ONDANKS VERTREK STERKHOUDERS GAAT VENÉCO VELO TÓCH EUROPA IN

Ondanks het stoppen van een vrijwel compleet basisteam heeft de clubleiding van VENÉCO VELO toch besloten komend seizoen in te schrijven voor het toernooi om de Europa Cup. Een moedig besluit, omdat een dergelijke deelname altijd behoorlijke financiële offers vergt. Maar de club wil uitstralen, dat ondanks het wegvallen van een aantal sterkhouders tóch de ingezette koers gehandhaafd blijft.

VENÉCO VELO verdiende het ticket voor Europa door opnieuw knap op de vierde plaats in de eredivisie te eindigen.
De nieuwe trainer/coach Alex Curescu, die inmiddels Nico Stet heeft opgevolgd, is blij met het besluit van het bestuur. Ook hij realiseert zich, dat het een zware opgave gaat worden, maar memoreert nog even dat het vorige team het ook moeilijk had in het Europese toernooi.
,,Het wordt zeker pittig, maar we hebben er bewust voor gekozen toch in te schrijven omdat we een jong team gaan krijgen. Die speelsters kunnen veel ervaring opdoen in de Europa Cup en dat kan een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van het team om in de eredivisie te blijven.”

Overigens maakt de penningmeester zich niet al te veel zorgen over de kosten. Het afgelopen seizoen heeft de deelname zelfs geld opgeleverd in plaats van dat het geld heeft gekost. De club en de speelsters zijn er toen in geslaagd om door middel van het binnenhalen van sponsors en het organiseren van allerlei acties het benodigde geld binnen te halen. Ook de uitverkochte VELO-hal leverde bij de thuiswedstrijd aan ticketverkoop voldoende geld op.

BELONING

Curescu is er van overtuigd, dat er komend seizoen een team staat dat er vol voor gaat. ,,Het wordt een grote uitdaging, maar die gaan we niet uit de weg. Iedereen heeft vorig seizoen genoten van de prestaties in de competitie en van de Europa Cup. De speelsters die zijn overgebleven, verdienen het om Europees te mogen spelen. Dat is de beloning voor een succesvol seizoen.”

De ambitieuze trainer verdient lof voor het feit dat hij bereid is een nieuwe start te maken met een gewijzigde ploeg. ,,Maar”, realiseert ook Curescu zich, ,,ik probeer er nog wel een paar speelsters bij te krijgen. We schuiven wat jeugdspeelsters door, maar aanvulling van buitenaf is zeer welkom. We zijn daar druk mee bezig, maar er zijn veel clubs in deze regio die in dezelfde vijver vissen. Toch ben ik er van overtuigd, dat er straks een volwaardig eredivisieteam aan de competitie begint.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

VENÉCO VELO KAN TERUGKIJKEN OP TWEE MOOIE SEIZOENEN ONDANKS VERLIES

VERVELENDE VINGERBLESSURE CARMEN RIEPE IN LAATSTE WEDSTRIJD

VENÉCO VELO heeft de competitie afgesloten met een knappe vierde plaats. Door de 28-20 nederlaag bij VZV bleef de derde positie buiten bereik. Niettemin kan de club uit Wateringen terugkijken op twee uitstekende seizoenen. Grootste pechvogel was topschutter Carmen Riepe, die direct al in het begin moest uitvallen met een vervelende vingerblessure.

De onfortuinlijke speelster bleef al na vijf minuten hangen in een shirtje waardoor haar vinger uit de kom schoot. De vinger werd rechtgezet, maar verder spelen was onmogelijk. Naderhand bleek in het ziekenhuis, dat de vinger behoorlijk beschadigd is. Voorlopig zit Riepe in een spalk en worden er maandag foto’s gemaakt. Dan zal de ernst van de schade pas echt duidelijk worden.

Het was dus niet de start die het team van vertrekkend coach Nico Stet voor ogen had. Carmen Riepe is een bepalende speelster en zonder haar moet de tactiek snel worden aangepast.
VENÉCO VELO startte nog goed en duidelijk was te zien, dat de spirit erin zat om die derde plaats te bemachtigen. Verdedigend waren de zaken goed voor elkaar met opnieuw de sterk keepende Femke Erkens daarachter.
Aanvallend liep het wat stroever met een magere 2-3 tussenstand. Op dat moment sloeg voor VELO het noodlot toe met de blessure van Riepe.
De rest van de ploeg rechtte de rug en via 4-6 ging het gelijk op tot 9-9. In de laatste vijf minuten voor de rust pakte VZV alsnog de 14-10 voorsprong.

HOOFDROL MAUD SCHUIT

De tweede helft vervulde Maud Schuit een hoofdrol. Zij werd op de opbouw gezet en speelde vervolgens een uitstekende partij. Ze scoorde 9x en was de Woman-of-the-Match.
Bij 19-21, met nog tien minuten op de klok, leek er nog wat in te zitten voor VELO. De aansluitingstreffer wilde echter maar niet vallen en uit een fraaie break, hét handelsmerk van de thuisclub, werd het juist 19-22 voor VZV.
Het gemis van Riepe, die altijd voor veel dreiging én doelpunten zorgt, deed zich steeds meer voelen. Ondanks het wegvallen van de gevaarlijke schutter bleef de Wateringse ploeg knokken en haalde er het maximale uit.
Dat was dit keer niet genoeg voor de overwinning en na afloop gingen de welgemeende felicitaties dan ook uit naar VZV met het behalen van de derde plaats.
Bij VELO was de teleurstelling niet zó groot, omdat trainer Stet en zijn vrouwen met twee keer een vierde plaats en Europees handbal konden terugkijken op een succesrijke periode.

Doelpunten VENÉCO VELO: Maud Schuit (9), Kirsten van Steenbergen (6), Kim Schildmeijer (2), Lexie Louwerens (1), Angelique van Duijvenbode (1) en Maaike Moerman (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

MASSAAL AFSCHEID ZORGT VOOR TRANEN BIJ VENÉCO VELO

NIPTE NEDERLAAG ONDERGESCHIKT AAN HET VERTREK VAN COMPLEET BASISTEAM

Eigenlijk deed de uitslag na afloop van VENÉCO VELO tegen JuRo Unirek VZV er niet meer toe. De meeste aandacht ging uit naar het afscheid van vrijwel het complete eerste team van de Wateringse club. Op dat moment kwamen de meeste emoties los. De tranen vloeiden rijkelijk, maar dat kwam niet omdat tegenstander VZV zojuist met 27-28 het eerste duel om de derde plaats had gewonnen.

Teammanager Henk Baggerman, die zelf ook afscheid nam, had voor iedere speelster een mooie tekst bedacht. Cadeaus en bloemen werden overhandigd en de knuffels over een weer zorgden voor veel emotie. Zelf werd de onvermoeibare Baggerman vol lof toegesproken door voorzitter Henk de Groot. En ook succestrainer Nico Stet moest eraan geloven.
Het werd een afscheid na twee prachtige seizoenen, die met hoofdletters in de boeken van VELO worden bijgeschreven. Wat hebben de supporters genoten van hun idolen. En wat konden de speelsters zelf ook terugkijken op een fantastische periode met aansprekende resultaten.

De speelsters, de staf en de supporters moeten nog maar een tijdje flink genieten van deze onvergetelijke periode. Volgend seizoen lijken die mooie tijden onder de nieuwe oefenmeester Alex Curescu, aanwezig als aandachtig toeschouwer, definitief voorbij.
Zonder de sterren Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen, Talisa van Bergen en Henegouwen, Angelique van Duijvenbode, Michelle Huf, Maud Schuit, Pieke van Ingen, Lexie Louwerens en Melissa Dijkstra moet Curescu bij VENÉCO VELO proberen een nieuw team op te bouwen.

ZWARE TAAK

,,Een Mission Impossible zegt iedereen, maar daarom vind ik het een geweldige uitdaging om eraan te beginnen”, blikte Curescu optimistisch vooruit.
Even leek het erop, dat de opnieuw indrukwekkend keepende Femke Erkens definitief bij VELO zou blijven. Maar de doelverdedigster, die dit seizoen al zó veel punten pakte voor de ploeg van coach Nico Stet, staat nadrukkelijk in de belangstelling van landskampioen VOC. Erkens heeft het enorm naar haar zin bij VELO, twijfelt nog, maar ja, wie kan het aanbod van zo’n topclub aan zich voorbij laten gaan…

VENÉCO VELO en VZV speelden overigens een vlotte partij handbal, vol fouten, dát wel, maar óók met fraaie doelpunten en combinaties.
De Noord-Hollandse formatie van Limburger Edwin Janssen was de eerste helft overduidelijk de betere ploeg. De thuisclub stond stijf van de zenuwen met al die fans op de tribune in de wetenschap dat zij straks het middelpunt op de vloer zouden worden.

INHAALRACE

Op de 9-14 voorsprong halverwege viel dan ook niets aan te merken. Pas in het tweede half uur lukte het de VELO-speelsters de spanning van zich af te schudden. Ze begonnen aan een opmerkelijke inhaalrace, die halverwege de tweede helft toch weer een gelijke stand opleverde: 22-22.
In die fase was het opnieuw Carmen Riepe die, zoals zo vaak dit seizoen, het initiatief nam en alles raak schoot. Met drie doelpunten vóór de rust en maar liefst tien treffers na het wisselen was zij met recht de Woman of the Match. Een afscheid na een fraaie handballoopbaan om trots op te zijn!

Beide teams scoorden in het laatste kwartier om en om en bij 27-27, met nog minder dan een minuut op de klok, leek de partij in een gelijkspel te eindigen. Toch greep VZV op de valreep alsnog de volle winst (27-28) en begint dus volgende week in eigen huis met een minimale voorsprong aan de terugwedstrijd.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Vanwege de totale sfeer in de weer volgepakte VELO-hal én de inzet van zowel VZV als de thuisclub was het een aardig kijkspel. Daarbij werden de fouten en de missers maar op de koop toe genomen.

Scheidsrechters (****): Denise Steringa en Merel van Zijderveld floten een uitstekende wedstrijd. Het jeugdige koppel (21 jaar pas) biedt veel hoop voor de toekomst. Onder de bezielende leiding van voormalig toparbiter Monique Alsemgeest kunnen zij uitgroeien tot onze nieuwe representanten op het hoogste niveau. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig!

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (13), Kirsten van Steenbergen (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Kim Schildmeijer (3, waarvan het achterwaartse doelpunt een juweeltje was!), Angelique van Duijvenbode (2), Lexie Louwerens (1), Maud Schuit (1) en Femke Mastenbroek (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

EINDRAPPORT 2023/2024: TOPPRESTATIE VENÉCO VELO

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen zit het reguliere seizoen erop. Een goed moment om te evalueren hoe VENÉCO VELO terugkijkt op haar prestatie. We vroegen trainer/coach Nico Stet naar zijn oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een gecombineerd cijfer op het Eindrapport.

Coach Nico Stet: ,,Onze ploeg heeft het maximale behaald. Een vierde plaats in de reguliere competitie met meer punten dan vorig seizoen. Tweede plaats in de kampioenspoule en daardoor recht op Europees handbal. Halve finale van de beker. En mogelijk ook nog de derde plek in de eindrangschikking. Meer kan ik als trainer niet wensen en ook niet verlangen van dit team. Ik ben dan ook supertrots op de hele ploeg, speelsters en de totale staf. Een geweldige prestatie en een hoogtepunt voor de club VELO.”

De twee seizoenen die de ervaren trainer/coach Nico Stet de club uit Wateringen onder zijn hoede had, hebben tot voortreffelijke resultaten geleid. Het waren mijlpalen in de geschiedenis van VELO. De speelsters, de staf én vooral ook de supporters, die bij de thuiswedstrijden steeds uitbundig van de partij waren, hebben genoten. De inzet van de speelsters was voorbeeldig en dat kwam tot uiting in de prestaties, ook als het wel eens wat moeilijk ging. Het wordt voor opvolger Alex Curescu een mooi, maar zwaar, karwei om volgend seizoen VELO naar dezelfde hoogte te stuwen.

𝗖𝗜𝗝𝗙𝗘𝗥: 𝟵

AD SPORT/PETER LOTMAN

VENÉCO VELO RICHT ZICH OP DERDE PLAATS IN DE EREDIVISIE

Na de 23-29 overwinning bij V&L kan Venéco/VELO zich opmaken voor de tweestrijd met VZV om de derde plaats in de eredivisie. Het eerste duel vindt zaterdag plaats om 19.00 uur in Wateringen. Nu al mag de prestatie van trainer/coach Nico Stet en zijn team als voortreffelijke worden beschouwd.

Tegen de Limburgse opponent stond er feitelijk niets meer op het spel, want VELO was al definitief tweede in de kampioenspoule. Toch wilde VELO die partij ook bijschrijven in de reeks van overwinningen dit seizoen.
In het begin was die overtuiging er nog niet echt, waardoor V&L steeds een voorsprong kon nemen: zelfs 12-8 na twintig minuten. Na de rust was de Wateringse ploeg beter op dreef. Na veertig minuten was het 16-16, mede door de onvermoeibare Kirsten van Steenbergen die aan de cirkel weer bergen werk verzette.

Ook schutter Carmen Riepe speelde in het tweede bedrijf een sterke partij. Tien minuten voor het einde was het al 17-24 voor VELO, dat in die fase de wedstrijd volledig omdraaide. Melissa Dijkstra viel op door haar goede spel in de hoek en door haar verdedigende werk. Angelique van Duijvenbode strooide opnieuw met listige passjes en zette de lijnen uit. Ook Maud Schuit was vanuit de opbouw op dreef met belangrijke acties. Mede door het sterke spel in de tweede helft kon VELO met 23-29 ook deze twee punten incasseren. Talisa van Bergen en Henegouwen ontbrak vanwege een blessure.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (7), Kirsten van Steenbergen (6), Maud Schuit (4), Lexie Louwerens (4), Melissa Dijkstra (3), Angelique van Duijvenbode (2), Kim Schildmeijer (1), Femke Mastenbroek (1) en Nikki Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

ONDANKS DE FOUTEN TÓCH EEN BOEIENDE WESTLAND DERBY VENÉCO VELO TEGEN QUINTUS

ZUSTERSTRIJD IN HET WESTLAND EINDIGT IN EERLIJK GELIJKSPEL
Vaak zijn derby’s niet de beste wedstrijden om naar te kijken. De confrontatie tussen de vrouwen van VELO en Quintus vormde daarop een uitzondering. Niet dat alle combinaties zo vlekkeloos verliepen, maar de inzet van beide partijen was voorbeeldig. Die vechtlust gevoegd bij het spannende scoreverloop zorgden tóch voor een boeiende partij met uiteindelijk een eerlijke 26-26 puntendeling.

Die uitslag gaf de verhoudingen goed weer. Beide clubs konden daar ook wel mee leven, al was Quintus met de nieuwe trainer/coach Dirk Loose lange tijd de bovenliggende partij. In de laatste tien minuten pakte de Heulse ploeg steeds een voorsprong en leek het team van Loose toch nog vrij onverwacht de overwinning te grijpen.

De sterk spelende Jill van den Berg zorgde voor 21-23, vervolgens schoot de andere uitblinkster Carmen Riepe uit twee strafworpen de stand weer gelijk: 23-23. Lyn Zwinkels en Phoebe Muller brachten de fans uit de Heul weer in extase bij 23-25. Maar wéér de nauwelijks af te stoppen Carmen Riepe zorgde met twee fraaie acties voor 25-25. Tess van der Knaap leek bij 25-26 haar team naar de twee punten te schieten, maar het was opnieuw Riepe die uit een zevenmeter de, in Wateringen bejubelde, gelijkmaker binnen schoot.

KOSTBAAR PUNT

En dus pakte Venéco/VELO dat ene kostbare punt voor de tweede plaats in de kampioenspoule achter het ongenaakbare VOC Amsterdam. Het team van vertrekkend coach Nico Stet mag nu in twee wedstrijden met VZV uitmaken wie er derde van Nederland gaat worden.
Opnieuw een prestatie van formaat voor Stet en zijn adepten. De Haagse oefenmeester heeft in twee jaar tijd een formidabele prestatie neergezet door twee keer in de top van de eredivisie te eindigen en een Europa Cup plaats af te dwingen. Hij laat een mooie erfenis na voor zijn opvolger Alex Curescu.

Het zal niet eenvoudig zijn om dat succes te overtreffen daar in Wateringen. Een compleet basisteam inclusief al die belangrijke routiniers stopt ermee. En naast Stet zal ook de onvermoeibare manager Henk Baggerman er een punt achter zetten. Eveneens een groot gemis.
Wie de ‘oudjes’ (met alle respect uiteraard) aan het werk zag tegen Quintus kon daar alleen maar bewondering voor opbrengen. En zich gelijktijdig afvragen waarom ze eigenlijk stoppen? Carmen Riepe schoot twaalf keer raak en kan nog jaren mee. Kirsten van Steenbergen bikkelde aan de cirkel en is nog lang niet versleten. Talisa van Bergen en Henegouwen en Angelique van Duijvenbode hebben nog voldoende energie én heel veel inzicht.
Persoonlijke redenen liggen ten grondslag aan de beslissing om te stoppen en die zijn uiteraard te respecteren. Maar jammer blijft het wel….

VOLOP TALENT

Bij het zeer jeugdige Quintus ligt er een andere toekomst in het verschiet. Onder leiding van de eveneens nog jonge Dirk Loose gaat de Heulse club bouwen aan een opnieuw sterk team voor de komende jaren. Volop talent in de selectie bleek ook tegen VELO weer en ook daarachter levert de sterke jeugdopleiding steeds weer nieuwe talenten af voor de hoofdmacht.
Een mooie beslissing ook van de sectie topsport om een jonge, veelbelovende trainer als Loose de kans te geven zich verder te bewijzen op eredivisieniveau.
Hij maakte zaterdag in de derby als hoofdcoach (Rolf Schulte zat ziek thuis) al indruk met de motivatie van zijn discipelen en zijn tactische wissels.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Een vlotte partij om naar te kijken, vooral ook door de strijdlust van beide rivalen. Het geroutineerde VELO verdiende respect dat het nog zó veel energie kon opbrengen met de wetenschap dat het einde van de handballoopbaan voor de meeste speelsters in zicht is.
Het jeugdige Quintus maakte furore door de snelheid en de felheid gedurende tweemaal dertig minuten. Een lust voor het oog die verbetenheid.

Scheidsrechters (****): Opnieuw een verademing om Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg aan het werk te zien. Zij zijn geknipt voor zo’n duel omdat zij de sfeer perfect aanvoelen. De voordeelregel was weer optimaal en juist daardoor ontspon zich een snelle partij met veel wisselende acties. Op de momenten dat het te ver dreigde te gaan, corrigeerden ze onmiddellijk.

Uitblinksters: De beide keepsters Femke Erkens bij VELO en Lois van Ruijven bij Quintus vervulden een hoofdrol. Zij zorgden ervoor dat hun team steeds in de race bleef op cruciale momenten. Hun stoppercentages lagen met zo’n veertig procent op een ongekend hoog niveau. Klasse van beide topkeepsters!

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (12), Kirsten van Steenbergen (3), Maud Schuit (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Angelique van Duivenbode (2), Lexie Louwerens (2) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY & IKE SPORTFOTOGRAFIE

KEEPSTER FEMKE ERKENS BLIJFT VENÉCO VELO TROUW

Na een aantal teleurstellende berichten over gestopte speelsters eindelijk positief nieuws bij Venéco/VELO. De wekelijks uitblinkende keepster Femke Erkens heeft besloten bij de club uit Wateringen te blijven ondanks het vertrek van een vrijwel geheel basisteam. De 23-jarige doelverdedigster: ,,Ik heb nog zó veel plezier in het spelletje bij een gezellige club.”

De vlag ging dus uit bij VELO, de champagne werd ontkurkt en de nieuwe trainer/coach Alex Curescu, die Nico Stet opvolgt, wreef zich vergenoegd in zijn handen. Want als iemand volgend seizoen voor VELO van grote waarde kan zijn, is het Femke Erkens wel.
Deze competitie, en ook vorig jaar al, was Erkens herhaaldelijk met stoppercentages van veertig, vijftig procent een onneembaar struikelblok voor de vijandelijke schutters.

Femke Erkens over haar beslissing: ,,Ik ben nog niet benaderd door andere clubs en heb het enorm naar mijn zin bij VELO. Echt een club met een groot verenigingsgevoel. Elke keer weer een volle hal en de steun van de supporters die altijd blijven komen, is geweldig. Ik heb dus geen reden om te vertrekken of te stoppen. Ik heb nog zó veel plezier in het spelletje. Ik ben benieuwd wat mijn rol verder volgend jaar kan betekenen”, aldus de keepster die op haar elfde jaar bij Rowah in Waddinxveen begon en via Quintus (landskampioen) en destijds topclub Dalfsen en Kwiek Raalte bij VELO terecht kwam.

EUROPA CUP

In het dagelijks leven is Erkens psychomotorisch therapeut, de reden ook dat zij destijds haar handballoopbaan tijdelijk onderbrak voor haar studie in Zwolle. Sinds haar komst naar Wateringen heeft zij met VELO knappe resultaten bereikt in de top van de eredivisie met als beloning vorig jaar de deelname aan de Europa Cup. Een hoogtepunt in de geschiedenis van de Wateringse club én ook voor Femke Erkens zelf.

Hoe dat deze competitie afloopt, is nog afwachten. ,,We zitten in de laatste fase van de kampioenspoule”, zegt Erkens. ,,Als we zaterdag van Quintus winnen, mogen we volgend seizoen eventueel ook weer Europa Cup spelen. Ik heb erg veel zin in die laatste twee wedstrijden en vooral natuurlijk zaterdag tegen Quintus.”
Het duel in Wateringen begint zaterdag om 20.30 uur.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: IKE SPORTFOTOGRAFIE

VENÉCO VELO KAN ÉÉN HELFT MEE MET VOC AMSTERDAM

Na de goede wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen VOC met het nipte verlies, heeft VENÉCO VELO de Amsterdammers wederom kunnen verrassen, al duurde dat deze keer maar één helft.

De verwachting was dat VOC er dit keer vanaf het begin bovenop zou zitten, zoals we dat de afgelopen twee seizoenen wel vaker hebben ervaren.
Er werd weinig gescoord in de beginfase, niet in de laatste plaats vanwege het goede keeperswerk aan beide kanten. Toch was het VENÉCO VELO die dit keer brutaal de leiding nam tot zelfs een 2-5 voorsprong.

Vanaf dat moment probeerde VELO teveel in het tempo van VOC mee te gaan en met een aantal breaks werd de wedstrijd door VOC omgedraaid naar 6-11. Mede door de vier prachtige reddingen van VELO-keepster Femke Erkens op breaks van VOC, wist VELO zich weer knap op te richten en knokten ze zich, niet voor het eerst in de afgelopen twee seizoenen, na 25 minuten spelen weer helemaal terug in de wedstrijd: 13-13.
Doordat VOC vervolgens vier keer op rij scoorde, stond er met de rust toch een klein gaatje op het scorebord: 17-13.

Het algehele gevoel onder de VELO aanhang was dat de wedstrijd halverwege in ieder geval nog niet gespeeld was, ze waren immers eerder in de wedstrijd ook al teruggekomen van een vijf punten achterstand.

De Amsterdammers lieten er echter in de tweede helft geen twijfel over bestaan en liepen vrij snel weg, met 12 punten verschil als grootste voorsprong. In de zoemer kon VELO de schade nog enigszins beprekt houden tot 10 doelpunten: 33-23.

TEKST & FOTO: REMCO SCHAEFERS

KIRSTEN VAN STEENBERGEN STOPT ER OOK MEE BIJ VENÉCO VELO:
‘MOOIER DAN EUROPEES HANDBAL KAN HET NIET WORDEN’

Het wordt vaak gesuggereerd: stoppen op je hoogtepunt. Voor Kirsten van Steenbergen (28), de onvermoeibare en nauwelijks af te stoppen cirkelloper van VENÉCO VELO, is dat moment gekomen. Na de promotie naar de eredivisie én het behalen van Europees handbal zet de sterkhouder van de club uit Wateringen er een punt achter.

Het bericht sloeg in als een bom bij de supporters van VENÉCO VELO. Vijf andere basisspeelsters hadden hun afscheid al aangekondigd. De nieuwe trainer/coach Alex Curescu hoopte rond de altijd knokkende Van Steenbergen een nieuw team te kunnen opbouwen. Maar tot verdriet van de vele fans liet ook zij weten aan de laatste wedstrijden van haar handballoopbaan bezig te zijn.

Aan de fysieke gesteldheid kan het niet liggen, want Kirsten van Steenbergen oogt wekelijks in topconditie. ,,Dat klopt”, bevestigt ze met een brede lach. ,,Ik ben zeker nog fit, dat is de reden ook niet. Maar ik wil kijken welke sporten ik nog meer leuk vind naast het handbal. Nu ik dat nog lichamelijk kan opbrengen, kijk ik er erg naar uit om zelf sporten in te plannen in de tijd die ik daarvoor heb.”

𝗔𝗟𝗟𝗘 𝗛𝗢𝗢𝗚𝗧𝗘𝗣𝗨𝗡𝗧𝗘𝗡

Van Steenbergen, werkzaam als Sales en HR manager bij restaurant Luden in Den Haag, heeft sinds zij op haar zesde jaar begon met handballen alle hoogtepunten in het bestaan van VELO meegemaakt.
,,Eerst de promotie naar de eerste divisie en daarna ook nog naar de eredivisie. Dat waren geweldige momenten waarop ik met zó veel plezier terugkijk. En dan natuurlijk het behalen van Europees handbal. Een hoogtepunt in de geschiedenis van onze club en óók in mijn eigen handballoopbaan. De uitwedstrijd met al die supporters mee naar Turkije en daarna thuis in de stampvolle Velo-hal. Een evenement om nooit meer te vergeten, ook vanwege alle aandacht in de krant.”

𝗣𝗘𝗥𝗙𝗘𝗖𝗧𝗘 𝗨𝗜𝗧𝗟𝗔𝗔𝗧𝗞𝗟𝗘𝗣

Ondanks een vervelende kruisbandblessure overheersen bij Kirsten van Steenbergen de hoogtepunten. ,,Ik kijk met enorm veel plezier terug op mijn handbaljaren. Het is voor mij steeds de perfecte uitlaatklep geweest. Naast het sporten zelf heeft het mij ook veel moois gebracht. Bijzondere vriendschappen en onvergetelijke herinneringen. Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht, dat ik mijn laatste twee jaren nog in de top van de eredivisie zou spelen.”

Met veel warmte denkt Van Steenbergen terug aan alle activiteiten bij VELO. Daar kan de 25-29 nederlaag tegen VOC van afgelopen zaterdag niets aan veranderen. ,,Het is een gezelligheidsclub waar toch op niveau kan worden gehandbald. Er is een duidelijke visie voor topsport, maar het plezier wordt nooit uit het oog verloren. Ik vind het bijzonder hoeveel vrijwilligers zich dagelijks voor de club inzetten. Of ik zelf nog wat ga doen voor de club? Vast wel, maar voor nu vind ik het even fijn om geen verplichtingen aan te gaan. Dat komt later nog wel.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

UNI-VERDE HA1 TWEEDE VAN NEDERLAND

Het Talententeam van Uni-Verde, het samenwerkingsverband tussen Quintus en VENÉCO VELO, is er niet in geslaagd de landstitel te veroveren. Na de 25-24 thuisoverwinning was Tachos in Waalwijk met 29-22 de sterkste en poetste de eerdere nederlaag geheel weg.

Niettemin kon het team van coach Rick van Ravesteijn en teammanager Jolanda Michielsen terugkijken op een voortreffelijk seizoen. Een tweede plaats voor de A1 junioren direct al in het eerste seizoen is een prestatie om met trots op terug te kijken, al overheerste uiteraard de teleurstelling bij de jeugdige talenten en de staf.

Sam Koppenol was met 6 doelpunten de topscorer, Daan Alleblas (3), Luuk Barendse (3), Timothy Bekker (3), Quinn Roffel (2), Sebastiaan Strijers (2), Youri Schutte, Vin Verbraeken en Sergio Vasseur behoorden eveneens tot de doelpuntenmakers.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: PETRA BLEIJENBERG

VENÉCO VELO BIEDT KNAP TEGENSTAND TEGEN VOC AMSTERDAM

VENÉCO VELO maakte er in de kampioenspoule een boeiende wedstrijd van tegen landskampioen VOC. Na de knappe 14-15 ruststand verloor het team van vertrekkend coach Nico Stet met slechts 25-29 van de Amsterdamse topploeg. Met een hoofdrol voor de subliem keepende Femke Erkens.

Na tien minuten was het 5-5, vervolgens maakte VOC een sprongetje naar 7-10, maar de thuisclub knokte zich terug naar de marge van één doelpunt bij de rust. Talisa van Bergen en Henegouwen zette veel druk en bracht de veel scorende Carmen Riepe (totaal 9x raak) herhaaldelijk in stelling.

Direct in het begin van de tweede helft sloeg VOC, met een speelster van VELO op de strafbank, een gaatje van drie doelpunten: 16-19. Dat verschil bleef tot aan minuut twintig bij 20-24 bestaan. Twee prima individuele acties van Angelique van Duijvenbode en een treffer van Lexie Louwerens zorgden voor 23-25. Opnieuw mede door voortreffelijk werk van keepster Femke Erkens.

De supporters gingen er eens goed voor zitten en hoopten op een stunt. De thuisclub maakte het VOC lastig, mede gesteund door het luidruchtige publiek. De gelijkmaker leek eraan te komen, maar uit drie mooie aanvalscombinaties schoot Kirsten van Steenbergen met veel pech drie keer op de paal. De titelkandidaat hield vervolgens stand en pakte toch nog met 25-29 de volle winst tot grote teleurstelling van het moedige VELO.

Dinsdag om 20.00 uur speelt VENÉCO VELO al de uitwedstrijd bij VOC.

Doelpunten: Carmen Riepe (9), Kirsten van Steenbergen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Lexie Louwerens (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Maud Schuit (2), Femke Mastenbroek (1) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: JASPER GROOTHUIZEN

GEEN RIVALITEIT VENÉCO VELO EN QUINTUS BIJ TALENTENTEAM IN STRIJD OM LANDSTITEL

De rivaliteit tussen Quintus en VELO is vooral bij de vrouwen groot. Beide teams komen uit in de eredivisie, het hoogste landelijke niveau, en de derby’s staan altijd bol van de spanning. Bij de Talententeams is er daarentegen sprake van nauwe samenwerking. De mannen A-junioren handballen onder de naam Uni-Verde om de landstitel.

De vrouwen gunnen elkaar dus niets, maar onder de bezielende leiding van hoofdtrainer Neso Saponjic hebben Quintus en VELO dit seizoen bij de mannen de handen ineen geslagen. De talenten van beide clubs zijn bij elkaar gebracht onder de naam Uni-Verde en het eerste succes kan al worden genoteerd. De heren A-junioren plaatsten zich door de overwinning op het Limburgse Rapiditas voor de finale om de landstitel.
Het team, getraind en gecoacht door voormalig eerste teamspeler Rick van Ravesteijn en Kai Overkleeft, heeft afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd in Kwintsheul tegen Tachos met 25-24 gewonnen. Komende zaterdag in Waalwijk maken de twee topploegen bij de jeugd uit wie zich het beste Talententeam van Nederland mag noemen.

𝗦𝗔𝗠𝗘𝗡𝗪𝗘𝗥𝗞𝗜𝗡𝗚

Saponjic, de hoofdcoach van het eerste mannenteam, is enthousiast over deze ontwikkeling. Hij pleit al jaren voor een verdergaande samenwerking in de Haags/Westlandse regio.
,,Als wij een rol willen gaan spelen in het Nederlandse tophandbal, dan zullen we het op deze manier moeten aanpakken. Er zit veel talent bij beide clubs en door die gasten bij elkaar te brengen, kunnen we meer trainen op niveau en de prestaties vergroten.”
Inmiddels heeft Saponjic ook al diverse jeugdige talenten laten doorstromen naar de hoofdmacht om ervaring in de eredivisie op te doen.
,,Dat de samenwerking direct in het eerste seizoen al dit succes zou opleveren, hadden we niet verwacht. Maar het is wél een bewijs, dat deze aanpak lonend is.”

De gekozen naam Uni-Verde is ontstaan uit het woord Uni om de eenheid uit te stralen en Verde vanwege de groene clubkleuren van beide verenigingen en de verwijzing naar het Westland. Ook bij de opleidingsteams en de B-junioren is de samenwerking doorgevoerd.
Saponjic: ,,Het uiteindelijke doel is één team te formeren dat boven de verenigingen staat en zich op BENE-League niveau kan etaleren. De basis van de beide clubs Quintus en VELO blijft uiteraard gewoon bestaan. De eerste stap is nu gezet en de droom gaat nu verder worden ontwikkeld. Wij streven ook naar samenwerking met de andere clubs uit deze regio.”

𝗧𝗘𝗥𝗨𝗚𝗪𝗘𝗗𝗦𝗧𝗥𝗜𝗝𝗗

Het eerste duel van Uni-Verde met Tachos toonde aan, dat de strijd in de landelijke jeugddivisie het aankijken meer dan waard is. Twintig seconden voor tijd pakte het Combinatieteam, mede dankzij de winnende treffer van Quinn Roffel (totaal vijf doelpunten), de volle winst en moet proberen in de uitwedstrijd die krappe marge te verdedigen.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

KEIHARDE DREUN VOOR MICHELLE HUF (29): ‘JAMMER DAT IK MIJN HANDBALCARRIÈRE NA 25 JAAR ZO MOET AFSLUITEN’

Een keiharde dreun voor Michelle Huf, handballer van VELO. De 29-jarige Westlandse moet vanwege langdurige hoofdpijn met onmiddellijke ingang stoppen met haar geliefde sport. Een kopstoot tijdens een wedstrijd werd haar sportcarrière fataal.

Michelle Huf maakte de laatste jaren de opmars van de handbalvrouwen van VELO van dichtbij mee, maar de hoekspeler van de eredivisieclub uit Wateringen zet per direct een punt achter haar carrière. “Ik heb een aantal maanden geleden tijdens een wedstrijd een kopstoot gekregen”, vertelt Huf.
“Omdat ik steeds hoofdpijn bleef houden, ben ik bij de neuroloog terecht gekomen. Hij heeft geconstateerd dat ik naar aanleiding van een eerdere hersenschudding jaren terug een beschadigde zenuw heb overgehouden. Die kopstoot is op dezelfde plek terecht gekomen en mijn hoofd is daardoor extra kwetsbaar.”

Huf, die bezig was aan opnieuw een sterk seizoen, vertelt met pijn in het hart dat het niet langer verantwoord is om risico’s te nemen die het handbal met zich meebrengt. Ze is nog steeds niet hersteld en moet rust houden. “Ik vind het ontzettend jammer dat ik na 25 jaar op deze manier mijn handballoopbaan moet afsluiten”, zegt Huf.
AD SPORT/PETER LOTMAN

OOK MICHELLE HUF STOPT BIJ VENÉCO VELO

Met pijn in het hart heeft rechterhoekspeelster Michelle Huf haar team en toekomstig coach Alex Curescu laten weten dat ze stopt met handballen. Haar hardnekkige blessure heeft Michelle helaas gedwongen dit besluit te nemen. Michelle Huf: “Ik vind het ontzettend jammer dat ik deze beslissing heb moeten nemen, ik had graag nog een jaar doorgegaan. Maar mijn gezondheid is het belangrijkste en het risico is helaas te groot.”

Michelle is al 25 jaar lid van VELO en maakte inmiddels ook al 11 jaar deel uit van Dames 1. Michelle: “Ik ben de club en de meiden heel erg dankbaar voor alles. En ook de supporters enorm bedankt voor alle steun!”

Michelle is dus een echte kind van de club en we willen haar heel erg bedanken voor haar inzet en alle mooie jaren bij VENÉCO VELO en wensen haar veel beterschap en sterkte toe in haar herstel.

TEKST: REMCO SCHAEFERS

STERKHOUDERS STOPPEN BIJ SUCCESVOL VENÉCO VELO

Alex Curescu, de nieuwe trainer/coach van VENÉCO VELO die volgend seizoen het stokje overneemt van Nico Stet, moet gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Maar liefst vijf basiskrachten hebben aangegeven aan het einde van deze competitie te stoppen bij de eredivisieclub uit Wateringen.

Topschutter Carmen Riepe, met elf doelpunten opnieuw de vrouw-van-de-wedstrijd in de met 23-24 gewonnen derby tegen Quintus, denkt aan gezinsuitbreiding. Routinier Talisa van Bergen en Henegouwen wil meer aandacht aan haar gezin besteden. Ook de ervaren Angelique van Duijvenbode houdt het voor gezien vanwege haar drukke reisprogramma in de modebranche. Maud Schuit gaat een wereldreis maken en Pieke van Ingen gaat een stage volgen in het buitenland. Naast trainer Stet stelt ook manager Henk Baggerman zijn functie ter beschikking.

VENÉCO VELO is met de tweede plaats nog volop in de strijd om een gunstige klassering in de kampioensgroep. Afgelopen seizoen was de uiteindelijke vierde plaats en deelname aan de Europa Cup de grootste prestatie in de geschiedenis van de club.
Curescu over het vertrek van zijn sterkhouders: ,,Een groot gemis. We zullen de transfermarkt op moeten om vervangers te zoeken. Een extra grote uitdaging voor mij en het team om een nieuwe eredivisieploeg samen te stellen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY & IKE SPORTFOTOGRAFIE

GRIMMIGE DERBY WEER PROOI VOOR VENÉCO VELO TEGEN FEL QUINTUS

TWEESTRIJD TUSEN DE RIVALEN BOORDEVOL SPANNING

Een heerlijke derby schotelden de handbalsters van Quintus en VELO de toeschouwers voor in de sfeervolle Eekhouthal. Strijdlust, fraaie combinaties afgerond met knappe doelpunten, missers, pittige overtredingen. Alles kwam voorbij met uiteindelijk VELO als overwinnaar: 23-24.

Was dat verdiend? Tja, de cijfers liegen niet. Maar ook in het kamp van de Wateringse club moest men toegeven, dat Quintus eigenlijk wel een gelijkspel had verdiend. Dat neemt niet weg, dat het team van succestrainer Nico Stet de twee punten toekwam en ook heel goed kan gebruiken in de kampioenspoule. De tweede plaats lijkt VELO niet meer te kunnen ontgaan. En dat is knap om voor het tweede seizoen op rij straks opnieuw een eventuele Europa-Cupplaats te kunnen bemachtigen. ,,Dat heeft die ouwe toch weer goed gedaan”, grapte een blije Stet na afloop.

Wat óók bewonderenswaardig was aan de zijde van de Heulse formatie was de manier waarop het wegvallen van Jara Datthijn werd opgevangen. De topschutter verstapte zich al in de tweede minuut en overstrekte haar knie. Even leek het of zij na behandeling in de tweede helft kon terugkeren, maar het risico was te groot. Een groot gemis voor coach Rolf Schulte, maar zijn team verdiende een compliment hoe er met die tegenvaller, ook mentaal, werd omgegaan.

OP SCHERP

Ook de pittige botsing tussen Lexie Louwerens en Lynn Zwinkels in de negende minuut toonde aan, dat beide ploegen op scherp stonden. De aanpak in de beide defensies was stevig en af en toe óp of net óver het randje. Die grimmigheid zorgde er wél voor, dat het een echte vrouwenderby werd. De rivaliteit spatte er vanaf.

De doelpunten waren in het eerste half uur nog schaars. Dat kwam vooral óók, omdat zowel Lois van Rijven bij Quintus als Femke Erkens bij VELO opvallend sterk stonden te keepen. Ook waren er juweeltjes van doelpunten te bewonderen. De break van Jill van den Berg, aangespeeld door Esmee Verbeek, verdiende de schoonheidsprijs. En zoals altijd waren ook de doelpunten van Carmen Riepe van uitzonderlijke klasse. Opnieuw was de krachtige schutter nauwelijks af te stoppen.

ONTKETEND

Na het wisselen kwamen de treffers wat makkelijker tot stand. VELO kwam op 9-13 en dat leek vooralsnog een beslissende tik. Maar er was nog ruim voldoende tijd en met een plotseling ontketende Phoebe Muller kwam Quintus weer helemaal terug in de wedstrijd bij 15-15. Daarna ontwikkelde zich een scoreverloop dat steeds om en om tot voorsprong leidde. Dan weer de thuisclub op 17-16 en vervolgens weer de gasten naar 17-18.

Bij 21-19 door Phoebe Muller en Gedy de Raaf leek Quintus zelfs de zege te gaan grijpen. Maar de sterk spelende Maud Schuit en Kirsten van Steenbergen, fraai aangespeeld door Carmen Riepe, zorgden toch weer voor 21-21.

Bij 22-22 en 22-23 (wéér Maud Schuit) lagen de papieren in het voordeel van VELO. Mirthe de Jong (prima wedstrijd!) leek bij 23-23 de verwachte puntendeling binnen te schieten. Maar in de hectische slotfase met veel hachelijke momenten lukte het Angelique van Duijvenbode met een subtiele lob, haar enige treffer trouwens, alsnog de volle winst binnen te halen voor VELO: 23-24.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Het was een boeiende strijd met alle ingrediënten van een echte derby. Beide ploegen gunden elkaar niets en de duels waren dan ook stevig. Maar dat gaf ook veel spanning en kijkplezier.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (11), Talisa van Bergen en Henegouwen (5), Maud Schuit (4), Kirsten van Steenbergen (3) en Angelique van Duijvenbode (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY & IKE SPORTFOTOGRAFIE

ALEX CURESCU OPVOLGER NICO STET BIJ VENÉCO VELO

Alex Curescu (46) wordt komend seizoen de trainer/coach van de vrouwen van VENÉCO VELO. Hij volgt Nico Stet op, die vorige week heeft laten weten bij de eredivisieclub te stoppen aan het einde van deze competitie.

Curescu heeft een indrukwekkende staat van dienst als oefenmeester. De in het Roemeense Resita geboren trainer was zelf actief handballer in zijn geboorteland en kwam al op jonge leeftijd naar Nederland waar hij uitkwam voor het Haagse Hellas. Een zware blessure dwong hem te stoppen, waarna hij zich stortte op het trainerschap.

Hij behaalde alle licenties, inclusief het European Master Coach diploma. Hij trainde onder meer de vrouwen van Wings, die hij in drie jaar van de tweede divisie naar de eredivisie bracht, al eerder VELO, SEW, VOC en Quintus.
Ook de mannen van DWS, HARO, Hercules, Hellas en Quintus had hij onder zijn hoede. Zijn grootste successen boekte hij met Aalsmeer waar hij tussen 2007 en 2009 de titel in de BENE-League, de landstitel en de Supercup won.
Vier jaar geleden ging hij tijdelijk terug naar Roemenië om de technische leiding bij CS Universitatea CLUJ-Napoca op zich te nemen.

Met VENÉCO VELO, waar een aantal sterkhouders gaat stoppen, begint Curescu aan een nieuw avontuur. “Het zal een zwaar karwei worden”, realiseert de gedreven oefenmeester zich. “Maar juist als de mensen zeggen, dat het een mission impossible is, vind ik het geweldig om die uitdaging aan te gaan. We gaan er iets moois van maken.”
Curescu krijgt ondersteuning van Frank Krijger. Manager Henk Baggerman, die samen met Nico Stet voortreffelijk werk leverde bij de club uit Wateringen, stopt ook aan het einde van het seizoen.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: ARCHIEF VENÉCO VELO

SUCCESCOACH NICO STET (72) STOPT BIJ VENÉCO VELO:
“HET WAS MOOI MAAR OOK SLOPEND”

De wegen van Nico Stet (72) en VENÉCO VELO scheiden aan het einde van dit seizoen. De Haagse succescoach is dan twee seizoenen verantwoordelijk geweest voor de handbalvrouwen van de Wateringse club. Hij stuwde VELO naar grote hoogtes, met als hoogtepunt deelname aan de Europa Cup. “Ik ga meer tijd aan mijn hobby besteden.”

,,Het is een mooi moment om te stoppen”, vertelt Nico Stet, die eerder al grote successen boekte met het Haagse Hellas. “Ik heb de afgelopen twee jaar met enorm veel plezier bij VELO gewerkt. Een mooie club met veel hardwerkende vrijwilligers. Maar het was ook slopend. Wedstrijden en trainingen voorbereiden en die verre uitwedstrijden. Dat kost veel energie. Als ik ergens aan begin, wil altijd het maximale eruit halen. Dat is met deze groep fanatieke spelers geweldig gelukt.”

In het eerste jaar na de promotie naar de eredivisie behaalde het team van Stet direct al de vierde plek, met als beloning deelname aan de Europa Cup. Die unieke prestatie kan VENÉCO VELO in de lopende competitie herhalen. De Wateringsen eindigden opnieuw als vierde en plaatsten zich voor de kampioenspoule. Een plek op het Europese podium lonkt opnieuw.

Een fraaie afsluiting van de trainersloopbaan van Stet. “Ik ga meer tijd besteden aan mijn kinderen en kleinkinderen en ook aan mijn hobby schilderen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

VENÉCO VELO SLAAT EERSTE SLAG IN KAMPIOENSPOULE;
TRAINER NICO STET STOPT ERMEE

Het grootste nieuws kwam bij VENÉCO VELO vandaan. Trainer/coach Nico Stet stopt na twee seizoenen aan het einde van deze competitie bij de club uit Wateringen. Stet (72) vindt het tijd voor andere zaken. “Ik ga meer tijd besteden aan mijn kinderen en kleinkinderen en aan mijn hobby schilderen. Het was een mooie tijd bij VELO. Een warme club met geweldige mensen.”

De succescoach, die in het verleden ook Hellas naar titels stuwde, eindigde vorig jaar als vierde en bracht de club Europa Cup handbal. Uniek voor de vereniging. Ook dit seizoen is VELO weer actief in de kampioenspoule en won de eerste wedstrijd met 31-25 van V&L. Een goed begin, dat wellicht wéér kan leiden tot EC-deelname. “Dat zou een mooie afsluiting zijn”, aldus Stet die terugkijkt op een fraaie trainersloopbaan.

Tegen V&L kon VENÉCO VELO aanvankelijk geen afstand nemen. Ondanks sterk spel van Carmen Riepe en voortreffelijk keeperswerk van Femke Erkens was het bij de rust pas 15-13 voor de thuisclub. Vooral ook dankzij uitblinkster Maud Schuit, die weer fit was na een blessure, trok VELO de partij naar zich toe.

Direct na het wisselen sloeg de Wateringse ploeg hard toe. Door een serie knappe acties van Angelique van Duijvenbode was het na veertig minuten 21-14. Die tik kwam de Limburgse opponent niet meer te boven en via 26-16 kwam door een reeks doelpunten van Kirsten van Steenbergen de 31-25 eindstand op het scorebord.

Met de derby komende zaterdag bij Quintus op het programma een sterk begin van coach Stet en zijn vrouwen in de kampioenspoule.

Doelpunten VENÉCO VELO: Kirsten van Steenbergen (7), Maud Schuit (6), Angelique van Duijvenbode (6), Carmen Riepe (5), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Lexie Louwerens (1), Melissa Dijkstra (1) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY & IKE SPORTFOTOGRAFIE

VENÉCO VELO UITGESCHAKELD VOOR DE FINALE

Even kon VENÉCO VELO de landskampioen en koploper uit Amsterdam bijhouden, maar uiteindelijk won VOC vrij eenvoudig: 34-19.

Onze dames begonnen goed en pakten als eerste een voorsprong met 0-1. Waar VOC tijdens eerdere ontmoetingen vanaf de eerste minuut er vol op gingen om snel een ruime voorsprong te pakken, bleef het dit keer het eerste kwartier aardig spannend.

KEIHARD WERKEN

Door keihard werken en met steun van de grote schare meegereisde fans (ongeveer één derde van het totale publiek), stond het op dat moment nog maar 7-5 en met een beetje meer precisie had er op dat moment meer ingezeten. Maar in het tweede deel van de eerste helft liep VOC beetje bij beetje weg van VELO. Het snelle en fysieke spel van de ‘Amsterdammers’ dwong VENÉCO VELO tot het maken van meer fouten dan normaal en in de rust stond er daardoor een 16-9 achterstand op het scorebord.

DE PIJP WAS LEEG

Na de pauze ging het op dezelfde manier verder en liep VOC langzaam maar toch steeds verder uit. De laatste 10 minuten was de pijp zichtbaar leeg bij onze dames en kon VOC freewheelend uitlopen naar 34-18. Een penalty voor VENÉCO VELO in de laatste minuut die door Carmen benut werd, maakte het nog iets dragelijker: 34-19.

TEKST: REMCO SCHAEFERS
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

   

HEIKO (76) STOPT NA 53 JAAR ALS SCHEIDSRECHTER:
‘IK NAM MIJN THUISSITUATIE ONGEWILD MEE NAAR DE WEDSTRIJDEN’

De 76-jarige Heiko de Vries is in het zonnetje gezet. De grote handbalscheidsrechter kreeg afgelopen weekend in de rust van de eredivisiewedstrijd van VELO een eerbetoon. Hij was maar liefst 53 jaar actief als bondsscheidsrechter, maar moet er nu noodgedwongen mee stoppen.

“Vanwege de mantelzorg voor mijn vrouw moet ik helaas stoppen”, legt De Vries uit. “De situatie thuis nam ik ongewild mee naar de wedstrijd en dat had geen goede invloed op de kwaliteit van het fluiten.”

De Vries haalde in 1970 zijn scheidsrechtersdiploma en kwam via EHC, AHC’28 (‘daar leerde ik mijn vrouw kennen’), Animo en ROAC terecht bij VELO, vanwege zijn koppelgenoot Wil Hartman.

“Ook was ik twaalf jaar betrokken bij het opleiden van scheidsrechters. Die opleidingen waren toen nog gedegen en stonden model voor de rest van het land. Tien weken lang elke week één avond discussiëren over spelregels naar aanleiding van gemaakte toetsen.”

‘Een geweldige hobby’

De Vries denkt met plezier terug aan de wedstrijden en de vele contacten. “Elke partij kent zijn emoties. Maar na afloop gezellig een biertje drinken. Ik zou iedereen aanraden dezelfde stap te maken. Een geweldige hobby.”

Een mooi moment maakten Heiko de Vries en zijn koppelgenoot Wil Hartman vorig jaar Pasen mee in Arnhem. “Wij floten twee Duitse ploegen tegen elkaar. Altijd een belevenis. Na afloop kwamen de beide coaches naar ons toe en vroegen hoe oud we waren. Als antwoord hebben we gegeven, dat we dat niet gingen vertellen. Maar wél, dat we samen ouder dan 100 jaar waren. Beide coaches verzochten ons om zo lang mogelijk door te gaan met fluiten. Dat is toch mooi om te horen.”

AD SPORT / PETER LOTMAN
FOTO’S: IKE SPORTFOTOGRAFIE & WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

   

VENÉCO VELO VERSTEVIGT MET DEGELIJK SPEL DE VIERDE POSITIE

UITBLINKENDE KEEPSTER FEMKE ERKENS HOUDT WATERINGSE PLOEG OP DE BEEN

VENÉCO VELO heeft door de 26-20 overwinning op Zwartewoud Kwiek de vierde plaats in de eredivisie stevig in handen gehouden. Beide ploegen stonden met hetzelfde puntenaantal op gelijke hoogte, maar met nog slechts één duel te gaan lijkt het team van coach Nico Stet de kampioenspoule met twee bonuspunten in te gaan.

Het was niet de beste wedstrijd van de Wateringse vrouwen. Vooral de eerste helft verliep stroef en het was aan het uitmuntende keeperswerk van Femke Erkens te danken dat VELO steeds aan de goede kant van de score bleef. Zo stopte zij direct in het begin al een aantal vrije kansen van de Kwiek-schutters op spectaculaire wijze. Ook in het verdere verloop van de partij groeide Erkens met haar stops (een percentage van 45%) naar grote hoogte.

MOEILIJK SCOREN

In het eerste half uur kwam de thuisclub maar niet los. Het tempo was (te) laag en de vrije kansen werden niet optimaal benut. De magere 10-9 ruststand gaf al aan, dat beide ploegen moeilijk tot scoren kwamen. De verdediging van VELO, met daarachter dus de uitblinkende Erkens, functioneerde overigens wél ruim voldoende.
Na het wisselen ging het wat beter en door een serie vlotte combinaties tussen Carmen Riepe en ‘powerwoman’ Kirsten van Steenbergen aan de cirkel bleef VENÉCO VELO steeds een zuinige marge behouden tot aan 14-13.

Op dat moment, na tien minuten, nam de thuisclub een tussensprint. Lexie Louwerens (prima op schot), Femke Mastenbroek (gelukkig weer terug in de hoofdmacht) en Kim Schildmeijer zorgden voor 17-13. Dat leek een veilige marge.
Lexie Louwerens liet opnieuw haar atletische vermogen zien door een break, aangespeeld door Talisa van Bergen en Henegouwen, in de lucht met één hand te vangen en al vallend fraai te scoren. Het lijkt haar specialiteit te worden…

IN ONDERTAL

Opvallend was verder in het laatste kwartier, dat VELO tot tweemaal toe twee keer scoorde in ondertal. In overtal gaat het vaak lastiger, maar nu produceerden de Westlandse vrouwen vier doelpunten met een speelster minder binnen de lijnen. In die tussentijd stopte Erkens ook weer eens een (tweede) strafworp.
Bij 23-18, met nog acht minuten op de klok, was de buit binnen. Zonder al te gekke fratsen speelde VELO, onder het toeziend ook van bondscoach Per Johansson en diens secondant Ricardo Clarijs, de partij uit naar de verdiende 26-20 overwinning.

Vrolijke gezichten derhalve in Wateringen, al werd de pret eerder op de dag verknoeid door de uitslag van de loting voor de halve finale van de beker. Het slechtste scenario kwam uit de bus met als tegenstander VOC met de uitwedstrijd in Amsterdam op dinsdag 5 maart.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Het was geen spetterende partij en dat was ook te merken aan de supporters die rustiger waren dan bij andere duels. Een serie doelpunten, óók van Kwiek-zijde, zorgden vanwege de hoge kwaliteit nog voor het nodige enthousiasme.

Bijzonderheid: In de rust werd scheidsrechter Heiko de Vries gehuldigd voor 53 jaar fluiten. Vanwege privéomstandigheden is hij gedwongen te stoppen. De Vries dankbaar: “Ik heb van elke wedstrijd genoten. Het was een schitterende tijd.” VENÉCO VELO-voorzitter Henk de Groot sprak hem toe en overhandigde hem een fraai aandenken.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (8), Lexie Louwerens (6), Kirsten van Steenbergen (3), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (3), Melissa Dijkstra (1), Kim Schildmeijer (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO VIA HINDERNISBAAN NAAR HALVE FINALE BEKER

VENÉCO VELO heeft op wonderbaarlijke wijze de halve finale van de beker bereikt. De Wateringse club won in Deurningen met 28-29 van DSVD. Dat was vooral knap, gelet op de reis naar het oosten vol hindernissen.

De bus kwam op de snelweg tot stilstand vanwege een groot ongeluk waardoor de weg was afgesloten. Via de vangrails, de berm, springend over een sloot en geklommen over een hek is de hele ploeg met volle bepakking over de weg naar het dichtstbijzijnde treinstation gelopen. Daarna overgestapt op een andere trein kwamen ze na anderhalf uur vertraging aan in Hengelo waar ze door supporters werden opgehaald en naar Deurningen gebracht.
Twee uur later dan gepland kon het duel toch worden gespeeld. “Met veel dank aan DSVD, de scheidsrechters en bondsofficial Maarten-Jan de Koning”, aldus VENÉCO VELO-manager Henk Baggerman.

Na een korte warming-up kwam VELO op een achterstand van 7-1. Na een time-out van coach Stet herstelde de Westlandse ploeg zich en kwam via 8-6 op een 10-12 voorsprong. Ondanks de moeizame voorbereiding pakte VELO bij de rust toch een marge van drie doelpunten: 15-18. Vooral dankzij een paar mooie doelpunten van Angelique van Duijvenbode en sterk keeperswerk van Femke Erkens.

VERMOEIDHEID

Na de rust hadden de Westlandse speelsters alle narigheid van zich afgeschud en onder leiding van de weer makkelijke scorende Carmen Riepe en de sterk spelende Lexie Louwerens stootte VELO door naar 19-25 met veertig minuten op de klok.
Op dat moment ging de vermoeidheid parten spelen en slaagde DSVD erin terug te komen tot 24-27 met nog tien minuten te gaan.

Het bleef spannend, vooral toen de thuisclub zelfs op 28-29 kwam. VELO bleef knokken, liep op het tandvlees maar met veel karakter, het handelsmerk van de Wateringse speelsters, hielden zij dat ene doelpunt vast. De veerkracht en het doorzettingsvermogen na een reis van ruim twaalf uur leverden een optimaal resultaat op.
Met als beloning, voor het eerst in de geschiedenis, een plaats in de halve finale van de beker.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (9), Lexie Louwerens (6), Angelique van Duijvenbode (5), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4) en Melissa Dijkstra (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO BIJT WEER VAN ZICH AF EN GEEFT V&L DAARDOOR GEEN KANS

De grote vraag voorafgaande aan het duel tussen VENÉCO VELO en Geonius V&L was vooral hoe de ploeg uit Wateringen de tik van vorige week tegen Quintus had verwerkt. Daar kwam met de overtuigende 28-16 overwinning een duidelijk antwoord op. Het team van coach Nico Stet toonde weer de bekende vechtersmentaliteit en dat levert altijd rendement op.

Felheid in de duels, een sterke verdediging en aanvallend met veel doorzettingsvermogen bij de acties zorgden ervoor, dat de Limburgse opponent geen bedreiging kon vormen. Daarbij kwam nog, dat keepster Femke Erkens (opnieuw) een sterke partij speelde en veel vrije schoten van V&L om zeep hielp.
Overigens was het onbenut laten van de vele kansen óók het manco aan Westlandse zijde. De combinaties waren vaak oogstrelend, maar op het beslissende moment ontbrak het nog wel eens aan de perfecte afronding. Dat was jammer, omdat de spelopvatting van de VELO-aanvalsters bij vlagen voortreffelijk was.

SCORINGSDRIFT

Femke Erkens begon direct al met het stoppen van een strafworp en Angelique van Duijvenbode knalde meteen twee keer raak. Toen vervolgens ook Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen weer hun scoringsdrift toonden, was eigenlijk al duidelijk dat VENÉCO VELO deze partij niet kón verliezen.
Daarbij kwam nog, dat ook de ranke Pieke van Ingen met veel kracht vanuit de sprongschoten de ballen in de kruising knalde. Het was jammer, dat zij naderhand met een spierblessure naar de kant moest en verzorging nodig had.

Bij 8-7 leek het nog even spannend te worden, maar vervolgens denderde de thuisclub door naar de alleszeggende 17-7 ruststand. In die fase was Melissa Dijkstra trefzeker vanaf de cirkel (fraai aangespeelde door Van Duijvenbode), vanuit de linkerhoek én uit de break.
In het tweede half uur was vooral ook het subtiel aanspelen van Carmen Riepe naar cirkelloopster Kirsten van Steenbergen een gevaarlijk wapen.
Herhaaldelijk lukte het Riepe als zij werd aangepakt om de bal feilloos in de handen te spelen van haar ploeggenote. Eenmaal de bal in haar bezit is het vrijwel onmogelijk om de felle Van Steenbergen af te stoppen. Pas opzij, draaien en vol uithalen: een beproefd recept in de VELO-aanval.

ACROBATIEK

Bij 22-12, 24-14 en 26-16 hield de thuisclub de marge steeds op tien doelpunten verschil. Ondanks dat de vrije kansen niet optimaal werden benut (het hadden tien, twaalf doelpunten méér kunnen zijn) bleef VENÉCO VELO naar hartenlust combineren en dat was aantrekkelijk om naar te kijken.
Een fraai voorbeeld daarvan was de break van Lexie Louwerens die hangend in de lucht met één hand de aangespeelde lange bal van Talisa van Bergen en Henegouwen in een doelpunt omzette. Een knap staaltje acrobatiek!

En zo eindigde de weinig spannende partij toch nog fraai en was de nare smaak van vorige week weggespoeld. Coach Stet en zijn adepten kunnen zich nu opmaken voor een pittig weekje. Eerst dinsdag de kwartfinale beker tegen DSVD met een verre busreis naar Deurningen. En dan zaterdag de belangrijke wedstrijd in Wateringen tegen Kwiek Raalte met als inzet die zo fel begeerde vierde plaats.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): De spanning ontbrak en daardoor zaten de toeschouwers niet op het puntje van hun stoel. De soms fraaie combinaties en doelpunten maakten veel goed. Ook V&L van de nieuwe trainer/coach Jo Smeets verdient een compliment voor de inzet tot het einde en de wil om er iets goeds van te maken.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (6), Kirsten van Steenbergen (6), Pieke van Ingen (4), Melissa Dijkstra (3), Angelique van Duijvenbode (3), Lexie Louwerens (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Kim Schildmeijer (1) en Femke Mastenbroek (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY / IKE SPORTFOTOGRAFIE

     

VENÉCO VELO HEEFT BITTERE PIL WEGGESPOELD; NIEUWE KANS TEGEN V&L

ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE: “HET WORDT NIET MAKKELIJK, MAAR WE HEBBEN IETS GOED TE MAKEN”

Natuurlijk was er teleurstelling afgelopen zaterdag bij de speelsters en staf van VENÉCO VELO over de nederlaag tegen rivaal en streekgenoot Quintus. Maar al snel sloeg die over in berusting. “Wij hadden al drie keer gewonnen van Quintus, dus het moest er een keer van komen”, luidde de reactie toen de eerste emoties waren weggeëbd.

Ook de ervaren Angelique van Duijvenbode (28) had de bittere pil snel weggespoeld. Zij had zelf een prima partij gespeeld met maar liefst 9 doelpunten en ook nog een serie assists op haar naam kunnen bijschrijven. “Maar ja”, zei ze direct na afloop realistisch, “daar heb je weinig aan dat ik veel scoor. Ik had liever gewonnen.”

Overigens was het opvallend, dat Van Duijvenbode zó fit oogde in dat duel met de aartsrivaal. De Art Director bij Harper & Yve was net zo’n beetje geland na een vliegreis en moest direct aan de bak. “Ik ben daar verantwoordelijk voor alle creatieve uitingen en daarnaast help ik ook bij het ontwerpen van de collecties. Ik ga voor fotoshoots naar het buitenland of ik reis veel om inspiratie op te doen voor het maken van nieuwe collecties.”

COMBINEREN

“Interessant, maar sommige periodes ook wel heel zwaar”, geeft ze toe. “Ik krijg gelukkig veel vrijheid bij VENÉCO VELO om dit te kunnen combineren. We hebben dat van tevoren goed besproken en ik probeer het zo te plannen dat ik wel elke wedstrijd aanwezig ben. Per periode kijk ik hoe dit gaat”, aldus de slimme handbalster die vijftien seizoenen voor het Haagse Hellas uitkwam en daarna zes jaar voor Quintus.

Bij Hellas debuteerde ze ooit trouwens als vijftienjarige bij trainer/coach Nico Stet. Het toeval wil, dat hij nu wéér de scepter zwaait bij de club waar Van Duijvenbode haar kunsten vertoont.
Met Hellas speelde ze twee bekerfinales, kwam uit voor Jong Oranje en met Quintus won ze de supercup en de nationale beker en speelde finales om de landstitel. Veel ervaring dus die er van afdruipt en die coach Stet bij VENÉCO VELO goed kan gebruiken.

NÓG KNAPPER

Vorig seizoen was een topjaar voor de club uit Wateringen. Promotie eredivisie, vierde plaats en deelname aan de Europa Cup. “En we zijn weer aan een goed seizoen bezig”, vindt Van Duijvenbode die nog steeds naar de fysio gaat vanwege de schouderblessure waarvan ze in het verleden lang last heeft gehad.
“Vorig seizoen was het een knappe prestatie, maar ik vind het eigenlijk nóg knapper dat we dit ook zo kunnen volhouden. Als we dus weer die vierde plaats behalen, kunnen we hier erg trots op zijn. We gaan er in elk geval zeker weer voor. Een stunt in de beker zal natuurlijk helemaal leuk zijn.”

Maar eerst zaterdag (19.00 uur, VELO hal Wateringen) de competitiewedstrijd tegen het Limburgse V&L dat sterk in opkomst is sinds de komst van de nieuwe trainer Jo Smeets.
VENÉCO VELO staat vierde en heeft na 19 wedstrijden 23 punten en V&L is opgeklommen naar plaats acht met 13 punten
“Het wordt niet makkelijk”, weet ook Van Duijvenbode, “maar als we weer knokken met elkaar zoals we kunnen, gaat het beslist lukken. We hebben na de nederlaag tegen Quintus wat goed te maken voor onze supporters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: IKE SPORTFOTOGRAFIE

WESTLANDSE DERBY DIT KEER PROOI VOOR VENIJNIGER QUINTUS

VENÉCO VELO NIET FEL GENOEG IN DE DUELS EN NIET SCHERP IN DE AFRONDING
Het was genieten zaterdagavond tijdens de derby tussen Quintus en VENÉCO VELO. Veel inzet, fraaie doelpunten, wervelende break-outs vermaakten de toeschouwers van het begin tot het einde. Met dit keer de Heulse formatie als terechte winnaar: 28-25. Jara Datthijn schoot negen keer raak voor Quintus en Angelique van Duijvenbode deed hetzelfde voor VELO. Carmen Riepe kwam tot acht treffers.

Niet alles ging goed, maar dat kan ook niet als er in zo’n burenruzie zo veel op het spel staat. Er waren technische fouten en gemiste kansen over en weer, maar dat nam niet weg dat de fraaie acties de boventoon voerden. Scherp schieten en sterk verdedigingswerk zorgden ervoor, dat het publiek in de sfeervolle Eekhouthal zich geen moment verveelde.

De overwinning van Quintus was verdiend. Het team van coach Rolf Schulte begon nog wat aarzelend met een 0-3 achterstand, maar herstelde zich vervolgens knap. De Heulse speelsters waren gretig, fel op de bal en venijnig in de duels. Daarmee overtroefden zij dit keer VELO op de onderdelen die juist altijd het handelsmerk zijn van de ploeg uit Wateringen.

QUINTUS FANATIEKER

Verliezend coach Nico Stet gaf dat ook eerlijk toe na afloop. ,,Quintus was fanatieker. Je kon zien, dat ze niet wéér wilden verliezen. Bij ons ontbrak net dat beetje gif. Ze hebben verdiend gewonnen, omdat ze dit keer beter waren. Daar kan en wil ik niks aan afdoen”, toonde de Hagenaar, die onlangs nog werd uitgeroepen tot coach van het jaar in het Westland, zich een sportief verliezer.

Quintus poetste die 0-3 achterstand vrij snel weg en kwam zelfs bij 9-7, na een kwartier, op een voorsprong door knappe acties van Jara Datthijn, Phoebe Muller, Alyssa Schaap en een strafworp van Stacey Zuiderwijk. Het was het begin van een boeiende slotfase in de eerste helft die de thuisclub uiteindelijk bij de rust een even verdiende als verrassende 15-12 voorsprong opleverde. Met breaks van Jill van den Berg, Jara Datthijn en Tess van der Knaap werd VELO compleet overrompeld.

SCHITTERENDE PEGEL

Na het wisselen werd het zelfs 17-12 en leek Quintus met prima combinaties naar een ruime overwinning te koersen. Maar in die fase stopte Femke Erkens een strafworp (in totaal keerde zij drie pingels) en kwamen Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode op schot voor VELO. Bij 19-18, 20-19 en 21-20 was het weer een wedstrijd, maar de ‘Anschlusstreffer’ wilde maar niet vallen.

Sterker nog: twee onberispelijke strafworpen van Jara Datthijn en een passeeractie van de uitblinkster bepaalden de tussenstand op 24-21. Toen vervolgens de prima spelende Phoebe Muller met een schitterende pegel in de kruising en wéér Datthijn voor 26-21 zorgden, was het pleit beslecht.

In de resterende zes minuten scoorden beide ploegen nog beurtelings, maar de verdiende 28-25 zege kon de dolgelukkige speelsters en fans van Quintus niet meer ontgaan.

Doelpunten: Angelique van Duijvenbode (9), Carmen Riepe (8), Lotte Duijnisveld (3), Kirsten van Steenbergen (3), Kim Schildmeijer (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO TWEEDE HELFT ONTKETEND

De vrouwen van VELO wonnen opmerkelijk ruim met 28-22 van SEW na een achterstand.

SUBLIEME TWEEDE HELFT VELO
VENÉCO VELO had aanvankelijk nogal wat moeite met SEW. De Noord-Hollandse formatie kwam via 3-5 en 8-10 bij de rust op een 11-13 voorsprong. Na het wisselen een herboren thuisclub die de partij volledig liet kantelen en na veertig minuten een 20-16 voorsprong pakte. Vooral Carmen Riepe (totaal dertien doelpunten) was nauwelijks af te stoppen.

Tien minuten voor het einde was het zelfs 24-18 voor VELO en kon er eigenlijk niets meer mis gaan. Een perfecte ‘Vlieger’ tussen Talisa van Bergen en Henegouwen en Lexie Louwerens én een fraaie break tussen Lexie Louwerens en Lotte Duijnisveld vormden de hoogtepunten.

Het team van coach Nico Stet speelde vervolgens de partij geroutineerd uit naar de 28-22 eindstand. Daarmee een succesvolle week afsluitend met overwinningen op VZV, V&L (beker) en nu dus SEW. Een hoopvolle uitgangspositie voor de Wateringse club met het oog op de streekderby tegen rivaal Quintus komende zaterdag in Kwintsheul.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (13), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Lexie Louwerens (3), Lotte Duijnisveld (2) en Pieke van Ingen (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO OP WILSKRACHT NAAR KWARTFINALE BEKER

De vrouwen van VENÉCO VELO hebben de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi bereikt. De Wateringse club pakte na een achterstand pas in de slotfase met 26-27 de winst.

VEERKRACHT VELO
VENÉCO VELO had het in Geleen tegen V&L moeilijk. Het won uiteindelijk met 26-27, maar stond bij de rust nog met 15-11 achter. Na een reis van vier uur vol hindernissen kwam VELO laat aan, maar de thuisclub en de scheidsrechters waren bereid om de partij een kwartier uit te stellen.

Dat leek bij een 2-5 voorsprong voor het team van Nico Stet aanvankelijk te helpen. Na de time-out echter van V&L sloeg de wedstrijd om en pakte de thuisclub een 8-6 voorsprong. VENÉCO VELO knokte zich even terug tot 12-11, maar de 15-11 voorsprong bij rust voor V&L beloofde niet veel goeds.

Na het wisselen keek de Westlandse ploeg steeds tegen een achterstand aan: 17-13, 21-16 en met vijf minuten op de klok zelfs nog met 24-20. Het bekeravontuur leek voor VENÉCO VELO bij die stand te stranden, maar zoals zo vaak richtte VELO zich op en knokte zich met de weer sterk keepende Femke Erkens toch nog naar de 26-27 overwinning.

Eerst zorgde Angelique van Duijvenbode voor 26-26 en Carmen Riepe schoot op de valreep de winnende binnen. Vooral complimenten in het kamp van VENÉCO VELO voor de veerkracht en het doorzettingsvermogen na een ogenschijnlijk verloren uitgangspositie in de slotfase.

Doelpunten: Carmen Riepe (7), Maud Schuit (5), Angelique van Duijvenbode (4), Kirsten van Steenbergen (3), Talisa van Bergen en Hengouwen (2), Lexie Louwerens (2), Lotte Duijnisveld (2), Melissa Dijkstra (1) en Pieke van Ingen (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

De loting voor de kwartfinale zal zijn op maandag 5 februari in Papendal.

     

KNAPPE UITZEGE VENÉCO VELO BIJ VZV

In de eredivisie bij de vrouwen sprong de overwinning van de VELO-vrouwen bij VZV het meest in het oog. Het team van Nico Stet, afgelopen week nog uitgeroepen tot coach van het jaar in het Westland, won knap met 31-33. 

COMPLIMENTEN VENÉCO VELO
Na een druk weekje met de inhaalwedstrijd tegen Groot Venlo en het Sportgala Westland moest VENÉCO VELO het zaterdag opnemen tegen VZV, de nummer drie van de eredivisie. Dat pakte goed uit, want na de 11-16 ruststand werd het uiteindelijk 31-33. En dat was knap, omdat er toch wel tegen die lastige uitwedstrijd was opgezien.

Met opnieuw een uitstekend keepende Femke Erkens pakte de Wateringse club in de laatste tien minuten van de eerste helft al een ruime 11-16 voorsprong met prima aanvallend spel en een solide verdediging.

Na het wisselen herstelde de thuisclub zich en slaagde erin na veertig minuten op gelijke hoogte te komen bij 22-22. Een spannende twintig minuten volgden waarbij de winnaar niet te voorspellen viel. Met nog tien minuten op de klok was het 25-26, mede dankzij de goed spelende Lotte Duijnisveld.
Tot de laatste minuten bleef het spannend. Met een fraai onderhands schot van Kim Schildmeijer en een bekeken doelpunt van routinier Angelique van Duijvenbode kon VELO toch de twee punten meenemen naar Wateringen. Mede door haar 14 doelpunten en gedreven spel werd Carmen Riepe uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.

Door dit resultaat springt VENÉCO VELO over Quintus heen naar de vierde plaats. Zaterdag 10 februari treffen beide rivalen elkaar in Kwintsheul. Dinsdag treedt coach Stet met zijn vrouwen aan voor de beker in Geleen tegen V&L.

Doelpunten: Carmen Riepe (14), Lotte Duijnisveld (4), Kirsten van Steenbergen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Lexie Louwerens (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Maud Schuit (2) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO DS1 COACH NICO STET BESTE VAN HET WESTLAND

We hebben er wéér één! Tijdens het Westlandse Sportgala ging gisteravond de prijs voor Beste Sportcoach 2023 dik verdiend naar onze coach Nico Stet!
Van harte gefeliciteerd Nico! Super trots!

Helaas was VENÉCO VELO DAMES 1 net buiten de prijs voor Beste Westlandse Sportploeg gevallen, maar toch ook enorm trots dat ze voor het 2e jaar op rij genomineerd waren!

FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO KAN VENLO LANG BIJBENEN

Het duurde gisteravond ruim 40 minuten voordat Venlo eindelijk een gaatje kon slaan. Tot die tijd bleef het erg spannend in de VELO hal.

En dat met een gehavend team waar om verschillende redenen Michelle Huf, Maud Schuit, Pieke van Ingen en Anne Koenraad ontbraken.

Maar mede door sterk verdedigend spel van VENÉCO VELO DS1 ging de eerste helft volledig gelijk op. Af en toe nam Venlo een voorsprongetje van 2 à 3 punten, maar iedere keer kwam VELO weer knap langszij. En dat terwijl er ook nog aardig wat kansen werden gemist. Zo ook vlak voor en vlak na rust toen voor het eerst een voorsprong van 12-11 gepakt kon worden, werd dat helaas nagelaten.

Pas na een minuut of 40 kon Venlo voor het eerst op 4 punten voorsprong komen en dat kwam onze dames niet meer te boven. Door slordig spel liep Venlo vervolgens uit naar een 10 punten voorsprong: 14-24. Die stand bleef lang op het scorebord staan, totdat Venlo uiteindelijk de 14-25 maakte.

De laatste 5 minuten herpakte VENÉCO VELO zich nog enigszins en kon het verlies iets dragelijker gemaakt worden door het verschil met 3 doelpunten te verkleinen: 18-26.

TEKST: REMCO SCHAEFERS
FOTO’S: IKE SPORTFOTOGRAFIE & WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO OPPERMACHTIG IN VOLENDAM

De verwachting was, dat het team van coach Nico Stet het opnieuw lastig zou krijgen tegen Volendam. Vaak zijn het stroeve wedstrijden tegen de formatie van voormalig VELO-trainer Zsigmond Makay. Maar dit keer was de ploeg uit Wateringen oppermachtig. Direct vanaf het begin werd de thuisclub met snel en mooi aanvalsspel overlopen. Bij de rust was het al 10-16 en de productie stopte bij de 19-31 eindstand.

Vooral verdedigend, met opnieuw een formidabel keepende Femke Erkens, was VELO in uitstekende vorm. Met de verder uitblinkende Kirsten van Steenbergen en de eveneens makkelijk scorende Carmen Riepe was VELO nauwelijks af te stoppen. Zij werden herhaaldelijk knap vrijgespeeld door spelbepalers Talisa van Bergen en Henegouwen en Angelique van Duijvenbode.

Bij 13-23 na tien minuten in de tweede helft was de partij al gespeeld. Dat bood coach Stet de gelegenheid om ook de jonkies Pieke van Ingen, Lotte Duijnisveld en Kim Schildmeijer de nodige speelminuten te geven.

Komend weekend is VELO vrij vanwege de EC-verplichtingen van Venlo. Die wedstrijd wordt ingehaald op dinsdag 23 januari om 20.30 uur in Wateringen.

Doelpunten: Carmen Riepe (11), Kirsten van Steenbergen (9), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (1), Lotte Duijnisveld (1), Pieke van Ingen (1) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

SUCCESVOLLE HERSTART COMPETITIE VOOR VENÉCO VELO

Het team van Nico Stet zette met 36-27 een prima uitslag neer tegen DSVD.

Een opgetogen stemming dus bij VENÉCO VELO, dat naast de overwinning óók nog een andere prettige mededeling kreeg. Stet (beste coach) en het eerste vrouwenteam (sterk debuut eredivisie plus Europa Cup deelname) zijn genomineerd voor de Westlandse sportprijzen, die donderdag 25 januari in Naaldwijk worden uitgereikt.

VELO legde vooral in de eerste helft tegen DSVD de basis voor de uiteindelijke overwinning. Het vloog uit de startblokken met een 3-0 voorsprong. Vooral ook in die fase was keepster Femke Erkens weer vrijwel niet te passeren. Ze zorgde voor een serie knappe reddingen, waardoor de ploeg uit Deurningen niet dichterbij kon komen. Via 7-4 en 13-7 vergrootte de thuisclub de voorsprong, waarbij een excellerende Angelique van Duijvenbode met mooie één tegen één acties fraaie doelpunten liet aantekenen. De 19-13 ruststand was al royaal, maar had nóg ruimer kunnen uitvallen.

Na het wisselen vervolgde VELO het goed spel en bouwde de voorspong verder uit. Slordig balverlies aan Wateringse zijde zorgde ervoor, dat DSVD terug in de wedstrijd kwam. Na een kwartier was het nog maar 24-21 en leek het toch nog spannend te worden. Onder leiding van de ervaren Talisa van Bergen en Henegouwen, de veel scorende Carmen Riepe en de sterk spelende Kirsten van Steenbergen lukte het VELO toch de marge op te voeren naar de 36-27 eindstand.

Doelpunten: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (8), Kirsten van Steenbergen (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Maud Schuit (3), Lotte Duijnisveld (2) en Michelle Huf (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: SYLVIA DE KLERK

     

Beste leden,

Nu we toe zijn aan de laatste weken van dit jaar, een jaar dat we als vereniging niet snel zullen vergeten, is het wellicht zinvol dit kort in herinnering te roepen.

Het bijzondere schuilt hem in de ups en downs die we als vereniging voor de kiezen krijgen. Het ene jaar zijn het de teleurstellingen die de boventoon voeren, het volgende jaar de successen. We moeten het maar nemen zoals het komt ook al stuur je als vereniging natuurlijk altijd op succes.

Het afgelopen jaar hebben we beslist niet te klagen over de sportieve prestaties van onze teams en zijn er weer vele kampioenen en bijna kampioenen geweest. Maar toch blijft het altijd een beetje vreemd om aan het einde van het kalenderjaar te memoreren omdat het een overlap van seizoenen is. Dat mag overigens “de pret niet drukken” want daarbij kunnen we stellen dat het de vereniging goed gaat. Niet onopgemerkt zijn de prestaties van ons eerste damesteam. Bij de thuiswedstrijden zit de hal steevast barstensvol met toeschouwers met daaronder ongelooflijk veel jeugdleden. Dat is bemoedigend, want zij zijn onze toekomstige helden.

Alles in de vereniging valt en staat met de inzet van de vrijwilligers die het mogelijk maken om de vereniging te laten zijn wat die nu is. Veel dank zijn we aan hen verschuldigd. Maar helaas zijn het er te weinig, te veel mensen hebben twee of meer taken. En dat maakt je als vereniging kwetsbaar.
Ik wil hier dan ook aandacht vragen voor de toekomstige invulling van de functies penningmeester en voorzitter.

Een punt van aandacht is de financiële positie van de club die constant onder grote druk staat. Het bestuur moet alle zeilen bijzetten om het ieder naar de zin te kunnen maken. En in dat kader worden er ook offers gevraagd en dat doen we, geloof me, met grote tegenzin. Door het succes van Dames 1 en de acties die door hen zijn ontketend vanwege de deelname aan Europese wedstrijden, heeft de vereniging onverwacht een positieve zet gekregen in financiële zin. Het is werkelijk ongekend wat het succes van de dames allemaal teweeg heeft gebracht in de vereniging. Dit alles smaakt naar meer, zouden we zeggen. Laten we in ieder geval de ingeslagen wegen niet verlaten maar die beter plaveien.

Rest mij nog jullie allen fijne kerstdagen en veilige jaarwisseling toe te wensen. En vooral een voorspoedig en gelukkig nieuw jaar.

Henk de Groot
Voorzitter

VENÉCO VELO HAD IN EINDHOVEN WEINIG MOEITE MET PSV

Al bij de rust (6-17) was het verschil gemaakt in Waterings voordeel. Het werd uiteindelijk 25-36 voor het team van coach Nico Stet.

De start van VELO was voortvarend en binnen tien minuten was het al 1-7 door sterk aanvalsspel en solide verdedigen. Via 3-14 (na twintig minuten) raasde de Westlandse trein door met de sterk spelende Carmen Riepe als stuwende kracht. Ook Angelique van Duijvenbode was opnieuw belangrijk bij het aanjagen van de ploeg.

De tweede helft was het geen wedstrijd meer en kon VELO wat zaken uitproberen en ging de druk een tikje van de ketel. Daardoor kon PSV iets van de ruime achterstand afknabbelen.

Al had de uitslag nog aanzienlijk groter kunnen zijn, toch heerste er tevredenheid vanwege de keurige afsluiting van het jaar met de vijfde plaats.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (7), Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Michelle Huf (2), Lotte Duijnisveld (2), Melissa Dijkstra (1) en Kim Schildmeijer (1).

Stand top-5 (na 13 wedstrijden): Venlo 24, VOC 24, VZV 20, Quintus 18, VELO 15.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO HERSTART COMPETITIE MET NEDERLAAG BIJ VOC

VENÉCO VELO herstartte de competitie na twee weken rust met een 30-19 nederlaag bij titelkandidaat VOC. Bij de rust was het in Amsterdam al 15-5. De ploeg uit Wateringen was niet bij machte om de tegenstander pijn te doen. VOC was een maat te groot en bovendien verkeerde VELO ook niet in goeden doen. Het haalde geen moment het normale niveau.

Na het wisselen ging het een stuk beter met het team van coach Nico Stet. Die tweede helft werd met ‘slechts’ 15-14 verloren. Maar de achterstand en ook het kwaliteitsverschil waren toch te groot om er nog een redelijke uitslag uit te halen.

Femke Erkens keepte een prima partij ondanks de hoge uitslag. Maud Schuit en Lexie Louwerens ontbraken nog vanwege blessures.

De doelpunten kwamen van: Carmen Riepe (6), Angelique van Duijvenbode (4), Kirsten van Steenbergen (3), Pieke van Ingen (3), Lotte Duijnisveld (1), Kim Schildmeijer (1) en Nikki Schildmeijer (1).

TEKST: AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: REMCO SCHAEFERS

     

VENÉCO VELO RELATIEF MAKKELIJKE AVOND TEGEN E&0

VENÉCO VELO had een relatief makkelijke avond met de 35-21 overwinning op het onderaan staande E&O. De aanloop was wat minder rustig met veel zieke speelsters en met Lexie Louwerens die op de training geblesseerd raakte aan haar enkel.

De thuisclub begon voortvarend en pakte al snel een 7-0 voorsprong met vlotte combinaties. Daarna zakte het wat in door veel afspeelfouten en dat bood E&O de gelegenheid terug te komen tot 12-8 na twintig minuten en tot 17-12 bij de rust. Een te geringe marge afgaande op de krachtsverhoudingen.

Ook na het wisselen bleef het spel van VENÉCO VELO te slordig en werden er veel open kansen gemist. Daarna werd er toch orde op zaken gesteld en kon het team van coach Nico Stet tien minuten voor het einde op 28-20 komen. De wedstrijd was gespeeld en VENÉCO VELO kon de partij rustig afmaken.

Ook de jeugdige talenten Pieke van Ingen en Nikki Schildmeijer kregen speeltijd en konden zo hun doelpuntje meepikken. Angelique van Duijvenbode was met haar 9 doelpunten en fraaie passeeracties de uitblinkster in de Wateringse ploeg.

Doelpunten: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (9), Kirsten van Steenbergen (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Pieke van Ingen (2) en Nikki Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: IKE HENDRIKS

     

VENÉCO VELO ‘VOCHT’ TEGEN KWIEK SPANNENDE STRIJD UIT

VELO vocht in Raalte met Kwiek een spannende strijd uit die uiteindelijk via de 12-12 ruststand keurig eindigde in een 24-24 gelijkspel.Met dat resultaat konden beide partijen wel leven, al mocht de ploeg uit Wateringen er het meest tevreden mee zijn.

Vijf minuten voor tijd beschikte Kwiek nog over een voorsprong van drie doelpunten: 23-20. Die marge poetste VELO met keihard werken knap weg door sterk spel van de zieke Carmen Riepe. Twintig seconden voor het einde leek er bij 24-24 zelfs nog een overwinning in te zitten. Het doelpunt van Kirsten van Steenbergen viel echter net na het eindsignaal.

Al met al dus een eerlijke uitslag van een wedstrijd die in het eerste half uur niet goed was, maar na de rust voor veel spannende momenten zorgde.
Angelique van Duijvenbode was samen met keepster Femke Erkens uitblinkster in het team van coach Nico Stet.

Doelpunten VELO: Angelique van Duijvenbode (7), Carmen Riepe (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Michelle Huf (3), Kirsten van Steenbergen (2), Lexie Louwerens (2) en Maud Schuit (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: JOHAN WOLFF & SANDRA KOENS

     

VENÉCO VELO KNOKT ZICH IN SITTARD TEGEN V&L NAAR KNAPPE OVERWINNING

Bij de rust was het nog 18-16 voor de thuisclub uit Geleen. Coach Nico Stet moest het doen zonder keepster Femke Erkens, die ziek verstek moest laten gaan. Anne Koenraad en Demi van Manen kregen nu de kans en vervingen Erkens zeer verdienstelijk in het Wateringse doel.

Na een 6-5 achterstand kwam VELO beter in de wedstrijd en pakte mede door een aantal fraaie doelpunten van Angelique van Duijvenbode na twintig minuten een 9-12 voorsprong. In de laatste tien minuten voor de rust zakte de Westlandse ploeg wat terug, waardoor V&L bij de rust op 18-16 kwam.

Coach Stet pepte zijn speelsters in de kleedkamer flink op. Dat hielp, al was het spel nog niet echt geweldig. De wil om te winnen en de vechtlust zorgden er echter voor, dat de stand bij 24-24 weer gelijk werd getrokken. De uitblinkende Lexie Louwerens was daarbij heel belangrijk met een serie fraaie individuele acties vanuit de hoek en vanaf de cirkel.

De spanning was bij 28-29, tien minuten voor tijd, nog volop aanwezig. De routine van Talisa van Bergen en Henegouwen, die de ploeg op sleeptouw nam, en de schotkracht van Carmen Riepe gaven uiteindelijk de doorslag voor de vierde overwinning op een rij: 32-35.

Doelpunten VENÉCO VELO:
Carmen Riepe (10), Lexie Louwerens (7), Kirsten van Steenbergen (6), Angelique van Duijvenbode (5), Michelle Huf (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Lotte Duijnisveld (1) en Lynn Baggerman (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: ROB CREEMERS

VENÉCO VELO WINT OPNIEUW DE STRIJD OM DE HEGEMONIE VAN HET WESTLAND

QUINTUS TOONT PAS IN DE TWEEDE HELFT DE NOODZAKELIJKE FELHEID

VELO had de laatste wedstrijden aangetoond dat het de oude vorm weer te pakken heeft. En Quintus was bezig aan een uitstekende reeks met de derde plaats in de eredivisie. Dat beloofde dus veel voor de derby tussen de twee rivalen. Het werd een vlot schouwspel om naar te kijken met uiteindelijk toch VELO als overtuigende winnaar: 30-26.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Tot aan 9-9, na dertien minuten, leek de zusterstrijd zich te ontwikkelen tot een gelijk opgaand duel waarvan de winnaar niet te voorspellen viel. Totdat de thuisclub in die slotfase van het eerste half uur plotseling ontbrandde. Met een hoofdrol voor de sterk spelende routinier Talisa van Bergen en Henegouwen kwam Venéco/VELO op 13-9. Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit en Carmen Riepe tekenden samen met haar voor de doelpunten. Met in die periode opnieuw voortreffelijk keeperswerk van Femke Erkens die tot twee keer toe een dubbele rebound uit haar doel ranselde. Zo bleef het team van coach Nico Stet dus knap overeind met bij de rust een comfortabele 19-13 voorsprong.
De doelpunten met aanspelen van Maud Schuit op Talisa van Bergen en Henegouwen uit een corner én de break van diezelfde Talisa op Kirsten van Steenbergen verdienden de schoonheidsprijs. Bij Quintus onderscheidde zich vooral Jill van den Berg, die trouwens toch een voortreffelijke wedstrijd speelde met veel razendsnelle break-outs.

GEEN VERVAL

Na het wisselen viel er geen verval te ontdekken in het spel van de ploeg uit Wateringen. Van Steenbergen, Riepe, Van Bergen en Henegouwen en Schuit bleven scoren. Judith van der Helm, Tess van der Knaap en de onvermoeibare Jill van den Berg stelden daar de doelpunten van Quintus tegenover.
Het verschil zat hem in de felheid waarmee de Heulse formatie van trainer/coach Rolf Schulte in de tweede helft partij gaf. Plotseling zat er veel meer gif in de speelsters en vooral in de dekking werd er keihard aangepakt. Coach Schulte na afloop: ,,Wij hebben terecht verloren, maar wat had het spannender kunnen zijn als we de eerste helft niet veel te lief waren geweest. Er was een groot verschil in attitude na de rust.”
Die fellere instelling zorgde ervoor, dat Quintus na 24-18, 26-20 en 28-22 toch nog wat goed kon maken van die achterstand. In de tussentijd haalde coach Stet zijn topkeepster Erkens nog even naar de kant om ook Anne Koenraad speeltijd te geven. Bij Quintus gebeurde dat óók door Lois van Ruijven in te wisselen voor Manon Onings.

SPELOPVATTING

Uiteindelijk veranderde dat niets aan de verdiende overwinning voor VELO. De spelopvatting bleef prima, hetgeen zich uitte in het fraai aanspelen van Angelique van Duijvenbode naar cirkelloopster Kirsten van Steenbergen. Die laatste reageerde ook steeds attent bij de rebounds aan de cirkel.
Femke Erkens, terug in het doel, kreeg vervolgens in de slotminuten haar ‘moment of fame’ door een strafworp te stoppen van de formidabele schutter Judith van der Helm.
Jill van den Berg (beste speelster bij Quintus) en Jara Datthijn (benutte wél de pingel) zorgden ervoor dat de 30-26 eindstand er toch nog heel behoorlijk uitzag.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Vooral door het vlotte spel van beide ploegen was het een aantrekkelijke derby om naar te kijken. Veel inzet, strijdlust, mooie doelpunten en uiteraard, dat hoort nu eenmaal bij een derby, óók de nodige fouten.

Scheidsrechters (****): Dat het een snelle en boeiende partij werd, was ook in belangrijke mate te danken aan de soepele leiding van Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Zij beheersen de kunst om een wedstrijd, hoe beladen ook, volledig onder controle te houden. Daarbij laten ze het spel goed doorgaan met de voordeelregel en zijn nooit kinderachtig. Hulde voor dit koppel!

Doelpunten VENÉCO VELO: Talisa van Bergen en Henegouwen (7), Carmen Riepe (6), Kirsten van Steenbergen (5), Angelique van Duijvenbode (5), Maud Schuit (3), Lotte Duijnisveld (2), Lexie Louwerens (1) en Michelle Huf (1).
Doelpunten Quintus: Jill van den Berg (9), Jara Datthijn (5), Judith van der Helm (3), Tess van der Knaap (3), Esmee Verbeek (3), Mirthe de Jong (2) en Alyssa Schaap (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: IKE HENDRIKS

VELO EN QUINTUS STRIJDEN OM DE HEGEMONIE VAN DE GLAZEN STAD

WESTLANDSE DERBY MET EXTRA SENTIMENTEN ZORGT VOOR VEEL PUBLIEK

Sinds de opmars van VENÉCO VELO naar de eredivisie zijn de ontmoetingen met buurvrouw Quintus extra beladen. Tot vorig seizoen was het altijd de vereniging uit Kwintsheul die met landelijke finales en Europa Cupduels de aandacht op zich vestigde. Die mooie momenten zullen niet snel vergeten worden, maar inmiddels moet Quintus op eredivisieniveau VELO naast zich dulden. Zaterdag treffen de rivalen elkaar in Wateringen.

Een extra aspect vormt de overstap van een aantal speelsters vanuit Kwintsheul naar Wateringen, onder wie Angelique van Duijvenbode (28). Een ervaren kracht met veel spelinzicht, die door VELO-trainer Nico Stet met open armen werd ontvangen. De promotie naar de eredivisie was immers een prachtige stap omhoog, maar de nodige routine had zijn team hard nodig. Inmiddels is gebleken, dat Van Duijvenbode met haar bekeken spel een welkome versterking is.

Ze is tevreden over de prestaties tot nu toe, al staat VELO wat lager op de ranglijst dan vorig seizoen. ,,Maar”, is Van Duijvenbode realistisch, ,,dat is niet zo vreemd. We hadden een beetje een stroeve start, maar we kregen dan ook direct al de topploegen VOC en Venlo op het programma. Bovendien speelden we ook nog Europa Cup, een geweldige ervaring, maar we hebben een smalle selectie. Daardoor waren al die wedstrijden snel achter elkaar extra zwaar. Dat is nu voorbij en we merken direct al dat we weer met volle energie ons kunnen focussen op de competitie. De resultaten zijn dan ook gelukkig weer een stuk beter.”

SPECIALE ERVARING

Van Duijvenbode blikt nog even terug op het Europa Cup-avontuur met VELO. Zij was al het nodige gewend bij Quintus, maar heeft deze EC-deelname toch als speciaal ervaren. ,,Het was fantastisch. Voor VELO was het de eerste keer en je merkte aan alles en iedereen dat ze ongelofelijk trots waren. Ik heb die gekte rondom zo’n wedstrijd nog niet eerder meegemaakt. Vooral ook die thuiswedstrijd in zo’n volle hal met al die supporters, was geweldig. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen.”

De combinatie werk en handballen is voor Angelique van Duijvenbode, die een relatie heeft met voormalig tophandballer van Aalsmeer Max de Maat, best zwaar. ,,Ik werk al bijna vanaf de start bij het modemerk Harper & Yve. Ik voel dat een beetje als een eigen merk en heb daar veel verantwoordelijkheden gekregen. Ook ben ik voor het werk veel naar het buitenland. Dan zijn de trainingen en wedstrijden toch wel zwaar. We hebben een smalle selectie en daardoor wordt er veel van iedereen gevraagd. Het is dan de hele week herstellen en de volgende zaterdag weer vol gas geven. Uitrusten is er eigenlijk niet bij.”

VEEL VERTROUWEN

Dat neemt niet weg dat Van Duijvenbode nog steeds met veel plezier de strijd aangaat. ,,We hebben een hecht team en veel lol met elkaar en dat maakt ons daarom ook zo sterk. Daarnaast hebben we vorig seizoen door de prima prestaties erg veel vertrouwen opgedaan en laten zien dat we goed kunnen handballen. Dát geeft veel energie om ook deze competitie weer een mooie plek te behalen.”

Met dus zaterdag eerst die beladen partij tegen concurrent Quintus. Na een moeizaam seizoen vorig jaar draait  het team onder de nieuwe trainer/coach Rolf Schulte volop mee in de top van de eredivisie met een knappe derde plaats.

Van Duijvenbode weet dat de vlag er nu anders bijhangt. ,,Quintus doet het tot nu toe goed in de competitie met een jong, talentvol team. Dat is heel knap. Wij hebben meer ervaring en zijn meer gewend aan het spelen van dit soort wedstrijden onder druk.”

Waarna ze fijntjes nog even refereert aan vorig seizoen. ,,Toen hebben we twee keer gewonnen van Quintus en laten zien dat we de beter ploeg waren. Ik heb er dus alle vertrouwen in, dat we het zaterdag wéér kunnen laten zien met ons eigen publiek als grote steun.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PATRICK DOLKENS

SEW – VENECO VELO 

Dames 1 heeft gisteravond een prachtige overwinning bij SEW gehaald, de nummer 3 van vorig jaar. Na nog wat slordigheidjes tijdens de 1e helft, hebben ze de wedstrijd in de 2e helft volledig naar zich toe getrokken.

Het duurde lang voordat de wedstrijd loskwam, na 4 minuten stond er nog een 0-0 op het scorebord. Nadat SEW een 2-0 voorsprong had gepakt, kwam VELO langszij door 2 knappe doelpunten van Angelique van Duijvenbode. En zo ging het eigenlijk een hele tijd. Na 2-3 VELO kwam vlak voor de rust voor de tweede keer op een puntje voorsprong, maar verder was het SEW steeds dat één of twee punten op voorsprong kwam, wat steeds weer gelijkgetrokken werd door VELO. We gingen ook met een 12-11 achterstand de rust in.

Door wat verdedigende slordigheden direct na de hervatting liep SEW voor het eerst zelfs uit naar een 3 punten voorsprong;16-13, maar ook dit werd even zo snel rechtgetrokken naar 16-16. En eigenlijk vanaf dat moment ging het beter lopen bij VELO. Er werden weer wat voorsprongetjes gepakt en na 19-19 werd er vervolgens utgelopen naar een voorsprong van 6 punten: 21-27. SEW herpakte zich nog enigszins, maar voor hen kwam het te laat, de overwinning voor onze dames was binnen: 25-28!

Carmen Riepe werd met 12 doelpunten door SEW uitgeroepen als beste speelster van VENÉCO VELO maar die gaf haar cadeau vrijwel direct af aan Femke Erkens, die weer een fantastische partij stond te keepen en waarschijnlijk op een reddingspercentage van minimaal 40% zat.

REMCO SCHAEFERS – VELO

FOTO: WILMA VAN STEENBERGEN

     

GEDREVEN VELO PAKT TWEE KOSTBARE PUNTEN TEGEN FEL VOLENDAM

De opluchting was groot bij de speelsters en staf van Venéco/VELO na de 32-26 overwinning op Kras/Volendam. Na een stroeve start van deze competitie liet het team van trainer/coach Nico Stet weer de sterke vorm zien van vorig seizoen. Met veel inzet, gedrevenheid en óók uitstekend handbal waren de punten dan ook dik verdiend.

De ploeg uit Wateringen speelde in deze inhaalwedstrijd als geheel een prima wedstrijd. Maar vooral keepster Femke Erkens, met een serie reddingen op cruciale momenten, en de trefzekere Carmen Riepe, met maar liefst 14 doelpunten, eisten een hoofdrol op.

Opvallend was vooral de werklust en het doorzettingsvermogen van de speelsters. Ondanks de felle tegenstand van Volendam, onder de technische leiding van voormalig VELO-trainer Zsigmond Makay, knokten de Westlandse speelsters zich steeds los van hun verdedigsters. Kirsten van Steenbergen was bijvoorbeeld aan de cirkel nauwelijks af te stoppen of het moest onreglementair zijn en dat leverde dan weer een strafworp op. En met die zevenmeters had vervolgens Carmen Riepe geen enkele moeite.

GEDREVEN

Ook Angelique van Duijvenbode speelde een gedreven partij met een aantal verwoestende schoten die via de paal of de lat haarscherp binnenvlogen. Lexie Louwerens, overgekomen van buurvrouw Quintus, toonde aan dat zij in veel opzichten een aanwinst is voor de club uit Wateringen. De linkshandige Michelle Huf liet zich met haar slimme spel ook nadrukkelijk gelden in de rechterhoek.

De thuisclub startte voortvarend en pakte binnen acht minuten al een 7-3 voorsprong. Toen het vervolgens bij 8-7 weer even spannend werd, demonstreerde Femke Erkens in het VELO-doel haar grote klasse met een aantal fraaie stops, waaronder een strafworp.

Toch kwam het fel strijdende Volendam bij 11-10 op voorsprong, die in belangrijke mate op naam van de snelle en balvaardige Sabrina van der Mast kon worden geschreven. De ex SEW- en VOC-speelster was met een serie breaks en fraaie doelpunten de gangmaker van de Oranje opponent.

KOSTBARE PUNTEN

Direct na de rust sloeg VELO de beslissende slag. Van 16-14 zorgden Carmen Riepe, Pieke van Ingen en Lexie Louwerens voor 19-14 binnen vijf minuten. Die marge werd nog verder uitgebouwd naar 21-15 en 22-16 en dat was eigenlijk het moment waarop het niet meer mis kon gaan voor coach Stet en zijn vrouwen. Volendam knokte zich nog terug tot 23-20, maar omdat de thuisclub vervolgens óók bleef scoren, kwam de overwinning niet meer in gevaar. Met de treffers van Riepe, Louwerens, Van Steenbergen en Huf pakte VELO via 30-24 met 32-26 de verdiende en tevens kostbare twee punten.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (14), Kirsten van Steenbergen (5), Lexie Louwerens (4), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Pieke van Ingen (1) en Lotte Duijnisveld (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN      

TROTS OVERHEERST BIJ VELO ONDANKS UITSCHAKELING IN EUROPA CUP

EEN DEBUUT VAN DE WATERINGSE CLUB OM NOOIT TE VERGETEN

De teleurstelling was niet eens zo groot bij de handbalsters van Venéco/Velo na afloop van de nederlaag tegen Ankara Yenimahalle BSK. Natuurlijk was er vooraf gehoopt, dat de nederlaag van ‘slechts’ vier doelpunten van vorige week kon worden goedgemaakt. Maar de terugwedstrijd in de eigen bomvolle VELO-hal werd eveneens een prooi voor de Turkse opponent: 26-31.  

Was dat een schande? Nee, bepaald niet. De Turkse ploeg was beter en dan moet je als tegenstander het verlies incasseren. En dat deed VELO in alle opzichten. Binnen de lijnen deden de speelsters hun uiterste best, maar de absolute topvorm ontbrak. Buiten het speelveld leverde de club uit Wateringen wat de organisatie betreft wél een topprestatie. Ook daarvoor mogen al die onvermoeibare vrijwilligers met trots de schouderklopjes incasseren.

De schade uit het eerste duel bedroeg vier doelpunten (29-25) en dat is niet veel in het handbal. Dus overheerste in het Westlandse kamp de gedachte dat er in de eigen hal nog wel wat te halen viel. Een illusie, zo bleek al snel, en de ervaren coach Nico Stet had daar vooraf al voor gewaarschuwd.

Stet, gelouterd door de vele topwedstrijden bij Hellas, probeerde de euforie bij de supporters te temperen. ,,Die Turken hebben echt een sterke ploeg. Dat bleek vorige week al. Sommige supporters dachten dat we dat verschil thuis wel even zouden goedmaken. Maar ik weet uit ervaring, dat zoiets niet eenvoudig is. En dat bleek ook nu weer. Maar wat hebben we met z’n allen genoten van dit avontuur.”

SPANNING

Hij zag zijn discipelen aanvankelijk worstelen met de spanning. Niet zo vreemd, want voor de meeste speelsters was het Europese toneel een première. Te veel balverlies en vooral de nodige gemiste kansen hielden de Westlandse vrouwen de eerste helft steeds op achterstand. In plaats van die vier doelpunten te kunnen goedmaken, liep de schade juist steeds verder op.

VELO kon onverwacht toch weer beschikken over keepster Femke Erkens, die opmerkelijk snel was hersteld van haar enkelblessure. Zij stopte vooral ook in de tweede helft nogal wat schoten, maar kon het met een soms haperende defensie in haar eentje ook niet bolwerken.

Angelique van Duijvenbode, dé uitblinkster in de Westlandse ploeg, verwoordde het treffend. ,,Zij waren beter, feller en agressiever in de duels. Wij misten te veel kansen en leden te veel balverlies. Misschien te veel spanning. Dan kun je een wedstrijd op dit niveau niet winnen. Jammer, maar alles bij elkaar was het een geweldige ervaring, zowel de reis naar Turkije als vandaag bij ons”, vertelde de zesvoudig doelpuntenmaakster na afloop reëel.

Niemand hoefde zich bij VELO ook maar iets te verwijten. Toch was Carmen Riepe, de fameuze schutter van de thuisclub, niet tevreden over zichzelf. ,,Ik heb te weinig gescoord. De vijf pingels gingen wel goed, maar drie speldoelpunten is te weinig. Ik kwam maar niet los”, mopperde zij op zichzelf. Waarbij ze vergat, dat de Turkse coach Serdar Eler zijn huiswerk goed had gemaakt en Riepe scherp liet verdedigen.

Uit alles bleek, dat Ankara Yenimahalle over speelsters beschikte die dagelijks trainen en al veel vaker Europa Cup hebben gespeeld. Ze lieten zich niet gek maken door het geweldige thuispubliek van VELO en bleven onder alle omstandigheden koelbloedig in de afronding.

NIET GEGUND

Na de 13-17 ruststand leek er bij 22-23 nog een sprankje hoop dat de thuiswedstrijd in elk geval nog gewonnen kon worden. Dát zou de uitschakeling een tikkeltje verzachten. Maar zelfs dat was de fans niet gegund. Twee Westlandse speelsters werden snel na elkaar naar de strafbank gestuurd en drie strafworpen tegen VELO waren te veel van het goede. Met die buitenkansjes wist de geslepen Turkse ploeg wel raad. Die tik kwam de moegestreden thuisclub niet meer te boven.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (8), Angelique van Duijvenbode (6), Kirsten van Steenbergen (5), Lexie Louwerens (2), Maud Schuit (2), Michelle Huf (1), Pieke van Ingen (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).Bij Ankara waren Elif Yaren Uzun met 8 en Hatice Özdemir met 7 doelpunten de beste schutters. Gülcan Tügel was als spelbepaalster de grote aanjager van de ploeg.

AD SPORT/PETER LOTMAN

  

LEXIE LOUWERENS: ‘VIER DOELPUNTEN GOEDMAKEN, MOET LUKKEN’

VELO BEGINT VOL OPTIMISME AAN DE RETURN IN DE EUROPA CUP TEGEN ANKARA

Venéco/VELO moet zaterdag (19.00 uur, Wateringen) vier doelpunten verschil goedmaken om de volgende ronde van het Europa Cup toernooi te kunnen bereiken. De 29-25 nederlaag in Ankara lijkt niet onoverkomelijk. Sterker nog: nieuweling Lexie Louwerens (24) is ervan overtuigd dat het gaat lukken. ,,We kunnen ze echt wel pakken.”

De rappe hoekspeelster bulkt met haar teamgenoten van het vertrouwen als het gaat om de kansen zaterdag tegen het Turkse Ankara Yenimahalle BSK. Louwerens optimistisch: ,,Het was in de uitwedstrijd ook zeker niet onmogelijk om te winnen. Het kwartje viel alleen vaak net de verkeerde kant op. Als wij zaterdag op ons best zijn en allemaal honderd procent geven, kunnen we ze gewoon pakken. Het helpt ook mee, dat we nu niet zo’n lange reis achter de rug hebben en alle steun van de supporters krijgen in onze eigen volle sporthal.” De ervaren Louwerens kwam begin dit seizoen over van streekgenoot Quintus. Een welkome versterking voor coach Nico Stet, die de op eredivisieniveau gelouterde handbalster goed kan gebruiken. ,,In de negentien jaar dat ik handbal”, legt ze uit, ,,heb ik nog nooit bij een andere club gespeeld. Ik vind het belangrijk om verschillende ervaringen mee te maken. Dat is ook goed voor mijn ontwikkeling. Daarom heb ik die stap genomen.”

ROERIGE TIJD

Haar vertrek was een aderlating voor Quintus. ,,Ik ben om verschillende redenen weg gegaan”, vertelt ze. ,,Het team was erg jong en ik wil juist nog graag dingen leren. Afgelopen seizoen was een roerige tijd bij Quintus, waardoor mijn plezier steeds minder is geworden. Door de hoeveelheid tijd die je erin steekt, wil je wél dat de prestaties en het plezier optimaal zijn. Dat was minder geworden.”

Lexie Louwerens heeft al snel het verschil tussen de beide clubs ontdekt. ,,Bij VELO is het allemaal nieuw. Quintus speelt al tientallen jaren in de eredivisie en ook in de Europa Cup. Daardoor is het allemaal meer normaal geworden. Bij VELO zit het elke thuiswedstrijd helemaal vol en dat was bij Quintus helaas niet meer het geval. Ook nu met de Europa Cup naar Ankara waren er veel supporters mee en voor de thuiswedstrijd waren alle kaarten heel snel uitverkocht. Dat is geweldig om mee te maken. Ik ben zelf een speelster die onwijs veel energie krijgt door het vele publiek.”

Het bevalt haar erg goed bij VELO, zegt ze enthousiast. ,,Ik ben met open armen ontvangen door alle meiden en het is ook buiten het handballen om onwijs gezellig. De trip naar Ankara was heel gaaf. Ik was van tevoren wel een beetje zenuwachtig, omdat ik toch nieuw ben in een hechte groep. Maar het was geweldig en ik heb genoten.”

LASTIG VOORSPELLEN

Hoe de kansen voor VELO dit seizoen in de competitie liggen, vindt Louwerens lastig te voorspellen. ,,Er zit veel talent in de groep met een goede combinatie van jonge meiden en ervaren speelsters. De druk moet alleen niet te hoog worden, omdat het ten koste kan gaan van de prestaties. Ik heb veel vertrouwen in dit team en verwacht dat wij een goede kans maken om weer hoog te eindigen dit seizoen.”Maar eerst dus zaterdag in een ongetwijfeld kolkende VELO-hal de terugwedstrijd tegen Ankara. ,,Ik heb daar zó ongelofelijk veel zin in. We willen gewoon die volgende ronde halen. Vier doelpunten is in het handbal niet veel. Dus dat móét lukken…”

AD SPORT/PETER LOTMAN      

VELO ZET WATERINGEN OP EUROPESE HANDBALKAART

EEN INTERNATIONAAL DEBUUT IN TURKIJE OM NOOIT TE VERGETEN

De handbalsters van Venéco/VELO debuteerden in de Europa Cup tegen het Turkse Ankara Yenimahalle BSK. Ondanks de 29-25 nederlaag werd het voor de speelsters en fans een belevenis om nooit te vergeten. Uitblinkster Carmen Riepe: ,,Die vier verschil maken we thuis goed.”

Carmen Riepe (31) beleefde haar eerste optreden in de EC al bijna tien jaar geleden met streekgenoot Quintus. Met de Heulse rivaal kwam zij destijds uit tegen Galaytchanka uit de Oekraïne. ,,Dat was toen al een geweldige ervaring. De sfeer en het mogen handballen voor zo veel publiek was fantastisch. En nu in Ankara was het nóg meer genieten. Van de wedstrijd, van het samen op stap gaan en alles eromheen. Ik had niet verwacht, dat ik zo’n spektakel nog eens zou meemaken.”

Voor Michelle Huf (29) was het eerste duel op het Europese toneel allemaal nieuw. ,,Ik heb ervan genoten”, vertelt ze ondanks het verlies. ,,De reis er naar toe, al om half zes ‘s ochtends met de bus naar Brussel en vandaar vliegen naar Turkije. Ook bizar hoeveel supporters er met ons meegingen. Het leek wel een privéjet. Wel een beetje medelijden met de medepassagiers in zo’n kippenhok. Ook vanwege de zeventien zakken snoep die elke minuut rondgingen. Verder nog turbulentie en dat was niet lekker voor ons. Ik moest na de landing nog een tijdje bijkomen. We waren gesloopt na een reis van tien uur.”

PSYCHOLOGISCHE OORLOGSVOERING

Op zaterdag zou trainer Nico Stet zijn voorbereidende training houden. Huf lachend: ,,Maar die kon niet doorgaan. Het gerucht gaat, dat het sabotage was van de Turken. Dat hoort er blijkbaar allemaal bij. Psychologische oorlogsvoering.”Door veel tijdstraffen en strafworpen verliep de wedstrijd moeizaam. ,,Maar”, zegt Huf hoopvol, ,,we hebben de uitslag tijdens de wedstrijd zo klein mogelijk gehouden en houden er dus een positief gevoel aan over. Ondanks de nederlaag hebben we de avond geweldig afgesloten in een bar midden in Ankara met alle supporters. De boel op zijn kop gezet, zodat wij dus de derde helft in elk geval hebben gewonnen…”

Het is mooi, dat een club als VELO uit een Westlands dorpje zó veel indruk kan maken in het buitenland. Dat is op zich al een prestatie om trots op te zijn. En dat zijn ze dan ook bij de Multi-sportvereniging én in Wateringen waar met enthousiasme wordt meegeleefd. Steeds een volle sporthal bij de thuiswedstrijden en dat zal zaterdag bij de terugwedstrijd in de VELO-hal niet anders zijn. Binnen twee uur volledig uitverkocht, afgeladen vol en een uitzinnige supportersschare om de idolen te ondersteunen.

GESCHIEDENIS GESCHREVEN

Dan maakt het eigenlijk niet eens zo veel uit dat het eerste duel verloren ging. De teleurstelling werd snel weggespoeld, omdat de Westlanders zich realiseerden dat er geschiedenis was geschreven. Geen overwinning, waarop vooraf was gehoopt. Zaterdag moet het dan wél gebeuren. Voor eigen publiek willen de adepten van coach Stet vlammen.

Riepe optimistisch: ,,Dat kan echt wel lukken. We kunnen beter dan we in Ankara hebben laten zien. We gaan onze fans thuis verrassen. Die vier verschil maken we goed.”Mocht het inderdaad lukken de volgende ronde te bereiken, dan schrijft VELO helemaal historie. En dan staat het handbalgekke Wateringen helemaal op zijn kop.

Eindstand 29-25 (rust 15-14). Doelpunten VELO: Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (3), Angelique van Duijvenbode (2), Michelle Huf (1), Lexie Louwerens (1), Talisa van Bergen en Henegouwen (1) en Lotte Duijnisveld (1).

Bij Ankara waren Elif Yaren Uzun (8), Gulcan Tugel (6) en Seda Nur Celik (6) de topschutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Supporters van VELO maken gouden tijden mee.

Opnieuw kan er een uniek hoofdstuk worden bijgeschreven in de toch al rijke historie van handbalvereniging VELO. De twee Europa Cupduels, zaterdag in Turkije en volgende week in Wateringen, vormen een mijlpaal voor de speelsters én de supporters.

Morgen stappen zij met het team, de staf en nog een stel enthousiastelingen van de ‘harde kern’ om vijf uur ’s morgens in de touringcar naar vliegveld Brussels Airport. Vandaar vertrekt het bonte gezelschap naar Ankara om zaterdag in de namiddag voor het eerst in de geschiedenis hun favorieten Europees in actie te kunnen zien. Je moet wel heel erg gek zijn op je ‘cluppie’ om dat er allemaal voor over te hebben.

Wim Riepe, altijd uitgedost in zijn speciale VELO-outfit, moet erom lachen. ,,Mijn vrouw noemt mij de dorpsgek. Maar tuurlijk gaan we mee. Het is toch bijzonder om de ploeg te kunnen aanmoedigen. Het is de eerste Europese uitwedstrijd met VELO die we meemaken. Die support hebben de meiden hard nodig. Bovendien zijn het voor ons een paar hartstikke leuke dagen”, zegt de voormalig voetbalkeeper van HMSH.

Riepe is de vader van eerste teamspeelster Carmen en de schoonvader van Michelle Huf, ook basisspeelster van het zo sterk presterende VELO. ,,Extra reden”, glundert paps, ,,om die speelsters in actie te zien. Carmen handbalt al zo lang en dit is voor haar ook een hoogtepunt, net als voor ons. Dan is het toch mooi om dat samen te beleven. En dan maakt winnen of verliezen eigenlijk niet uit.”

Ook Remco Schaefers is zo’n fanatieke supporter die voor geen goud het Europese optreden van zijn favoriete club wil missen. Zijn vrouw, die ook meereist, is scheidsrechter bij VELO en zijn dochter van veertien speelt in de jeugd. Hij verheugt zich al op het verblijf in Ankara en de tweestrijd in de ongetwijfeld luidruchtige sporthal. ,,Het zal daar een kabaal zijn, verwacht ik, zoals altijd met sportwedstrijden in Turkije. Prachtig om zo’n gekkenhuis mee te maken. Wij zullen er niet bovenuit komen, maar we zullen flink van ons laten horen. En verder is het super om daar een paar dagen samen met het team te verblijven.”

Wat ze tijdens de vrije uurtjes gaan uitspoken, weten ze nog niet. Cultuur snuiven, kerken en oude gebouwen bezoeken? ,,Nou”, schatert Riepe nu al bij die gedachte, ,,ik denk eerder naar de buikdanseressen in een Turkse nachtclub. Dan kunnen we daar de boel op stelten zetten. Al wordt dan misschien moeilijk, omdat mijn vrouw ook meegaat…”

En zo duurt het sprookje van de handbalsters van VELO voort. Na het glorieuze debuutseizoen waarin zij direct al als vierde eindigden, wachten nu de duels in de eerste ronde van de Europa Cup tegen Ankara Yenimahalle BSK.

Schaefers: ,,We hadden nooit verwacht, dat we als eerstejaars in de eredivisie al Europa in zouden gaan. Dat is uitzonderlijk. We zetten de handbalwereld met deze prestatie op zijn kop. Bij elke thuiswedstrijd is het afgeladen vol, mede dankzij de donaties van de entreegelden door sponsor Venéco. Voor de Europa Cup waren de kaarten in recordtijd uitverkocht.”

VELO komt zaterdagmiddag om vijf uur Turkse tijd (vier uur in Nederland) in actie in de sportarena van Ankara. Volgende week zaterdag, 30 september, staat de terugwedstrijd in Wateringen om 19.00 uur.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Venéco/VELO vs PSV

VELO had de pech dat keepster Femke Erkens vlak voor de wedstrijd tijdens de warming-up op een bal ging staan en daardoor een enkelblessure opliep. Zij werd overigens prima vervangen door Caithlin Angevaare.

Het team van coach Nico Stet won na de 17-13 ruststand met 30-27 en pakte zo twee belangrijke punten. De eerste twintig minuten kwam PSV op voorsprong (9-11). De laatste tien minuten van de eerste helft waren duidelijk voor de thuisclub met de makkelijk scorende Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode.

In de tweede helft bleef de tegenstander uit Eindhoven lang bij tot 24-22, met nog tien minuten op de klok. In de spannende slotfase gaf de ervaring van VELO de doorslag en kon de 30-27 overwinning worden binnengesleept.

Doelpunten: Carmen Riepe (11), Angelique van Duijvenbode (7), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Kim Schildmeijer (1), Lexie Louwerens (1), Michelle Huf (1) en Lotte Duijnisveld (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Wilma van Steenbergen & Frank van der Leer (SPORTSNAP)

VELO bleef lang bij tegen kampioen VOC, maar moest in de slotfase capituleren.

De verwachtingen voorafgaande aan VELO-VOC waren hoog gespannen. Té hoog wellicht, want de landskampioen won na een overtuigende tweede helft met 22-32. Bij de rust waren de beide partijen met 12-12 nog in evenwicht.

Die hoge verwachtingen worden vooral veroorzaakt door de buitenwacht, die de ploeg van coach Nico Stet na het glorieuze seizoen in feite te hoog op het paard tilt, vindt ook de technische staf. VELO speelt prima handbal, maar je mag niet verwachten, dat ze dan ook maar ‘eventjes’ resultaten behalen tegen de topploegen. Daarvoor moet er nog veel arbeid worden verricht. De ervaren Stet weet dat als geen ander.

De bij VELO debuterende Lexie Louwerens (ex Quintus) speelde zeer verdienstelijk met een serie doelpunten uit de linkerhoek en de break. Ook Michelle Huf was met drie treffers en fraaie individuele acties vanuit de andere hoek op dreef. In de tweede helft was VOC de bovenliggende partij met de uitblinkende Jette van Ingen (5x raak). Een aantal, door VELO sterk aangevochten, tijdstraffen deed vervolgens de thuisclub de das om. Met nog slechts vier speelsters binnen de lijnen was het voor VOC niet moeilijk de stand op te voeren van 16-18 naar 16-21. Daarmee was de partij gespeeld.

Doelpunten VELO:  Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (4), Michelle Huf  (3), Lexie Louwerens (3), Kim Schildmeijer (2), Talisa van Bergen en Henegouwen, Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit, Quincy Fani en Pieke van Ingen (allen 1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: IKE HENDRIKS kijk voor meer foto’s op Sportsnap.nl

VELO WINT DE EERSTE EDITIE VAN HET EIGEN VENÉCO TOERNOOI

VELO is winnaar geworden van de eerste editie van het eigen toernooi om de VENÉCO Cup. Het team van coach Nico Stet deelde de punten met PSV (24-24) en won afgetekend met 26-14 van DSVD. PSV versloeg de ploeg uit Deurningen met 30-28 en dat was voldoende voor VELO om op doelsaldo de beker in ontvangst te mogen nemen.

De organisatie incasseerde op de wedstrijddag een flinke tegenvaller, omdat Kwiek Raalte op het laatste moment afbelde. Na veel improviseren lukte het toch om met een drieluik het publiek te vermaken. Hoofddoel was de voorbereiding op de competitie, die zaterdag begint met de thuiswedstrijd tegen landskampioen VOC.
Zaterdag waren er veel activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic vanaf de kabouters tot en met de D-jeugd. Met handtekeningenacties en foto’s met de selectie. Vrijdagavond een feestelijk galadiner met dans en zang in restaurant Luden waarvoor een tafel kon worden gekocht. Dit alles om geld te genereren voor de deelname aan de Europa Cup volgende maand. VELO heeft dankzij Venéco, die al tien jaar sponsor is, een speciaal EC-shirt met nieuw logo ontworpen voor die historische Europese deelname.

OVERTUIGEND
Tegen PSV kwam VELO met 14-20 op achterstand, maar repareerde dat bijtijds naar het gelijkspel: 24-24. Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (5), Talisa Groen (4), Michelle Huf (3) en Maud Schuit (3) zorgden voor het grootste deel van de productie.
Tegen DSVD was VELO duidelijk de betere ploeg. Er moest met drie doelpunten verschil worden gewonnen om de Cup te bemachtigen, maar het werd uiteindelijk overtuigend 26-14. Kirsten van Steenbergen (6), Lotte Duijnisveld (5), Carmen Riepe (4) en Quincy Fani (4) waren dit keer de beste schutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Ike Hendriks en Wilma van Steenbergen

SUCCESVOL DRIELUIK VAN VELO IN AANLOOP NAAR COMPETITIE

De handbalsters van Venéco/VELO hebben het drieluik met MHV’81 en Fortissimo met succes afgewerkt. Tegen Fortissimo boekte het team van trainer/coach Nico Stet een 31-28 overwinning na de 19-11 ruststand. MHV was getuige de 32-13 eindstand (rust 18-7) niet opgewassen tegen het snelle spel van de Wateringse gastvrouwen.

Tegen Fortissimo was het binnen tien minuten 6-1 door fraaie doelpunten van Carmen Riepe en Maud Schuit. In totaal kwamen zij tot respectievelijk zes en vijf treffers. Ook Michelle Huf was met vier doelpunten uit even zovele schoten prima op dreef. Na het wisselen (19-11) zakte het tempo wat weg bij VELO en werden de afspraken minder goed nagekomen. Daardoor kon Fortissimo, met de uitblinkende Amy Oostveen, steeds dichterbij komen. Met nog vijf minuten op de klok was het verschil teruggebracht tot 29-28. In de slotfase herpakte VELO zich, waardoor toch nog de 31-28 overwinning kon worden binnengehaald.

Naast Riepe en Schuit waren ook Kim Schildmeijer, Angelique van Duijvenbode en Kirsten van Steenbergem (allen viermaal raak) trefzeker.

OVERTUIGEND

Uitblinker in het overtuigend gewonnen duel met MHV was Lotte Duijnisveld met acht doelpunten. Bij de rust was het al 18-7 voor VELO, dat zich herpakte na de moeizame tweede helft tegen Fortissimo. De verdediging werkte weer prima en in de aanval werd met een hoger tempo gespeeld. Direct in het begin van de tweede helft werd het al snel 23-8 door vlotte combinaties en was het over en uit bij MHV.

Met Duijnisveld (acht) leverden ook Riepe (vijf), Van Duijvenbode (vier), Schuit en Louwerens (beiden drie) hun aandeel in de productie.

Lexie Louwerens maakte na haar overstap van Quintus haar officiële debuut voor VELO.

Komende zaterdag 26 augustus staat de Wateringse club in het teken van de eerste editie om de VENÉCO/Cup met deelname uit de eredivisie van competitiegenoten PSV, DSVD en Kwiek. De eerste wedstrijd speelt VELO  om 19.00 uur tegen PSV. Daarna spelen Kwiek en DSVD tegen elkaar en om 20.30 uur is de finale. Verder zijn er die middag diverse activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic begeleid door de speelsters van het eerste team.

AD SPORT/PETER LOTMAN

SUCCESVOL TRAININGSKAMP VELO IN DUITSLAND

 Venéco/VELO heeft een succesvol trainingskamp achter de rug in het Duitse Effeld. Het team van coach Nico Stet won met 32-26 (rust 19-18) van TV Aldekerk 07. Carmen Riepe was met elf doelpunten uitblinkster. Kim Schildmeijer maakte haar officieuze debuut en scoorde drie keer. In de slotfase gaf een aantal sterke acties van de jarige Michelle Huf  bij 28-26 de doorslag. Quincy Fani was weer terug in de selectie nadat zij eerder besloot te stoppen.

Tegen bekerwinnaar Handbal Venlo bleef VELO door de sterk spelende Kirsten van Steenbergen (zeven doelpunten) en Angelique van Duijvenbode (zes) lang op gelijke hoogte. De 20-16 voorsprong moest echter in de slotfase alsnog uit handen worden gegeven: 25-28.

Tegen Sint Truiden, de kampioen van België, speelde de ploeg uit Wateringen een prima partij met de 30-21 overwinning als beloning. Riepe (7), Van Steenbergen, Van Duijvenbode en Schuit (allen driemaal) waren de beste schutters.

,,Zeer geslaagd trainingskamp met goede resultaten. Prima voor de teambuilding en een sterk uitgangspunt voor de competitie”, aldus de tevreden technische leiding.

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

FOTO’S: CARSTEN WULF
INSTA. :@fl_oto