floten een prima wedstrijd. Ze waren resoluut in hun beslissingen en lieten zich niet beïnvloeden. Zij zijn bij voormalig toparbiter Monique Alsemgeest, die het tweetal de fijne kneepjes zal bijbrengen, in goede handen. Potentie voor de toekomst!

 Doelpunten: Carmen Riepe (6), Maud Schuit (4), Nina van Ruijven (4), Kirsten van Steenbergen (3), Femke Mastenbroek (2), Lynn Baggerman (2), Isa van Rijn (1), Michelle Huf (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

Afscheid werd genomen van Femke Mastenbroek en Quincy Fani die beiden, al dan niet voorlopig, stoppen.

Voorafgaande aan het duel werd de B-jeugd van VELO Nederlands kampioen door Artemis te kloppen. Dexter de Groot, Roan van Graafeiland, Siem van der Knaap en Luuk Barendse maken onder anderen deel uit van het succesteam. Zij zijn de zonen van spelers die in het verleden bij Quintus en Hellas furore maakten.

AD SPORT/PETER LOTMAN  

FOTO’S: PERRY BIEMANS | SPORTSNAP/NL
INSTA. :@match_sportfotografie

SUPERSEIZOEN VOOR JEUGDIGE HANDTEKENINGENJAGERS VAN VELO

Evenals de speelsters van Venéco/VELO maken ook de supporters dit seizoen gouden tijden door in Wateringen. De jeugdige fans bestormen na elke thuiswedstrijd hun idolen voor handtekeningen. Het binnenhalen van een Europa Cup-ticket,  na de 30-24 overwinning op Volendam, zorgde voor extra vreugde.

Zelfs de ervaren Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen kijkt er verbaasd van op. Zij heeft als speelster van Hellas en VOC het nodige meegemaakt en diverse grote prijzen gewonnen. ,,Maar wat ik hier beleef bij VELO heb ik nog nergens anders meegemaakt. En gelijktijdig weet ook de club niet wat er allemaal gebeurt. Wij zetten met onze prestaties heel VELO en de handbalwereld op zijn kop. Alle jeugd en ook de ouders leven enorm mee. Bij elke thuiswedstrijd is het afgeladen vol met trouwe supporters die zestig minuten achter ons staan. Heel tof om mee te maken.”

BELEVING

Ook voor de speelsters die niet eerder zulke prestaties hebben meegemaakt, is het genieten. Michelle Huf : ,,De beleving vanuit ons team, de supporters en de club is fantastisch. Er is elke thuiswedstrijd een E-team van de week dat met ons oploopt en we hebben een E’tje van de week op de bank. Van tevoren had ik nooit verwacht, dat we als eerstejaars in de eredivisie al zouden spelen voor een plek in de Europa Cup. Dat dit gaat gebeuren, vind ik geweldig om mee te maken. Het zal voor de hele club en alle jeugd een tijd zijn om nooit te vergeten.”

Routinier Carmen Riepe verbeet alle pijn vanwege een breukje in haar duim. Zij wilde er als topscorer van de succesvolle ploeg in deze belangrijke partij beslist bij zijn. ,,Het is geweldig om te zien wat het allemaal teweeg brengt. Daar sta je soms niet bij stil. Ik heb zelfs laatst van een meisje Naomi zelfgemaakte armbandjes gekregen. Het idee, dat zo’n meisje daar doordeweeks al mee bezig is, zegt genoeg. VELO is nog echt een club, een grote familie. Het is uniek hoeveel mensen er steeds langs de lijn staan. Bij andere clubs zien we soms maar tien mensen zitten. Wij zijn dan ook ontzettend blij met alle aandacht die we krijgen.”

PUBLIEKSLIEVELING

Keepster Femke Erkens kwam pas aan het begin van dit seizoen bij VELO. Zij groeide als publiekslieveling uit tot één van de sterren van het team. Ook zij is enthousiast over de betrokkenheid van dejeugd. ,,Het is prachtig om te zien hoe zo’n oploopteam vóór de wedstrijd glunderend met ons naar het midden loopt. Vanaf mijn eerste wedstrijd kwamen er kinderen naar mij toe om iets over de wedstrijd te zeggen. Omdat ik niet bekend was bij VELO, was dat ontzettend leuk. Daarom vind ik het  ook tof om wat terug te doen voor de jeugd door te helpen bij een keepersclinic. Dat draagt over en weer bij aan het verenigingsgevoel. Bij VELO kijken de mensen veel naar elkaar om en dat schept een warme sfeer. Dat zie je terug in de volle hal en de enorme support.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN  

FOTO’S: PATRICK DOLKENS

VELO MAAKT HET SPROOKJE COMPLEET

OPMARS KAN WORDEN BELOOND MET TICKET VOOR DE EUROPA CUP

En wéér was het genieten bij Venéco/VELO. Met voortreffelijk handbal en een grote dosis onverzettelijkheid klopte het team van trainer/coach Nico Stet Garage Kil/Volendam met 30-24. Daarmee eindigt de club uit Wateringen definitief op de tweede plaats van kampioenspoule A en heeft een ticket voor de deelname aan de Europa Cup binnen bereik.

Het leek aan het begin van de competitie al een sprookje te worden. De ploeg die vanuit de tweede divisie, via de eerste divisie, zonder kampioen te worden, promoveerde naar de eredivisie en dan meedraait in de top. Met dus, als het allemaal meezit, volgend seizoen deelname aan het Europese toernooi. Niemand die dat verwacht. Nou ja, bijna niemand dan, want manager Henk Baggerman voorspelde aan het begin van het seizoen al met groot lef dat VELO voor een EC-plek zou gaan. Ook hij kon zaterdag na afloop zijn geluk niet op.

Net als trouwens coach Nico Stet, die toch al het een en ander in zijn rijke trainerscarrière heeft meegemaakt. ,,Het sprookje is werkelijkheid geworden”, jubelde hij na de galavoorstelling tegen Volendam. ,,Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht. We hebben steeds ons doel moeten bijstellen, omdat het gedurende het seizoen elke keer beter ging. Met uiteindelijk dit als resultaat. Ik ben zó blij, dat ik dit nog kan meemaken in de laatste jaren van mijn loopbaan als trainer.”

HOOG NIVEAU

VELO schotelde het publiek in de opnieuw bomvolle sporthal een wedstrijd voor, die vooral in de eerste helft van hoog niveau was. Onder aanvoering van de weergaloos spelende Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen werd Volendam in het eerste half uur al naar een royale 19-11 achterstand bij de rust gespeeld. Ook Kirsten van Steenbergen leverde met haar behendige doelpunten vanaf de cirkel een grote bijdrage aan die voorsprong. Daarbij werd zij regelmatig subtiel aangespeeld door opbouwster Carmen Riepe, die eveneens een puike partij speelde.

Het was trouwens een wondertje, dat Riepe binnen de lijnen kwam. Zij speelde met een breukje in haar zwaar getapete duim. ,,Maar ik wilde er beslist bij zijn in deze belangrijke wedstrijd. Misschien niet verstandig om te spelen, maar dit wilde ik niet missen.”

Ook nu weer toonde zij haar grote waarde aan voor de succesploeg van coach Stet, die uiteraard ook blij was dat hij over zijn sterspeelster kon beschikken.

Ook de rol van de ervaren en slimme Angelique van Duijvenbode bleek weer eens nadrukkelijk. Zij strooide met passjes en zette vaak de lijnen uit, waardoor de aanvallen soepeltjes konden worden afgerond. Net als haar oudere teamgenoten, werd ze niet gewisseld en was ze na afloop compleet leeg gespeeld. ,,Maar dat heb ik er graag voor over. De beloning is super. En het is wel lekker om zo’n hele wedstrijd binnen de lijnen te staan.”

GROTE VOORSPRONG

Na de rust kwam de thuisclub zelfs op een marge van tien doelpunten: 23-13. Prima aanvalscombinaties lagen ten grondslag aan die grote voorsprong. Volendamcoach Zsigmond Makay, tot begin van dit seizoen in dienst van VELO, probeerde met time-outs en wissels het tij te keren. Het lukte nauwelijks om de wisselende combinaties in het centrum van zijn verdediging te laten afstoppen. Aanvallend vonden de schutters van Volendam te vaak de opnieuw uitstekend keepende Femke Erkens op hun weg. De jeugdige keepster heeft dit seizoen overduidelijk haar waarde bewezen.

En dan pechvogel Quincy Fani. In de thuiswedstrijd tegen Venlo nog de uitblinkster en vorige week een gebroken middenhandsbeentje opgelopen. Met de arm in het gips vierde ze het succes mee. Ze had aanvankelijk besloten aan het einde van dit seizoen te stoppen. Maar zó afscheid nemen, kan toch niet? ,,Ik begin nu toch wel te twijfelen. Europa Cup spelen, is heel bijzonder. Dat wil ik wel meemaken”, komt zij hopelijk op haar eerdere beslissing terug.

Al ruim voor het einde zette de harde supporterskern de spreekkoren in: we gaan Europa in. Het kon eenvoudig niet meer misgaan deze avond. En na het laatste fluitsignaal konden de supporters samen met hun idolen al dansend de overwinning uitbundig vieren.

 

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Vooral door het sterke spel van VELO en de geweldige ambiance in de hal was het een feestje om de wedstrijd bij te wonen.

Scheidsrechters (****) : Het kon ook niet anders, maar de broers Ruud en Paul Geraets floten een voortreffelijke wedstrijd. Zij zijn met de duels in de BENE-League en internationaal het nodige gewend. Dit soort wedstrijden beheersen zij door hun rustige optreden op alle fronten. Top gefloten, dus op naar de play-offs.

Doelpunten VELO: Talisa van Bergen en Henegouwen (8), Kirsten van Steenbergen (8), Carmen Riepe (5), Angelique van Duijvenbode (4), Maud Schuit (2), Femke Mastenbroek (1), Melissa Dijkstra (1) en Michelle Huf (1).

Doelpunten Volendam: Nyah Metz (8), Jaimy Mens (6), Mabel Panhuis (4), Mailyn Tol (3), Sharon Plat (1), Anne de Groot (1) en Lisa Lautenschutz (1).  

 

AD SPORT/PETER LOTMAN  

FOTO’S: SEBASTIAAN NEDERHOED /SPORTSNAP

VELO VERLIEST, MAAR IS TOCH IN JUBELSTEMMING

GEPROMOVEERDE TEAM VAN COACH  STET MAAKT HET LANDSKAMPIOEN LASTIG

Niet gewonnen en tóch jubelende supporters en speelsters bij Venéco/VELO. En terecht, want het team van coach Nico Stet verloor dan wel met 21-24 van landskampioen Cabooter Handbal/Venlo, maar het vertoonde spel was zeer de moeite waard. Met keepster Femke Erkens en topschutter Quincy Fani (elf keer raak) als uitblinksters steeg de thuisclub boven zichzelf uit.

Niemand had vooraf het idee, dat het wel eens een spannende partij zou kunnen worden. De kracht van Venlo is bekend en het snelle en stevige team van coach Robin Gielen zou in de ogen van zelfs de meest chauvinistische Wateringse supporter veel te sterk zijn. En dan moest VELO ook nog aantreden zonder de altijd makkelijk scorende opbouwer Carmen Riepe. Zij blesseerde zich vorige week aan het topje van haar duim en het is afwachten hoe snel zij weer inzetbaar is.

VELO verdiende het compliment, dat het ook zonder zo’n belangrijke kracht als Riepe volwaardig tegenstand kon bieden. De andere speelsters pakten het uitstekend op en benutte de mogelijkheid om zichzelf te profileren. Quincy Fani bijvoorbeeld schoot niet alleen vijf strafworpen binnen, maar was met zes speldoelpunten voortreffelijk op dreef.

,,Ik was wel erg nerveus”, gaf ze na afloop eerlijk toe, ,,er stond extra veel druk op. Ik ben blij, dat ik toch zo goed heb kunnen spelen en voor het team van waarde kon zijn. Een heerlijke wedstrijd waarvan ik echt genoten heb.”

Des te opmerkelijker is het, dat de pas 22-jarige dochter van voormalig Hellasspeler Hadi Fani overweegt om te stoppen. Ze wil andere dingen gaan doen en even een tijdje rust nemen. De technische leiding van VELO zal er ongetwijfeld alles aan doen om de talentrijke speelster op andere gedachten te brengen.

 

TOPKEEPSTER

Ook keepster Femke Erkens eiste een hoofdrol voor zich op. Pas laat aangesloten in Wateringen is zij inmiddels uitgegroeid tot één van de meest waardevolle krachten van de gepromoveerde club. Zij zorgde er met veel reddingen voor, dat ook in de moeilijke fases haar team overeind bleef. De bepaald niet zwak schietende Limburgse speelsters slaagden er nauwelijks in haar te passeren, mede gesteund door de sterke verdediging.

Op wie ook altijd gerekend kan worden, zijn de ervaren basiskrachten Kirsten van Steenbergen, die knap aan banden werd gelegd door de Limburgse defensie, Angelique van Duijvenbode en Talisa van Bergen en Henegouwen. De laatste twee waren weer bepalend met het uitzetten van de lijnen en Van Steenbergen probeerde met sperretjes de opbouwers steeds tot schieten te laten komen. Van Duijvenbode was kapot na afloop, omdat er voor het ervaren drietal ook nauwelijks wisselmogelijkheden zijn. Met bevende hand van vermoeidheid deelde zij na afloop, net als haar teamgenoten, langdurig handtekeningen uit aan de juichende fans.

Bij 9-10, zeven minuten voor de rust, leek VELO af te stevenen op een mooie uitgangspositie voor de tweede helft. Een tempoversnelling van Venlo zorgde echter toch nog voor een marge van vijf: 12-17. In het tweede half uur probeerde coach Robin Gielen, die zichtbaar niet tevreden was, zijn adepten aan te sporen tot meer snelheid en druk op de vijandelijke defensie. Dat lukte maar ten dele, want via 15-19 en 17-21 kwam de thuisclub door Angelique van Duijvenbode en Quincy Fani nog knap dichtbij met 20-22 en 21-23. Het slotakkoord was voor Demi Smolenaers van Venlo die de eindstand op 21-24 bepaalde.

 

LASTIG GEMAAKT

Coach Gielen complimenteerde zijn collega Stet en de rest van de ploeg. ,,Het was te tam bij ons en wat ik ook probeerde, het lukte niet de speelsters scherper te krijgen. Zo’n wedstrijd zit er altijd wel eens tussen, al had ik nooit het idee dat we de partij konden verliezen.  Maar VELO heeft heel goed gespeeld en het ons behoorlijk lastig gemaakt.”

Stet was op zijn beurt complimenteus naar Venlo: ,,Een sterke ploeg met veel variatie en schotkracht en stevig in de verdediging. Ze zijn niet voor niets kampioen. Maar daarom ben ik extra trots op mijn meiden dat ze op deze manier partij hebben gegeven. De toeschouwers hebben genoten en ikzelf ook. Dit biedt houvast voor de laatste wedstrijden tegen Volendam en V&L om te proberen de tweede plaats in de poule te behouden.”

 

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Aanvankelijk werd gevreesd, dat VELO zou worden overlopen door de Limburgse sterrenformatie. Toen in het verloop van de partij bleek, dat de strijd gelijk op ging, werd het voor de toeschouwers een steeds aantrekkelijker kijkspel. Mooie doelpunten aan beide kanten en spannend tot het einde met de vraag hoe klein het verschil zou blijven voor VELO.

Scheidsrechters (***) : Paul Radsma en Marc Vriend hadden zichtbaar plezier in het fluiten van deze partij. Het is andere koek voor het tweetal dan de BENE-League duels die zij nu ook regelmatig toebedeeld krijgen. Dat is even wennen, maar er viel mede dankzij het incasseringsvermogen van beide ploegen en de coaches weinig aan te merken.

 

Doelpunten VELO : Quincy Fani (11), Angelique van Duijvenbode (5), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Femke Mastenbroek (2) en Maud Schuit (1).

Doelpunten Venlo: Pien de Swart (7), Janiek van Sleeuwen (5), Demi Smolenaers (4), Lisanne Kruijswijk (4), Angela Steenbakkers (2), Sharon Grummel (1) en Manon Zijlmans (1).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

FOTO’S: SYLVIA DE KLERK

 

ONGEKENDE OPLEVING BEZORGT VELO ALSNOG DE VOLLE WINST

V&L LAAT ZEGE NA ROYALE VOORSPRONG ALSNOG GLIPPEN

Venéco/VELO leek in de eerste wedstrijd van de kampioenspoule af te stevenen op een ruime nederlaag tegen V&L. De Limburgse opponent pakte bij de rust al een 11-17 voorsprong en breidde die uit naar 15-25. Plotseling echter kreeg de thuisploeg de geest en presteerde het ongelofelijke door toch nog met 31-30 de volle winst te grijpen.

Het leek een onmogelijk scenario nadat VELO de eerste helft totaal geen vuist kon maken. De Limburgse vrouwen overheersten op alle fronten, speelden een vlot combinatiespelletje, waren feller in de break-outs en agressiever in de dekking. Zelfs de meest chauvinistische supporter gaf in de rust geen eurocent voor de Wateringse formatie. Ook in de eerste tien minuten na het wisselen, was het nog steeds V&L dat de toon zette.

Totdat de ervaren coach Nico Stet overschakelde op een 5:1 verdediging en nog wat andere tactische omzettingen  in zijn team verrichtte. Plotseling begon het te ‘lopen’ bij VELO en zag V&L geleidelijk aan die riante voorsprong slinken. Opvallend was dat de Limburgse ploeg, in tegenstelling tot de eerste veertig minuten, ineens het spel temporiseerde. Coach Edwin Janssen maande zijn speelsters om rustig te spelen, maar dat werkte juist averechts en werkte verlammend.

 

BEETJE HOOP

Bij 25-28, tien minuten voor het einde, gloorde er nog een klein beetje hoop bij de Wateringse  supporters. Vervolgens schoot Kirsten van Steenbergen twee keer raak vanaf de cirkel na subtiel aanspelen van Carmen Riepe. 27-28 en de fans veerden op. Zou het dan toch…?    

Bij 27-29 zag Quincy Fani, die een goede wedstrijd speelde, haar strafworp gestopt worden. Maar wéér Van Steenbergen uit de break en Riepe vanuit de tweede lijn schoten hun team op gelijke hoogte: 29-29

Het plotseling boeiende duel leek op een gelijkspel uit te draaien, maar een fraaie passeeractie van Angelique van Duijvenbode zorgde voor 30-29. Toen vervolgens de prima spelende Lotte Duijnisveld vanuit de rechterhoek knap 31-29 liet aantekenen, was met minder dan een minuut op de klok de partij beslist. De laatste treffer van V&L viel in het eindsignaal en kon niets meer veranderen aan die miraculeuze overwinning van de thuisploeg.

Grote vreugde uiteraard in het kamp van VELO en diepe ontgoocheling bij de Limburgers waar coach Janssen helemaal stuk zat en maar niet kon begrijpen hoe die zekere zege nog door de vingers was geglipt.

 

VEERKRACHT

 VELO-coach Nico Stet kon, begrijpelijk, zijn geluk niet op. ,,Eerste helft zwak gespeeld, maar wat een veerkracht om zo terug te komen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt na zo’n grote achterstand. Complimenten voor mijn meiden dat ze zijn blijven knokken. Dit tekent weer eens de kracht van dit team.”

 

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (13), Kirsten van Steenbergen (5), Lotte Duijnisveld (4), Quincy Fani (3), Angelique van Duijvenbode (3) en Talisa van Bergen en Henegouwen (3).

Doelpunten V&L: Sabien Storken (10), Marit van Ede (8), Danee Steijns (5), Ashley Jacobs (3), Anne Acampo (2) en Veerle Steijns (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN  

FOTO’S: IKE HENDRIKS 

VENECO VELO DAMES 2 KAMPIOEN !

Afgelopen zondag 26 maart was het zover, dames 2 van Venéco Velo speelde hun kampioenswedstrijd en konden hiermee net als, de ongeslagen kampioen dames 3, promoveren naar de Hoofdklasse! Ondanks het feit dat de wedstrijd pas om 16.00 uur werd gespeeld, was er toch veel publiek aanwezig om de dames aan te moedigen. De avond ervoor werd al bekend dat de dames eigenlijk al kampioen waren omdat Hellas van Foreholte had gewonnen. Er stond dus iets minder spanning op de laatste wedstrijd maar toch wil je voor zoveel publiek de wedstijd winnen en laten zien dat je de terechte kampioen bent. Hierdoor was de start van de wedstrijd toch wat gespannen. Het bleef lang gelijk opgaan maar gelukkig kwamen de dames voor rust wat los van Savosa en dat hebben ze niet meer uit handen gegeven. Er werd uiteindelijk gewonnen met 34-26!

Het feest kon beginnen, ontlading op het veld, dansen op de beroemde kampioenstafel, champagne en taart en daarna lekker met z’n allen uiteten bij Scrumpy.

De dames kunnen terugkijken op een geweldig seizoen! De 1e helft van het seizoen ging het soms wat moeilijk vanwege diverse blessures en een wisselende samenstelling van het team. Maar ondanks dat werd er maar 1x verloren uit bij Stompwijk. De 2e helft van het seizoen zag je dat de dames steeds meer op elkaar ingespeeld raakten en het echt een hecht team werd. Als de ene speelster even een keer haar dag niet had dan pakten de andere speelsters dat weer op. Met als resultaat het kampioenschap in de 1e klasse!

Dames 2 bedankt graag de trouwe supporters en sponsoren. Daarnaast uiteraard de gehele selectie! Want zonder de goede trainingen van Nico en Jacqueline en de meiden van DS1 die ons helpen om beter te worden, hadden we het wellicht niet gered. Dan niet te vergeten Henk en Anita die alles regelen rondom de gehele selectie, de keeperstrainingen van Michel en Josine die ervoor zorgt dat de speelsters fit blijven.

Wat mogen we als damesselectie trots zijn op de resultaten die we hebben behaald. Dames 1, bij het debuut in de Eredivisie, als 4e geëindigd in de reguliere competitie en wie weet wat er nog gaat gebeuren in de nacompetitie. Dames 2 kampioen en promotie naar de Hoofdklasse!

Groetjes alle meiden van dames 2, Anita en Branca

VENECO VELO VS WESTFRIESLAND/SEW 

De Wateringse verrassing van de eredivisie verloor het laatste duel van de reguliere competitie met 23-32 van de nummer drie SEW. Geen schande, want het team van trainer/coach Nico Stet kan terugkijken op een voortreffelijk debuut met een vierde plaats. Zaterdag begint de serie in de Kampioensgroep met de thuiswedstrijd tegen V&L. Een interessante poule met de vier V’s : Venlo, VELO, Volendam en V&L, waarin VELO begint met 2 bonuspunten.

In het duel tussen VELO en SEW stond er behalve prestige niets meer op het spel. Beide ploegen konden niet meer omhoog of omlaag of extra bonuspunten verdienen.

De eerste helft was door het gelijk opgaande scoreverloop spannend. Verdedigend stond het niet goed bij VELO, waardoor de Noord-Hollandse cirkelloopster veelvuldig vrij kwam. 

Ondanks een aantal reddingen van de goed keepende Caithlyn Angevaaren en sterk spel van uitblinkster Quincy Fani (totaal zeven doelpunten) keek de thuisclub bij de rust tegen een 15-16 achterstand aan.

Na het wisselen sloeg SEW snel een gat van vier doelpunten (17-21) en na vijftig minuten was de partij bij 19-27 gespeeld. Coach Stet was niettemin tevreden: ,,Een terechte overwinning voor SEW, maar wij hebben goed tegenstand geboden. Ik ben trots op die meiden, dat wij als promovendus zo’n knappe prestatie hebben neergezet door vierde te worden. Vanaf zaterdag proberen we die goede reeks voort te zetten in de kampioenspoule.”

Quintus, dat met 27-31 bij DSVD won, pakte op de valreep alsnog de vijfde plaats. Het start in poule B met 1 bonuspunt. De tegenstanders zijn: VOC, SEW en Kwiek Raalte.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: IKE HENDRIKS

VELO WINT OOK DE TWEEDE DERBY TEGEN STREEKRIVAAL QUINTUS

HOOFDROL VOOR KEEPSTER FEMKE ERKENS EN SCHUTTER CARMEN RIEPE

Er was al weken met spanning naar uitgekeken. De streekderby tussen Venéco/VELO en Quintus moest het klapstuk van het weekend worden. En dat wérd het ook in alle opzichten. De toeschouwers in de afgeladen VELO-hal genoten met volle teugen. En net als in de eerste partij won ook ditmaal de nieuwkomer uit Wateringen: 24-22.

Weliswaar beschikte de thuisclub vrijwel de hele wedstrijd over een voorsprong, maar toch bleef het tot het slotsignaal van de voortreffelijk leidende scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg ongewis of VELO de overwinning over de streep kon trekken. Dat lukte uiteindelijk wel, maar de adepten van coach Nico Stet moesten tot op de bodem gaan. Het tekende eens te meer de inzet en werklust van de debutant, die aan een opmerkelijk eerste seizoen bezig is.

Het was dus een geweldige teamprestatie, maar toch sprongen twee speelsters er uit. Keepster Femke Erkens was in een formidabele vorm en stopte veel, heel veel schoten, van de bepaald niet kinderachtig schietende Quintus-speelsters. In cruciale fases van de partij sleepte zij haar ploeg er steeds doorheen als de Heulse formatie dreigde de stand gelijk te trekken.

,,Het ging wel lekker, ja”, zei ze na afloop met veel gevoel voor understatement. ,,Maar dat kwam ook, omdat de dekking goed stond. Veel ballen werden ook geblokt. Het samenspel met de verdedigsters was prima.”

 

BESLISSENDE MOMENTEN

Een andere uitblinkster was routinier Carmen Riepe. Dat is zij met haar verwoestende schoten eigenlijk het hele seizoen al. Ook nu weer schoot zij tien keer raak. Steeds op de beslissende momenten, zoals in de zinderende slotfase. Bij 19-18 zorgde zij voor 20-18 en bij 21-19 met drie doelpunten voor de definitieve genadeslag voor opponent Quintus.

Voor de rust (15-12) waren het vooral Angelique van Duijvenbode en Maud Schuit die bij de krappe 11-9 hun team naar een ruimere voorsprong tilden. De ervaren Van Duijvenbode mikte twee keer loepzuiver in de kruising de bal achter de Heulse en kersverse Oranje-keepster Bianca Schanssema. Schuit toonde met haar felheid aan dat zij een voortdurend gevaar is vanuit de linkerhoek. Femke Mastenbroek demonstreerde haar kwaliteiten juist vanuit de rechterhoek, waarbij zij ondanks haar frêle gestalte voor niemand bang is.

Opvallend aan de kant van Quintus was, dat het team van interim-trainer Ruud van den Broeck slechts tot 22 doelpunten kwam. Speelsters als Judith van der Helm op de linkeropbouw en Alieke van Maurik op rechts beschikken beiden over een formidabel schot. De twee schutters zijn niet voor niets bij de nationale ploeg gehaald. Maar Van Maurik kwam tot vier speldoelpunten en Van der Helm tot twee. Te weinig voor basiskrachten van dat kaliber, al moet worden gezegd dat keepster Femke Erkens dus aardig wat ballen vakkundig onschadelijk maakte.

 

HECHTE DEFENSIE

Ook de altijd beweeglijke en makkelijk scorende Lysanne Huele en Mirthe de Jong lukten het nauwelijks om de hechte defensie van VELO te doorbreken. Wat coach Van den Broeck ook probeerde met wissels en time-outs, het lukte maar niet om de trein van Quintus op gang te krijgen. Onzekerheid, angst om te missen, niet lekker in je vel zitten, de oorzaken zullen wel altijd een raadsel blijven. Want duidelijk is wél, dat Quintus met dit team én meer moet kunnen scoren én hoger op de ranglijst zou moeten staan. De kwaliteit is volop aanwezig.

Voor trainer/coach Nico Stet zijn er wat dat betreft minder zorgen. Zijn basis is sterk, maar de wisselmogelijkheden zijn toch beperkt, moest hij toegeven. In het laatste kwartier leek een aantal speelster rijp voor een wissel, maar de ervaren Stet durfde dat toch niet aan. Hij liet zijn sterkhouders de partij afmaken en dat ging, tenminste deze keer, goed tot het einde.

Stet enorm blij na afloop, maar tegelijk ook weer realistisch: ,,Het is fantastisch wat deze toch smalle selectie presteert. De spelvreugde is geweldig en de wil om te leren groot. Maar we moeten inderdaad proberen uit te breiden als we nog verder willen doorgroeien. Maar dat is van later zorg, nu eerst maar genieten van deze mooie overwinning.”

 

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Veel wedstrijden in de eredivisie vrouwen zijn door het grote krachtsverschil tussen de boven- en de onderlaag nauwelijks het aankijken waard. Maar deze derby was om van te smullen. Veel inzet, spanning tot het laatste moment, mooie doelpunten en een stampvolle hal met geweldig meelevende supporters. Genieten!

Scheidsrechters (****) : Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg, de arbiters van dienst, waren opnieuw in topvorm. Zij droegen in hoge mate bij aan het vlotte spelverloop door zo veel mogelijk door te laten gaan waar dat kon. Geen flauwekul met veel tijdstraffen of strafworpen. Fluiten zoals het handbalspel gespeeld dient te worden.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10, wv 2 strafworpen), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (3), Kirsten van Steenbergen (3), Maud Schuit (3) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).

Doelpunten Quintus: Alieke van Maurik (5, wv 1 strafworp), Jill van der Zeijden (4), Judith van der Helm (3, wv 1 strafworp), Jara Datthijn (2), Phoebe Muller (2), Lexie Louwerens (2), Jill van den Berg (2), Lysanne Huele (1) en Mirthe de Jong (1).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: PATRICK DOLKENS

VELO KAN ZICH OPMAKEN VOOR DE KAMPIOENSPOULE

VELO had bij de rust al een 6-14 voorsprong en dat kon dus eigenlijk in het tweede half uur al niet meer misgaan. Toch was de eerste helft nog niet spetterend van de club uit Wateringen. Stet: ,,Het tempo lag te laag om de verdediging van BFC uit elkaar te spelen. Ook werden er te veel kansen gemist. Na een kwartier stond het pas 2-7 en de score van veertien doelpunten in de eerste helft was te laag ten opzichte van het overwicht. Verdedigend stond het wél goed, waardoor we maar zes doelpunten tegen kregen.”

De eerste tien minuten van de tweede helft ging het nog gelijk op tot 12-20, maar na een kwartier bouwde VELO de voorsprong rustig uit via 15-25 naar 16-28, tien minuten voor het einde. Coach Stet kon dankzij die ruime voorsprong goed door wisselen, waardoor ook Maaike Moerman haar debuut kon maken in het eerste team.

Opvallend was, dat Carmen Riepe na haar indrukwekkende score van vorige week (18x) opnieuw flink uithaalde met 17 doelpunten.

De overige treffers kwamen van: Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (5), Quincy Fani (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (1), Melissa Dijkstra (1) en Michelle Huf (1).  

 

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

Moeder van twee kinderen, vier dagen werken en ook nog meedraaien in de top van het Nederlandse handbal.

 Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen (33) speelt het klaar.

De Haagse sportvrouw is de ervaren spelverdeelster van Venéco/VELO, dat als nieuwkomer uitkomt in de eredivisie. Ze sloot begin dit seizoen aan bij het team van de nieuwe trainer/coach Nico Stet. ,,Omdat het weer begon te kriebelen”, legt zij haar opvallende terugkeer uit. Haar tweede comeback overigens, want ook voor de bevalling van haar eerste kind legde zij haar loopbaan al eens stil. ,,Het is zo’n fantastische sport. De groep traint drie keer per week en ik tweemaal. Daarnaast doe ik zelf twee keer krachttraining. Ik heb mamaverlof op maandag.”

Haar glorieuze carrière leidde Talisa van Bergen en Henegouwen, in het dagelijks leven werkzaam op de HR-afdeling bij InnovationQuarter, langs Hellas Den Haag en daarna VOC Amsterdam. Van 2015 tot 2018 kwam zij uit voor de club uit de hoofdstad, waarmee zij twee keer landskampioen werd. Na de geboorte van haar dochter Nora stopte ze, maar keerde in 2020 terug. ,,Ik had al afscheid genomen van de handbalsport, maar ze vroegen me weer. Dat kon ik niet weigeren, want ik had zo’n geweldige tijd gehad in Amsterdam”, aldus de handbalster die voor de geboorte van zoon Joshua opnieuw vaarwel zegde tegen de topsport.

Ze kwam tien jaar uit voor Hellas. Een periode waaraan zij met veel plezier terugdenkt. Ze leerde er haar man Loek kennen, de aanvoerder van het eerste mannenteam. ,,De handballoopbaan van Loek kreeg bij Hellas door een verschil van mening helaas een abrupt einde. Dat heeft hem veel pijn gedaan, maar daarom gunt hij het mij zo om dit te kunnen doen. Na de wedstrijd kijken we vaak terug wat ik anders had kunnen doen of wat goed ging.”

Oma van de groep

Moederschap en leeftijd zijn factoren die voor de succesvolle handbalster geen enkele rol spelen. ,,De combi van twee keer trainen en een wedstrijd is goed te doen. Ik vind het heerlijk om op de club Talisa te zijn en geen mama. Al word ik er regelmatig aan herinnerd dat ik de ‘oma’ ben van de groep, haha…”

,,Het is een kwestie van de zaken goed organiseren”, roemt Van Bergen en Henegouwen de steun van haar omgeving. ,,Zonder Loek en de opa’s en oma’s was het niet mogelijk. Zij zijn mijn steun en toeverlaat. Ik krijg vaak de vraag hoe doe je dat? Nou, zo dus, met een man die begrijpt waar mijn gedrevenheid vandaan komt.

,,Ik heb nooit overwogen om helemaal te stoppen. Ook niet na de geboorte van de kinderen. Ik ben nog altijd gemotiveerd en kan de spirit opbrengen. Handbal is mijn passie. Je begint ermee, omdat je het een geweldige sport vindt. Veel sporters vergeten door de jaren heen vanwege de prestatiedrang waarom ze een sport beoefenen. Ik ben nog gek van het spelletje. Daardoor houd ik het zo lang vol.”

Met VELO, onlangs uitgeroepen tot beste Sportploeg van het Westland, is Talisa van Bergen en Henegouwen bezig aan wéér een hoogtepunt in haar carrière. ,,Wij doen het prima met een vierde plaats. Maar eens kijken waar dit eindigt. Wij draaien goed, omdat we elkaar zowel binnen als buiten het veld weten te vinden. Binnen de lijnen vechten we voor elkaar en na de wedstrijd hebben we het gezellig samen. Het zou toch bijzonder zijn als ik ook met VELO nog Europa Cup kan spelen.”

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PATRICK DOLKENS

VELO NIET OPGEWASSEN TEGEN VOC.

VELO was niet opgewassen tegen titelkandidaat VOC. Met 17-36 moest het team van coach Nico Stet ervaren, dat de Amsterdamse formatie beduidend verder is in de ontwikkeling. Geen schande, want de ploeg van voormalig topspeelster Rachel de Haze staat al jaren aan de top.

De start van de Amsterdamse dames was overrompelend. In een hoog tempo met een snelle balbehandeling werd de thuisclub onder druk gezet. Elke aanval betekende een doelpunt. En dat was bij VELO juist niet het geval. Te veel vrije kansen werden onbenut gelaten (onder meer twee strafworpen), de bal werd te vaak verspeeld en verdedigend was het ingrijpen regelmatig te laat. Het gevolg was, dat het na een kwartier al 3-13 was voor de Amsterdamse doelpuntenmachine.

Na de 5-18 ruststand denderde VOC door via 9-22 en 13-28 naar de overtuigende 17-36 eindstand. Opmerkelijk was, dat ondanks het hoge aantal tegendoelpunten keepster Caithlin Angevaare nog heel veel ballen stopte. De pas-17 jarige doelverdedigster viel halverwege de eerste helft in voor Femke Erkens en kon terugkijken op een prima wedstrijd.De ervaren coach Stet was na afloop niet verbaasd over het grote krachtsverschil. ,,Geen schande om van deze ploeg te verliezen. Zij zijn duidelijk een stuk verder dan wij als debutant in de eredivisie. Zo’n wedstrijd dat er niks lukt, zit er altijd wel tussen. Ik heb dan liever dat het tegen VOC of Venlo gebeurt dan tegen onze directe concurrenten.”

Doelpunten: Carmen Riepe (6), Melissa Dijkstra (3), Femke Mastenbroek (2), Kirsten van Steenbergen (2), Angelique van Duijvenbode (2), Michelle Huf (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

Bij VOC waren Riejanne Blaauw (5), Jill Kooij (5) en Jette van Ingen (5) de beste schutters. De scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg floten opnieuw een uitstekende partij (****). We zagen ze vorige week al uitblinken bij Hellas-BFC. Of zij nu zo’n topper moeten fluiten of een wedstrijd met groot krachtsverschil, ze blijven overtuigend, nagenoeg foutloos en met een scherp oog voor wat wel en niet kan. Ook nu weer vier sterren.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: IKE HENDRIKS

TALISA GROEN GENIET NOG STEEDS VOLOP VAN HET HANDBAL

 

MET VELO BEZIG AAN EEN GLANZEND SEIZOEN; ZATERDAG TEGEN KOPLOPER VOC

Voor Venéco/VELO, de nieuwkomer in de eredivisie, staat er zaterdag opnieuw een mooie krachtmeting op het programma tegen veelvoudig landskampioen en koploper VOC Amsterdam. Voor Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen heeft het duel een extra dimensie, omdat zij een glorieuze periode kende bij de club uit de hoofdstad.

Toch is de gelouterde Groen (33) niet gespannen voor de partij in de VELO-hal in Wateringen, die om 19.00 wordt aangefloten door het koppel Carla van Dijk/Yvonne Wijtenburg.

De ervaren spelverdeelster: ,,Ik kijk heel ontspannen uit naar deze wedstrijd. Gewoon lekker handballen en totaal geen druk. Dat hebben we tot nu toe steeds zo gedaan en dat gaat best heel goed”, aldus Groen die van 2015 tot 2018 bij VOC handbalde en daarna na de geboorte van haar eerste kind een herstart kende in 2020.

,,Dat was een gekke periode in de Corona tijd met wel trainen en niet spelen. Gelukkig is het nu allemaal weer wat normaler met toeschouwers erbij.”

Talisa van Bergen en Henegouwen kwam tien jaar uit voor het Haagse Hellas en werd met VOC twee keer landskampioen. Een fraaie staat van dienst derhalve en het is knap, dat zij steeds weer de spirit kon opbrengen om de handbal op te pakken. Leeftijd speelt daarbij geen enkele rol en ook de geboorte van Nora en Joshua deden de Haagse niet besluiten om helemaal te stoppen.

PRESTATIEDRANG

Nog altijd gemotiveerd zegt Talisa, die getrouwd is met voormalig Hellas-aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen, daarover: ,,Je begint met handballen omdat je het een geweldige sport vindt. Ik denk, dat veel sporters door de jaren heen door de prestatiedrang vergeten waarom je een sport doet. Ik ben nog steeds gek van het spelletje. Daardoor houd ik het ook zo lang vol. Met de hulp van het thuisfront en van de opa’s en oma’s kan ik het nog steeds blijven doen. Geweldig toch?!”

Het duel met haar oude club VOC is voor haar en VELO een prima graadmeter hoe de krachtsverhoudingen op dit moment liggen. ,,Mooi om te bekijken waar we echt staan. Wij doen het goed met een vierde plaats, maar toch maar eens kijken of we mee kunnen in de top. Wij draaien goed, omdat we elkaar zowel binnen als buiten het veld weten te vinden. Binnen de lijnen vechten we voor elkaar en na de wedstrijd hebben we het heel erg gezellig samen.”

Hoe de confrontatie met het sterke VOC ook zal uitpakken, het team van de nieuwe VELO-coach Nico Stet kan nu al trots zijn op de klassering in de eredivisie. Een prestatie die óók nog eens extra glans kreeg met de titel Beste Sportploeg van het Westland. 

VOC is samen met Handbal Venlo koploper met 28 punten uit 15 wedstrijden. VELO staat als debutant knap vierde met 20 punten.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

SPORTBESTUURDER MICHAEL VAN PRAAG OP BEZOEK BIJ VELO

 

De handbalvereniging Venéco/VELO krijgt zaterdag 28 januari ‘hoog bezoek’. Bij de thuiswedstrijd in de eredivisie tegen DSVD Deurningen komt Michael van Praag, voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB, naar de sporthal in Wateringen. Om meerdere redenen wil hij graag een handbalwedstrijd in de eredivisie live meemaken.

Sportbestuurder Van Praag (75) is een goede vriend van Peter Pronk, die bij VELO de nodige functies verricht. Hij is onder meer trainer/coach, bestuurslid en mede-organisator van handbalkampen. ,,Wij spreken regelmatig met Michael over andere sporten en dus ook over handbal”, aldus Pronk. ,,In het verleden is hij al een keer bij VELO geweest, waarbij het hem opviel dat er bij handbal beter wordt geluisterd naar scheidsrechters dan in het voetbal.”

Van Praag, ook bekend van de UEFA, heeft dat aangekaart binnen de KNVB en heeft toen zijn ervaringen uit het handbal naar voren gebracht. Hij heeft bij VELO ook gesproken met handbalscheidsrechters. Dat vond hij bijzonder leerzaam.

Pronk vervolgt: ,,Kort geleden ontdekte hij, dat er in de handbalsport hars wordt gebruikt. We hebben daar toen over gesproken en zo ontstond het idee om nóg een keer naar het eerste damesteam van VELO te komen kijken. Hij wil dan live zien hoe dat nu werkt met het gebruik van een kleefstof in de sport. Voor ons uiteraard een mooie gelegenheid om met een dergelijke belangrijke sportbestuurder van gedachten te wisselen.”

Venéco/VELO promoveerde dit seizoen naar de eredivisie en is als debutant onder leiding van trainer/coach Nico Stet bezig aan een sterk seizoen. Des te meer een reden voor Van Praag om te kijken hoe er binnen de multi-vereniging op hoog niveau sport wordt bedreven. Handbal is een belangrijk onderdeel van de Wateringse sportvereniging.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

EVEN VRAGEN AAN: CARMEN RIEPE – HANDBALSTER VELO

‘EUROPA CUP ZOU STIEKEM HEEL GAAF ZIJN’

De dames van  Venéco/VELO zijn genomineerd voor Westlandse Sportploeg van het jaar. Dat komt mede door de bijzondere prestaties in de eredivisie.  Schutter Carmen Riepe (30) is een dragende kracht van het team. Zij legt uit wat die prijs betekent en waarom het zo goed gaat.

Carmen, was jullie nominatie een verrassing?

,,Dat was het zeker. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik daar als sporter niet echt mee bezig ben zo midden in het seizoen. Maar we vinden het een enorme eer en kijken uit naar die gala-avond.”

Geeft het nog een extra impuls?

,,Zo’n waardering maakt ons team alleen nog maar sterker. Het heeft een positief effect op de verdere prestaties. Een stimulans om op deze voet door te gaan. Ook voor de meiden die er vorig seizoen keihard voor hebben gewerkt en er nu niet meer bij zijn, is het een mooie beloning.”

Als debutant staan jullie vierde in de eredivisie. Waar eindigt dit?

,,Dit hadden we allemaal niet verwacht toen we aan het seizoen begonnen. Ontzettend gaaf. Het is altijd afwachten of het klikt, maar de nieuwe meiden die zijn aangesloten, passen perfect in het team. We hebben geen verwachting waar we eindigen. We zien het wel en knokken elke wedstrijd maximaal om de punten binnen te slepen. Daarom staan we nu ook vierde. We onderschatten geen enkele tegenstander, maar weten ook goed wat we zelf kunnen. Het zou stiekem wel gaaf zijn als we met VELO Europa Cup gaan spelen. Daar gaan we dus alles aan doen om dat te bereiken.”

Was het wennen aan de nieuwe trainer Nico Stet?

,,Nee, eigenlijk niet. Hij is heel duidelijk in wat hij wil en hoe we moeten spelen. Je merkt, dat hij een ervaren coach is. Dat brengt rust in de groep. Iedereen kent zijn taak. Ook buiten de wedstrijden is hij een fijne man die ook van gezelligheid houdt en humor heeft. Die combinatie past perfect bij deze groep.”  

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

VELO BLIJFT AANGENAAM VERRASSEN

Op debutant Venéco/VELO staat vooralsnog geen maat. Het team van trainer/coach Nico Stet won opnieuw, ditmaal van Kwiek Raalte met 35-26 na een 16-14 ruststand. Carmen Riepe was met 14 doelpunten geweldig op schot.

In de openingsfase overheersten de beide verdedigingen, waardoor het na zeven minuten nog steeds 0-0 was. Daarna kwam Kwiek het beste in het ritme en pakte met snelle breaks een verdiende 6-10 voorsprong. Maar de thuisclub toonde veerkracht en door acht doelpunten op een rij kantelde de partij in Waterings voordeel: 14-10. De ruststand (16-14) gaf overigens nog geen zekerheid voor VELO.

Tot 19-17 kon Kwiek het nog bijhouden, maar met de uitblinkende Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen pakte het team van Stet een 27-21 voorsprong. Vervolgens speelde VELO de partij professioneel uit naar de 34-26 eindstand.  Stet: ,,Vooral een uitstekende teamprestatie op basis van veel inzet.”

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (14), Kirsten van Steenbergen (5), Maud Schuit (5), Talisa Groen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (1), Michelle Huf (1), Melissa Dijkstra (1) en Quincy Fani (1).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: IKE HENDRIKS

KNAPPE OVERWINNING VELO;

De competitie in de eredivisie bij de vrouwen werd hervat met duels voor Quintus en Venéco/VELO. Beide teams speelden een goede wedstrijd, maar slechts voor de ploeg uit Wateringen was er succes weggelegd. Het team van coach Nico Stet won knap in Noord-Holland met 28-32 van VZV. 

Als gepromoveerde club krijgt VELO alom complimenten voor de resultaten én het vertoonde spel. Ook tegen VZV verliep de partij gunstig voor de debutant. De eerste tien minuten verliepen tot aan 8-8 nog gelijk opgaand. De ervaren Talisa van Bergen en Henegouwen nam haar ploeg op sleeptouw met doeltreffende acties (zesmaal) en zij speelde ook haar teamgenoten een paar keer fraai vrij.

In de twintigste minuut pakte VELO bij 11-17een behoorlijke voorsprong met snel en gevarieerd spel en mooi uitgespeelde kansen. Vooral de samenwerking met Kirsten van Steenbergen aan de cirkel was effectief, waardoor zij zeven keer wist te scoren.

Coach Stet: ,,Dat was een sterke periode van ons en toen hadden wij de wedstrijd al op slot moeten gooien. Maar we gingen te rommelig spelen en schoten in die fase onzorgvuldig. Ook leden we te veel balverlies waardoor VZV zich kon terug knokken in de wedstrijd.”

VELO liet ook nog twee strafworpen onbenut en ook in overtal kwam de ploeg niet tot scoren. Daarentegen was de thuisclub wél succesvol in ondertal, waardoor de ruststand toch nog op een spannende 17-18 tussenstand uitkwam.

Ook in het tweede half uur ging de partij aanvankelijk gelijk op. Bij 26-25 en 27-26 beschikte VZV over een voorsprong, maar verder was VELO met één of twee doelpunten verschil de bovenliggende partij. Maud Schuit was belangrijk met drie feilloze strafworpen en fraaie doelpunten vanuit de hoek. Routinier Angelique van Duijvenbode was vervolgens belangrijk voor de overwinning door drie treffers op een rij te maken aan het einde van de wedstrijd.

Doelpunten VELO: Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen (6), Maud Schuit (6), Carmen Riepe (5), Angelique van Duijvenbode (4), Femke Mastenbroek (2) en Michelle Huf (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 

 

VELO


Debutant VELO is onder leiding van de nieuwe trainer/coach Nico Stet bezig aan een sterk seizoen. Dit keer won de club uit Wateringen met 27-25 van Volendam. Een duel met een extra pikant aspect, omdat Volendam dit seizoen wordt getraind door Zsigmond Makay, de voormalige oefenmeester van VELO.

De thuisclub liet zich echter niet door sentimenten uit het spel halen, al moest er wel diep gegaan worden om de twee punten binnen te slepen. Vooral in de eerste helft kwam VELO moeilijk tot scoren en verliepen de aanvallende combinaties moeizaam. Bij de rust keken Stet, weer terug op de bank na corona, en zijn vrouwen zelfs tegen een 11-13 achterstand aan.

Na het wisselen ging het al snel beter en scoorde de thuisclub drie keer en kwam zo weer in het spoor van Volendam. Er werd vervolgens om en om gescoord en in de slotfase kwam VELO op een voorsprong van drie doelpunten. Dat bleek uiteindelijk voldoende om beheerst uitspelend de 27-25 overwinning te grijpen.

VELO gaat daarmee over Volendam heen op de ranglijst en staat knap op de vierde plaats. Een plek bij de beste vier en dus deelname aan de kampioenspoule ligt in het verschiet. Coach Stet, die al zoveel heeft meegemaakt als trainer, blijft echter realistisch: ,,Dit is tot nu toe een fantastisch resultaat. Ik werk ook met een geweldige groep, zowel de speelsters als de mensen eromheen. Maar we hebben nog een aantal lastige wedstrijden voor de boeg. En met de topclubs kunnen we ons nog niet meten. Maar de rest eronder is van gelijke sterkte. Dus dat biedt mogelijkheden.”

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (5), Maud Schuit (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Quincy Fani (1) en Femke Mastenbroek (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 

 

DEBUTANT VELO DE BESTE VAN HET WESTLAND

ZWAKKE EERSTE HELFT NEKT QUINTUS IN DERBY

De eerste derby ooit in de eredivisie tussen de vrouwenteams van Quintus en Venéco/VELO zorgde voor meer sensatie dat vooraf was verwacht. Niet vanwege het spelverloop, maar vooral door de overtuigende 22-29 overwinning van de club uit Wateringen. Met een geweldige inzet werd thuisploeg Quintus bij de rust al op een 6-17 achterstand gezet.

Wie een spannend scoreverloop had verwacht, kwam dus bedrogen uit. Maar er zullen dan ook weinig handballiefhebbers zijn geweest die voorspeld hadden dat VELO met zó veel overmacht de beladen partij naar zich toe zou trekken. En dat zonder coach Nico Stet, die vanwege corona thuis vanaf de bank via de livestream het duel moest volgen. Zijn vervangsters Anita Huf en Jacqueline de Kluijver namen de honneurs waar en konden na afloop de complimenten in ontvangst nemen.

VELO was zó gemotiveerd, dat het direct vanaf de eerste seconde met vlotte aanvalscombinaties Quintus op grote achterstand zette. Het team van coach Fred Michielsen daarentegen leek verstijfd van de zenuwen en zag bijna alles mislukken in de aanval én de verdediging. Na negen minuten was het al 1-5 en na een kwartier 3-10.

In de aanval viel vooral Maud Schuit op, die vanuit de linkerhoek en de break liet zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Na elk doelpunt balde zij haar vuist en rende vervolgens juichend terug naar haar plek in de verdediging. Naast gevestigde namen als Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen, Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Angelique van Duijvenbode ontpopte Schuit zich als een trefzekere aanwinst.

HOOFDROL FEMKE ERKENS

Een andere hoofdrol was weggelegd voor de net nieuw binnengehaalde keepster Femke Erkens. Even gestopt met handballen, maar in het duel met Quintus liet zij zien dat ze van grote waarde is voor VELO. Ze stopte direct al twee strafworpen in het begin en daar kwamen er naderhand nog eens drie bij. Met nog een serie andere stops had Erkens een groot aandeel in de royale marge na de eerste helft. Via 4-14 was het bij het wisselen al 6-17.

De supporters van beide clubs wreven zich eens even in de ogen. Gebeurde dit echt? Bij de Quintus-aanhang was er ongeloof over de zwakke tegenstand van hun idolen. Maar ook de fans van VELO konden nauwelijks bevatten wat er allemaal aan moois gebeurde. De ene aanval was nog fraaier dan de andere en alles leek ook te lukken. Tegenover de aanvalsdrift van Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen en Maud Schuit bij VELO kon bij Quintus in dat eerste half uur alleen Jill van der Zeijden vanuit de hoek iets terugdoen.

MEER BELEVING

Coach Michielsen: ,,Ik ben niet boos geworden in de rust, maar heb wel duidelijk gezegd dat het anders moest. Dat ik meer inzet en beleving verwachtte. Het was allemaal veel te tam. Als het niet lekker loopt, kun je in elk geval wél hard werken en je best doen.”

Die woorden leken te helpen, want in het vervolg van het aantrekkelijk kijkspel kroop de thuisclub toch steeds een stukje dichterbij. Alieke van Maurik werd ingezet en knalde een paar keer raak en ook Lysanne Huele was succesvol met haar acties. Plotseling verdwenen er ook achter elkaar een aantal speelsters van VELO naar de strafbank. Met die overtalsituaties wist Quintus wel raad en bij 17-22 en zelfs 21-25 werd het nog even spannend voor de VELO-aanhang.

Maar de interim-coaches namen op tijd een time-out en de ervaren krachten Riepe, Van Steenbergen en Groen zorgden tot opluchting van hun fans toch voor de verdiende 22-29 overwinning.

Talisa Groen: ,,Het was hard werken en de tweede helft was heel zwaar, maar we hebben er voor geknokt en de partij over de streep getrokken. Dit is voor VELO een geweldige prestatie om hier bij Quintus te winnen.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Vooral door het opmerkelijk sterke spel van VELO was het een vlotte, aantrekkelijke partij om naar te kijken. Quintus liet het in de eerste helft afweten, maar knokte zich na de rust terug in de wedstrijd. Ook dat was het aankijken meer dan waard.

Scheidsrechters (**) : Fake Bralts en Ruud van der Horst probeerden er van alles aan te doen om de derby in goede banen te leiden. Maar daarbij vergaten zij te vaak om het spel lekker te laten doorlopen en strooiden zij te veel met tijdstraffen en strafworpen. Ook de loopregel en de aanvallende fout gaven zij een eigen interpretatie. Daardoor was het lastig voor de mopperende speelsters om de juiste balans in hun acties te vinden.

Doelpunten Quintus : Lysanne Huele (6), Alieke van Maurik (6), Jill van der Zeijden (5), Jara Datthijn (3), Mirthe de Jong (1) en Esmee Verbeek (1).

Doelpunten VELO : Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (2), Femke Mastenbroek (2) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS 

 

 

FEMKE ERKENS PAKT DE DRAAD WEER OP BIJ VELO

Venéco/VELO heeft een keepster aan de selectie van trainer/coach Nico Stet kunnen toevoegen. Femke Erkens (22) uit Rotterdam sluit aan bij de debutant in de eredivisie. 

Erkens begon met handballen bij Rowah in Waddinxveen waar zij tot haar veertiende jaar speelde. Op die leeftijd stapte zij over naar de B-jeugd van Quintus tot haar zeventiende jaar.

Voor haar studie verhuisde de psychomotorisch therapeut naar Zwolle waar zij in het laatste jaar van Dalfsen één seizoen uitkwam. Vervolgens kwam zij tweeënhalf jaar binnen de lijnen voor Kwiek in Raalte. Met deze club werd zij ongeslagen kampioen in de eerste divisie. 

Erkens over haar overstap naar VELO: ,,Ik wil de draad weer oppakken nadat ik driekwart jaar niet gekeept heb. Bij VELO zie ik daartoe de mogelijkheden in de eredivisie. Prima club met ook aandacht voor de keepsters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: JOHAN WOLLF FOTOGRAFIE

VELO 

Het team van coach Nico Stet kon het volgens verwachting niet bolwerken tegen regerend landskampioen Handbal Venlo. Met 32-48 (rust 13-25) moest de debuterende thuisclub de punten aan de Limburgse opponent laten.
,,Geen schande, concludeerde men in het Wateringse kamp, want tegen deze topploegen kunnen wij de punten niet halen.”
Inmiddels heeft Venéco/VELO tegen de gelijkwaardige teams al zes belangrijke punten vergaard.
Tegen Venlo was Carmen Riepe met dertien doelpunten opnieuw sterk op schot. Kirsten van Steenbergen schoot vijfmaal raak en Quincy Fani vier keer.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: FRANK VAN LEEUWEN/SPORTSNAP

VELO IS GEWEND AAN DE EREDIVISIE

Trainer/coach Nico Stet van Venéco/VELO en zijn dames hebben zich knap aangepast aan het niveau in de eredivisie. Dit keer won de club uit Wateringen als debutant knap met 31-22 van de andere nieuwkomer PSV.

De eerste tien minuten waren van beide kanten nog slordig. PSV miste nogal wat kansen en VELO maakte vooral veel technische fouten. Coach Stet riep zijn speelsters voor een time-out naar de kant en zijn instructies leverden vervolgens het nodige resultaat op. Het spel werd meer secuur in het creëren én het afmaken van de kansen. Dat leverde na twintig minuten een 7-6 voorsprong op en onder aanvoering van Carmen Riepe en Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen kwam de thuisclub steeds beter in het ritme.

Na het wisselen (15-9 ruststand) startte VELO direct voortvarend en wist met prima acties de marge te vergroten naar 21-13. De dekking stond beter georganiseerd en de Eindhovense afstandsschoten werden herhaaldelijk geblokt door het middenblok. Daardoor kwam PSV steeds moeizamer tot scoren. Het vertrouwen groeide bij de Wateringse speelsters en door sterk samenspel vanaf de opbouw kon Kirsten van Steenbergen herhaaldelijk in stelling worden gebracht. Zij benutte haar kansen optimaal en zodoende kon VELO de partij beheerst uitspelen naar de verdiende 31-22 eindstand.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten van Steenbergen (8), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Michelle Huf (2) en Quincy Fani (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 TWEEDE ZEGE VOOR VELO

Venéco/VELO leverde een voortreffelijke prestatie door uit bij DSVD een zwaar bevochten 29-30 overwinning binnen te slepen. Talisa van Bergen en Henegouwen maakte de winnende treffer.

DSVD begon defensief in de verdediging en schakelde na een paar minuten om naar een offensieve dekking om de Westlandse afstandsschoten in te dammen. Zelf moest VELO aanvankelijk nog het juiste ritme vinden in de eigen verdediging. Het had geen antwoord op de tweede lijn schoten en de linkerhoek van de thuisclub. VELO kwam op een voorsprong van 7-8 en 11-13 door goed spel in de opbouw en door de geboden ruimte te benutten. De 13-17 ruststand was een juiste afspiegeling van het spelbeeld.

In het tweede half uur kreeg DSVD meer ruimte om hun cirkel te zoeken en moest VELO nogal eens ongeoorloofd ingrijpen, hetgeen de nodige strafworpen opleverde. Ondanks het prima keeperswerk van Mandy Schanssema kon de thuisclub na veertig minuten terugkomen tot 20-21. Vijf minuten voor tijd zorgde DSVD zelfs voor de gelijkmakende 28-28. Een spannende slotfase brak aan, waarin beide partijen knokten voor de volle winst. Bij 29-29 zorgde aanwinst Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen voor de winnende treffer met een vreugde-explosie als gevolg.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (5), Michelle Huf (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

DROOMDEBUUT VENÉCO/VELO IN DE EREDIVISIE

PLOEG VAN DE NIEUWE TRAINER NICO STET PAKT VERRASSEND DE VOLLE WINST

Een mooiere start van de competitie was voor de handbalsters van Venéco/VELO nauwelijks denkbaar. In hun debuutwedstrijd pakten zij direct al de volle winst door VZV met 32-31 te verslaan. De vreugde was begrijpelijk enorm na afloop, zowel bij de speelsters en de staf als bij de supporters. De nieuwe coach Nico Stet opgetogen: ,,Wat een geweldig begin. Dit had niemand verwacht.”

Er was heel lang naar uitgekeken. Sinds de promotie eind vorig seizoen werd er over niets anders meer gesproken dan over die eerste wedstrijd op het hoogste landelijke niveau. Zaterdag was het eindelijk zover. Na een relatief korte voorbereiding moesten de ‘meiden’ van Stet vol aan de bak tegen het ervaren VZV.

,,Geen makkelijke start”, vond ook routinier Talisa van Bergen en Hengouwen-Groen, die in voorgaande competities met VOC regelmatig verbeten partijen uitvocht met de provinciegenoot.

Groen, teruggekeerd bij de club waar zij ooit begon, nog nahijgend: ,,Heerlijk om weer binnen de lijnen te staan. Wat een sfeer, al ben ik nu wel kapot. Maar dat heb ik er graag voor over”, vertelde de speelster die met Hellas en VOC Amsterdam de nodige hoofdprijzen pakte.

AANWINST EREDIVISIE

Niet alleen speltechnisch, maar ook organisatorisch toonde VELO aan de zaken prima voor elkaar te hebben. In alle opzichten dus een aanwinst voor de eredivisie. Manager Jörgen de Groot over de grote publieke belangstelling: ,,Wij zijn er in geslaagd voldoende sponsors te vinden. Zelfs een sponsor die voor het hele seizoen de recettes heeft afgekocht. VELO is voor het hele dorp en niet alleen voor de mensen die het kunnen betalen.”

Of de traditierijke omni-vereniging ook op handbaltechnisch gebied zich kan meten met de andere clubs in de eredivisie zal moeten blijken. Het jeugdplan, dat mede door Erik van der Wel is opgesteld, heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. Met de promotie loopt VELO voor op het beleidsplan. Aan coach Stet de taak om verder te bouwen aan een team dat zich dit seizoen wil nestelen in de middenmoot.

Stet voorzichtig: ,,Onze doelstelling is handhaving. We zullen keihard moeten trainen en proberen vaste patronen in te slijpen. Dan kunnen we daarna verder aan de slag met deze groep die vandaag al heeft aangetoond over de juiste mentaliteit te beschikken.”

EXTRA ERVARING

De nog jonge formatie kan sinds kort steunen op de ervaring van Talisa Groen en Angelique van Duijvenbode. Zij zorgden voor zó veel dreiging en variatie, dat ook Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen nóg meer tot hun recht kwamen met veel doelpunten. Riepe glunderend: ,,Dit is heerlijk handballen met die twee erbij, omdat ik daardoor meer ruimte krijg om uit te halen. En zij kunnen ook andere speelsters makkelijk vrijspelen.”

Ook Van Duijvenbode was zichtbaar in haar element: ,,Ik ben pas kort geleden aangesloten, maar heb het nu al geweldig naar mijn zin. Een fijn team om in te spelen. Ik ben blij, dat ik mijn ervaring aan die jonge speelsters kan overbrengen.”

VELO pakte bij de rust al een 16-14 voorsprong, mede door treffers van Quincy Fani, Charelle Jordense en Michelle Huf.  Bij 21-21 zorgden Femke Mastenbroek, aanwinst Maud Schuit en Kirsten van Steenbergen voor 25-21 en dat was het breekpunt. In de spannende slotfase bij 30-29 en 31-30 was het tweemaal Carmen Riepe die de fans in extase bracht met de uiteindelijke 32-31 overwinning.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Het is goed toeven in de VELO-hal vanwege de geweldige sfeer en het enthousiaste publiek. Ook de organisatie is prima voor elkaar. Dit keer was het extra aangenaam, omdat VELO bij het debuut direct voor een overwinning zorgde. Dat maakte de fans nog meer uitgelaten.

Scheidsrechters (*** en een halve ster): Hoera, eindelijk weer een jong koppel met de nodige potentie. Koen Nijhuis en Stijn Westerhof floten een prima wedstrijd. Beetje streng nog met de tijdstraffen en ook de voordeelregel had wat meer gemogen, maar alle lof voor dit veelbelovende jeugdige duo. Ze hadden er merkbaar zin in, waren niet overdreven gespannen en hebben een aangename uitstraling. Onder de hoede van voormalig BENE-League scheidsrechter Marco Remmerswaal kunnen zij worden klaargestoomd voor de zwaardere duels.

Beste speelster: Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Carmen Riepe vielen beiden op. De eerste beschikt nog steeds over veel spelinzicht en dat kwam door de voortdurende dreiging het spel van haar teamgenoten ten goede. Daardoor scoorde Riepe ook veel en makkelijk.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (9), Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (1), Quincy Fani (1), Charelle Jordense (1) en Femke Mastenbroek (1).   

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

 

Beste handbal leden,

Uitgerust van de vermoeienissen van een bewogen seizoen en opgeladen tijdens de welverdiende vakantie, staan we te trappelen om er weer wat van te gaan maken.

Want de uitdagingen liggen, zoals gewoonlijk, voor het oprapen. Is het niet sportief dan wel in de organisatie. Voor de commissies en het bestuur is er werk aan de winkel. Dat wordt in het algemeen onderschat door de leden die er niet direct bij betrokken zijn.  “Alles is toch geregeld als we gaan beginnen aan een nieuw seizoen?”. Maat o wee, het laten trainen en spelen heeft veel “voeten in de aarde”. Niets gaat vanzelf.

Dit weekend starten we met de eerste buitenwedstrijden voor de jeugdteams. Het nieuwe handbalseizoen trappen we af op zaterdag 3 september met een groots festijn samen met de andere afdelingen en natuurlijk de eerste wedstrijd van dames 1 in de Eredivisie 

In mijn laatste mijmering aan het eind van het vorige seizoen gaf ik aan dat er te veel mensen zijn die te veel taken op hun bordje hebben liggen. Wat dus inhoudt dat er versterkingen moeten komen op diverse plekken om de lasten te verlichten. Het is een kreet die met de regelmaat van de klok terugkeert in het verenigingsleven. Dat is niets nieuws. Bij VENÉCO VELO is dat ook niet anders. 

Een belangrijk fenomeen dat ik onder de aandacht van alle leden wil brengen is de Algemene Leden Vergadering. Kortweg ALV genoemd. In deze bijeenkomst legt het bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid en vraagt zij toestemming voor het nog te voeren beleid. Als alles loopt volgens de verwachting van de leden vindt men dat over het algemeen wel best. Toch zou het getuigen van waardering voor allen die werkzaam zijn binnen VENÉCO VELO, dat er op een ALV meer leden aanwezig zijn dan de laatste jaren gebruikelijk. Vorig jaar was voor mij het dieptepunt, 7 aanwezigen.

Een van de belangrijkste vraagstukken die aan de orde gaan komen is het tekort aan scheidsrechters bij ons. Door het beter presteren van veel teams en de daarbij behorende kampioenschappen zijn er teams gepromoveerd. Promotie naar een hogere klasse betekent vaak ook het verplicht leveren van een gekwalificeerde scheidsrechter. Die hebben wij te weinig. In de voorgaande jaren werden die o.a. “geleend” van een andere vereniging. Dit bracht ook kosten met zich mee. Deze kosten moeten dan uit de contributie worden betaald. Terwijl we dit ook zelf kunnen doen door eigen scheidsrechters op te leiden of de scheidsrechters die er al zijn binnen onze club enthousiast te maken om dit weer te gaan doen. Laten we met z’n allen hier de schouders onder gaan zetten.

Ook voor het komende seizoen zijn de commissies gelukkig “gevuld”, echter nog niet op sterkte.

Voor het bestuur is er licht aan de horizon, twee personen hebben zich aangediend. Eén heeft al een bestuursvergadering meegedraaid en de 2e komt op de volgende vergadering de sfeer proeven. En hopelijk is die zodanig dat ook zij definitief aansluit. Dat zijn goede berichten.

Sportief gaan wij ook dit jaar weer aan de weg timmeren met goed en verzorgd handbal en vele kampioenschappen. Hiervoor zijn de trainers en begeleiders al volop in de weer, zodat bij aanvang van het seizoen alles soepel kan starten.

Rest mij nog allen een geweldig sportief en vooral gezellig seizoen toe te wensen.

 

Henk de Groot, voorzitter

DOORSTART ERVAREN ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE BIJ VELO

Opnieuw heeft de technische leiding van VENÉCO/VELO een ervaren speelster kunnen toevoegen aan het eerste team. De club, die afgelopen seizoen promoveerde naar de eredivisie, is er in geslaagd Angelique van Duijvenbode (27) naar Wateringen te halen. De spelbepaalster maakte de laatste jaren furore bij streekgenoot Quintus, maar besloot na het teleurstellende seizoen aanvankelijk te stoppen met handballen.

Een goed gesprek bij VELO deed haar van gedachten veranderen. Ook hierin had manager Henk Baggerman, die eerder al routinier Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en jeugdspeelster Maud Schuit naar de gepromoveerde club haalde, weer een belangrijk aandeel.

Angelique van Duijvenbode over haar beslissing toch door te gaan: ,,Ik heb nog te veel zin om te handballen. Bij VELO is dat een goede mogelijkheid. Mooie club, fijne mensen en een leuk team. Weer een nieuwe uitdaging met een andere ploeg in de eredivisie. Ik hoop mijn ervaring op de jonge speelsters te kunnen overbrengen.”

VEEL SPELINZICHT

De midopbouwster met het nodige spelinzicht begon haar handballoopbaan bij Hellas waar ze vijftien seizoenen heeft gespeeld. Zij maakte op haar vijftiende jaar haar debuut in het eerste team onder trainer/coach Nico Stet. Saillant detail: Stet is de oefenmeester die onlangs is aangesteld als nieuwe trainer bij VELO. Ook voor haar is de cirkel dus weer rond.

Van Duijvenbode speelde met Hellas twee bekerfinales en kwam met Jong Oranje uit op het WK. Ook was zij succesvol met Hellas op het NK met de jeugd en werd met de Zuid-Hollandse selectie Nederlands kampioen.

Daarna vertrok zij naar het Westland en beleefde ze zes succesvolle jaren bij Quintus. Ze won met de club uit Kwintsheul de Supercup in 2018 en de nationale beker in 2019. Stond in de finales om de landstitel en bereikte tweemaal de halve finale van de Europa Cup.

In het dagelijks leven is Angelique van Duijvenbode werkzaam bij Harper en Yve als creative marketing en fashion designer. Ze woont samen met Max de Maat, de succesvolle verdediger en cirkelloper van landskampioen Aalsmeer, ooit afkomstig van Quintus.

SELECTIE EN STAF ROND

Technisch manager Jörgen de Groot laat verder weten, dat naast de selectie ook de staf rond is: ,,Fysiotherapeute Josine Duimelaar zorgt ervoor, dat de schouder van Angelique elke week speelklaar is. Zij gaan nauw samenwerken zodat ze elke week fit is. De beloftes worden dit jaar gecoacht door Branca van Swinderen en Anita Nederpelt.”

Venéco/VELO debuteert op 3 september in de eredivisie met de thuiswedstrijd in Wateringen tegen VZV.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS

VENÉCO/VELO VERSTERKT ZICH MET TERUGKEER TALISA GROEN

De technische leiding van Venéco/Velo, dat aan het einde van het vorig seizoen promoveerde naar de eredivisie, heeft niet stilgezeten. De nieuwe trainer/coach Nico Stet, kan de komende competitie beschikken over voormalig topspeelster Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen. Een speelster met veel ervaring, die om die reden een welkome versterking is voor de pas gepromoveerde club uit Wateringen.

Talisa Groen, 33 jaar inmiddels, begon ooit op haar elfde jaar in de jeugd bij Velo waar zij tot haar veertiende heeft gehandbald. Op die leeftijd stapte zij over naar het Haagse Hellas waar zij in tien jaar een succesvolle periode kende met de landstitel bij de junioren en twee keer vice-landskampioen werd met de senioren. 

Het behalen van het landskampioenschap bleef een droom voor de technisch begaafde handbalster, die gezegend is met veel spelinzicht. Om dat doel te bereiken, ging zij in op het verzoek van VOC Amsterdam om daar te komen handballen. Met die club behaalde zij in 2017 en 2018 de zo begeerde landstitel. Ook speelde zij in 2018 nog een half jaar bij Molde in Noorwegen.

DE CIRKEL IS ROND

Groen is getrouwd met Loek van Bergen en Henegouwen, de aanvoerder van de mannenploeg van Hellas, en inmiddels moeder van twee kinderen.

Over haar beslissing zegt zij: ,,Ik ben nu weer terug bij Velo waar het allemaal begon. Dat is altijd mooi als de cirkel rond is. Ik miste het spelletje te veel en het ging weer kriebelen. Ook wil ik graag mijn ervaring overbrengen op de jonge meiden in de ploeg. Velo is een goed georganiseerde club met een sterke jeugdopleiding onder leiding van Erik van der Wel, die ik nog goed ken van Hellas. Net als trouwens de nieuwe trainer Nico Stet. Loek blijft ook nog handballen, dus het wordt een logistieke uitdaging om oppas te vinden voor de kinderen, maar daar word ik goed bij geholpen door Velo. Dat moet dus allemaal wel lukken.”

Technisch manager Jörgen de Groot geeft alle credits voor het binnenhalen van Talisa Groen aan Henk Baggerman, de voormalige teammanager van de Hellasvrouwen. Samen met Anita Huf verzorgt Baggerman nu bij trainer Nico Stet het management rond de dames.

MAUD SCHUIT

Ook heeft Velo jeugdspeelster Maud Schuit van Hellas erbij gekregen. De 20-jarige dochter van voormalig manager van Hellas, Peter Schuit, heeft in de hoogste jeugdteams van Hellas gespeeld. Zij maakt de overstap naar de eredivisieclub om zich verder te ontwikkelen op een hoger niveau.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Onze sponsors

Nieuws

Welkom bij VENÉCO VELO. Wat leuk dat je onze website bezoekt! Wil je op de hoogte blijven van wat allemaal gebeurt bij VENECO VELO, kun je ons het beste volgen op Facebook (zie rechts). Daar vind je al ons nieuws, van wedstrijdschema’s tot evenementen en wedstrijdverslagen.
Omslagafbeelding voor VENÉCO VELO Handbal
1,178
VENÉCO VELO Handbal

VENÉCO VELO Handbal

De leukste handbalvereniging uit het Westland

19 hours ago

VENÉCO VELO Handbal
🟢 𝗖𝗟𝗨𝗕 𝗩𝗔𝗡 𝟭𝟬𝟬 𝗩𝗘𝗟𝗢 🔴Hoewel de naam het zou doen vermoeden is de Club van 100 VELO niet een Club die zich bij voorbaat wenst vast te leggen op een maximum van 100 leden. Meer doorslaggevend is het gegeven dat de jaarlijkse bijdrage van de leden € 100,- is.𝗗𝗢𝗘𝗟𝗦𝗧𝗘𝗟𝗟𝗜𝗡𝗚De doelstelling is om de Club van 100 VELO breed in te zetten. Het bestuur van de Stichting Club van 100 VELO bepaalt jaarlijks één of meerdere doelen waaraan een bijdrage zal worden geleverd. Zowel de leden, de verschillende besturen van VELO en ook het bestuur van de Stichting Club van 100 VELO, kan hiervoor ideeën aandragen.In 2023 heeft de Club van 100 VELO bijvoorbeeld 15 OMNI en/of jeugdactiviteiten van de handbal, volleybal, badminton of voetbal financieel kunnen ondersteunen ter waarde van ruim € 9.000!Als bewijs van lidmaatschap wordt er een mooi naamkaartje geplaatst op het grote Club van 100 VELO bord in de VELO kantine en ontvang je een uniek nummer dat persoonsgebonden is en blijft, zolang men lid is.𝗟𝗜𝗗 𝗪𝗢𝗥𝗗𝗘𝗡Wilt u lid worden? Stuur dan een e-mail aan: clubvan100@velo.nl#clubvan100 #venecovelo #velohandbal #hvvelo #handbalhelden #handbal #Wateringen #deleukstehandbalvereniging #velo #westland #degrootstehandbalvereniging ... See MoreSee Less
View on Facebook
We zijn weer thuis! Nu lekker bijkomen van deze fantastische kampweek, fijne vakantie allemaal!En schrijf alvast de datum van het volgende maxikamp in je agenda!! 🗓️🟢 19 t/m 26 juli 2025 🔴#maxikamp #venecovelo #velohandbal #hvvelo #handbal #handbalhelden #Wateringen #deleukstehandbalvereniging #westland ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢 𝗠𝗘𝗧 𝗦𝗣𝗢𝗘𝗗 𝗚𝗘𝗭𝗢𝗖𝗛𝗧 🔴Het bestuur van VENÉCO VELO Handbal is met enige spoed op zoek naar een secretaris. Samen met de voorzitter, de penningmeester en de andere leden, ben jij onderdeel van het bestuur van onze vereniging.Wie wil de spin in het web zijn van de leukste en grootse handbalvereniging van Nederland? De functieomschrijving vind je op onze website onder www.hvvelo.nl/secretaris_handbal/Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Anjo Booda, lid van het bestuur, op 06 2070 3082.#venecovelo #velohandbal #hvvelo #handbalhelden #handbal #Wateringen #deleukstehandbalvereniging #velo #westland #degrootstehandbalvereniging #eensveloaltijdvelo ... See MoreSee Less
View on Facebook