FEMKE ERKENS PAKT DE DRAAD WEER OP BIJ VELO

Venéco/VELO heeft een keepster aan de selectie van trainer/coach Nico Stet kunnen toevoegen. Femke Erkens (22) uit Rotterdam sluit aan bij de debutant in de eredivisie. 

Erkens begon met handballen bij Rowah in Waddinxveen waar zij tot haar veertiende jaar speelde. Op die leeftijd stapte zij over naar de B-jeugd van Quintus tot haar zeventiende jaar.

Voor haar studie verhuisde de psychomotorisch therapeut naar Zwolle waar zij in het laatste jaar van Dalfsen één seizoen uitkwam. Vervolgens kwam zij tweeënhalf jaar binnen de lijnen voor Kwiek in Raalte. Met deze club werd zij ongeslagen kampioen in de eerste divisie. 

Erkens over haar overstap naar VELO: ,,Ik wil de draad weer oppakken nadat ik driekwart jaar niet gekeept heb. Bij VELO zie ik daartoe de mogelijkheden in de eredivisie. Prima club met ook aandacht voor de keepsters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: JOHAN WOLLF FOTOGRAFIE

VELO 

Het team van coach Nico Stet kon het volgens verwachting niet bolwerken tegen regerend landskampioen Handbal Venlo. Met 32-48 (rust 13-25) moest de debuterende thuisclub de punten aan de Limburgse opponent laten.
,,Geen schande, concludeerde men in het Wateringse kamp, want tegen deze topploegen kunnen wij de punten niet halen.”
Inmiddels heeft Venéco/VELO tegen de gelijkwaardige teams al zes belangrijke punten vergaard.
Tegen Venlo was Carmen Riepe met dertien doelpunten opnieuw sterk op schot. Kirsten van Steenbergen schoot vijfmaal raak en Quincy Fani vier keer.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: FRANK VAN LEEUWEN/SPORTSNAP

VELO IS GEWEND AAN DE EREDIVISIE

Trainer/coach Nico Stet van Venéco/VELO en zijn dames hebben zich knap aangepast aan het niveau in de eredivisie. Dit keer won de club uit Wateringen als debutant knap met 31-22 van de andere nieuwkomer PSV.

De eerste tien minuten waren van beide kanten nog slordig. PSV miste nogal wat kansen en VELO maakte vooral veel technische fouten. Coach Stet riep zijn speelsters voor een time-out naar de kant en zijn instructies leverden vervolgens het nodige resultaat op. Het spel werd meer secuur in het creëren én het afmaken van de kansen. Dat leverde na twintig minuten een 7-6 voorsprong op en onder aanvoering van Carmen Riepe en Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen kwam de thuisclub steeds beter in het ritme.

Na het wisselen (15-9 ruststand) startte VELO direct voortvarend en wist met prima acties de marge te vergroten naar 21-13. De dekking stond beter georganiseerd en de Eindhovense afstandsschoten werden herhaaldelijk geblokt door het middenblok. Daardoor kwam PSV steeds moeizamer tot scoren. Het vertrouwen groeide bij de Wateringse speelsters en door sterk samenspel vanaf de opbouw kon Kirsten van Steenbergen herhaaldelijk in stelling worden gebracht. Zij benutte haar kansen optimaal en zodoende kon VELO de partij beheerst uitspelen naar de verdiende 31-22 eindstand.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten van Steenbergen (8), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Michelle Huf (2) en Quincy Fani (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 TWEEDE ZEGE VOOR VELO

Venéco/VELO leverde een voortreffelijke prestatie door uit bij DSVD een zwaar bevochten 29-30 overwinning binnen te slepen. Talisa van Bergen en Henegouwen maakte de winnende treffer.

DSVD begon defensief in de verdediging en schakelde na een paar minuten om naar een offensieve dekking om de Westlandse afstandsschoten in te dammen. Zelf moest VELO aanvankelijk nog het juiste ritme vinden in de eigen verdediging. Het had geen antwoord op de tweede lijn schoten en de linkerhoek van de thuisclub. VELO kwam op een voorsprong van 7-8 en 11-13 door goed spel in de opbouw en door de geboden ruimte te benutten. De 13-17 ruststand was een juiste afspiegeling van het spelbeeld.

In het tweede half uur kreeg DSVD meer ruimte om hun cirkel te zoeken en moest VELO nogal eens ongeoorloofd ingrijpen, hetgeen de nodige strafworpen opleverde. Ondanks het prima keeperswerk van Mandy Schanssema kon de thuisclub na veertig minuten terugkomen tot 20-21. Vijf minuten voor tijd zorgde DSVD zelfs voor de gelijkmakende 28-28. Een spannende slotfase brak aan, waarin beide partijen knokten voor de volle winst. Bij 29-29 zorgde aanwinst Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen voor de winnende treffer met een vreugde-explosie als gevolg.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (5), Michelle Huf (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

DROOMDEBUUT VENÉCO/VELO IN DE EREDIVISIE

PLOEG VAN DE NIEUWE TRAINER NICO STET PAKT VERRASSEND DE VOLLE WINST

Een mooiere start van de competitie was voor de handbalsters van Venéco/VELO nauwelijks denkbaar. In hun debuutwedstrijd pakten zij direct al de volle winst door VZV met 32-31 te verslaan. De vreugde was begrijpelijk enorm na afloop, zowel bij de speelsters en de staf als bij de supporters. De nieuwe coach Nico Stet opgetogen: ,,Wat een geweldig begin. Dit had niemand verwacht.”

Er was heel lang naar uitgekeken. Sinds de promotie eind vorig seizoen werd er over niets anders meer gesproken dan over die eerste wedstrijd op het hoogste landelijke niveau. Zaterdag was het eindelijk zover. Na een relatief korte voorbereiding moesten de ‘meiden’ van Stet vol aan de bak tegen het ervaren VZV.

,,Geen makkelijke start”, vond ook routinier Talisa van Bergen en Hengouwen-Groen, die in voorgaande competities met VOC regelmatig verbeten partijen uitvocht met de provinciegenoot.

Groen, teruggekeerd bij de club waar zij ooit begon, nog nahijgend: ,,Heerlijk om weer binnen de lijnen te staan. Wat een sfeer, al ben ik nu wel kapot. Maar dat heb ik er graag voor over”, vertelde de speelster die met Hellas en VOC Amsterdam de nodige hoofdprijzen pakte.

AANWINST EREDIVISIE

Niet alleen speltechnisch, maar ook organisatorisch toonde VELO aan de zaken prima voor elkaar te hebben. In alle opzichten dus een aanwinst voor de eredivisie. Manager Jörgen de Groot over de grote publieke belangstelling: ,,Wij zijn er in geslaagd voldoende sponsors te vinden. Zelfs een sponsor die voor het hele seizoen de recettes heeft afgekocht. VELO is voor het hele dorp en niet alleen voor de mensen die het kunnen betalen.”

Of de traditierijke omni-vereniging ook op handbaltechnisch gebied zich kan meten met de andere clubs in de eredivisie zal moeten blijken. Het jeugdplan, dat mede door Erik van der Wel is opgesteld, heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. Met de promotie loopt VELO voor op het beleidsplan. Aan coach Stet de taak om verder te bouwen aan een team dat zich dit seizoen wil nestelen in de middenmoot.

Stet voorzichtig: ,,Onze doelstelling is handhaving. We zullen keihard moeten trainen en proberen vaste patronen in te slijpen. Dan kunnen we daarna verder aan de slag met deze groep die vandaag al heeft aangetoond over de juiste mentaliteit te beschikken.”

EXTRA ERVARING

De nog jonge formatie kan sinds kort steunen op de ervaring van Talisa Groen en Angelique van Duijvenbode. Zij zorgden voor zó veel dreiging en variatie, dat ook Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen nóg meer tot hun recht kwamen met veel doelpunten. Riepe glunderend: ,,Dit is heerlijk handballen met die twee erbij, omdat ik daardoor meer ruimte krijg om uit te halen. En zij kunnen ook andere speelsters makkelijk vrijspelen.”

Ook Van Duijvenbode was zichtbaar in haar element: ,,Ik ben pas kort geleden aangesloten, maar heb het nu al geweldig naar mijn zin. Een fijn team om in te spelen. Ik ben blij, dat ik mijn ervaring aan die jonge speelsters kan overbrengen.”

VELO pakte bij de rust al een 16-14 voorsprong, mede door treffers van Quincy Fani, Charelle Jordense en Michelle Huf.  Bij 21-21 zorgden Femke Mastenbroek, aanwinst Maud Schuit en Kirsten van Steenbergen voor 25-21 en dat was het breekpunt. In de spannende slotfase bij 30-29 en 31-30 was het tweemaal Carmen Riepe die de fans in extase bracht met de uiteindelijke 32-31 overwinning.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Het is goed toeven in de VELO-hal vanwege de geweldige sfeer en het enthousiaste publiek. Ook de organisatie is prima voor elkaar. Dit keer was het extra aangenaam, omdat VELO bij het debuut direct voor een overwinning zorgde. Dat maakte de fans nog meer uitgelaten.

Scheidsrechters (*** en een halve ster): Hoera, eindelijk weer een jong koppel met de nodige potentie. Koen Nijhuis en Stijn Westerhof floten een prima wedstrijd. Beetje streng nog met de tijdstraffen en ook de voordeelregel had wat meer gemogen, maar alle lof voor dit veelbelovende jeugdige duo. Ze hadden er merkbaar zin in, waren niet overdreven gespannen en hebben een aangename uitstraling. Onder de hoede van voormalig BENE-League scheidsrechter Marco Remmerswaal kunnen zij worden klaargestoomd voor de zwaardere duels.

Beste speelster: Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Carmen Riepe vielen beiden op. De eerste beschikt nog steeds over veel spelinzicht en dat kwam door de voortdurende dreiging het spel van haar teamgenoten ten goede. Daardoor scoorde Riepe ook veel en makkelijk.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (9), Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (1), Quincy Fani (1), Charelle Jordense (1) en Femke Mastenbroek (1).   

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

 

Beste handbal leden,

Uitgerust van de vermoeienissen van een bewogen seizoen en opgeladen tijdens de welverdiende vakantie, staan we te trappelen om er weer wat van te gaan maken.

Want de uitdagingen liggen, zoals gewoonlijk, voor het oprapen. Is het niet sportief dan wel in de organisatie. Voor de commissies en het bestuur is er werk aan de winkel. Dat wordt in het algemeen onderschat door de leden die er niet direct bij betrokken zijn.  “Alles is toch geregeld als we gaan beginnen aan een nieuw seizoen?”. Maat o wee, het laten trainen en spelen heeft veel “voeten in de aarde”. Niets gaat vanzelf.

Dit weekend starten we met de eerste buitenwedstrijden voor de jeugdteams. Het nieuwe handbalseizoen trappen we af op zaterdag 3 september met een groots festijn samen met de andere afdelingen en natuurlijk de eerste wedstrijd van dames 1 in de Eredivisie 

In mijn laatste mijmering aan het eind van het vorige seizoen gaf ik aan dat er te veel mensen zijn die te veel taken op hun bordje hebben liggen. Wat dus inhoudt dat er versterkingen moeten komen op diverse plekken om de lasten te verlichten. Het is een kreet die met de regelmaat van de klok terugkeert in het verenigingsleven. Dat is niets nieuws. Bij VENÉCO VELO is dat ook niet anders. 

Een belangrijk fenomeen dat ik onder de aandacht van alle leden wil brengen is de Algemene Leden Vergadering. Kortweg ALV genoemd. In deze bijeenkomst legt het bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid en vraagt zij toestemming voor het nog te voeren beleid. Als alles loopt volgens de verwachting van de leden vindt men dat over het algemeen wel best. Toch zou het getuigen van waardering voor allen die werkzaam zijn binnen VENÉCO VELO, dat er op een ALV meer leden aanwezig zijn dan de laatste jaren gebruikelijk. Vorig jaar was voor mij het dieptepunt, 7 aanwezigen.

Een van de belangrijkste vraagstukken die aan de orde gaan komen is het tekort aan scheidsrechters bij ons. Door het beter presteren van veel teams en de daarbij behorende kampioenschappen zijn er teams gepromoveerd. Promotie naar een hogere klasse betekent vaak ook het verplicht leveren van een gekwalificeerde scheidsrechter. Die hebben wij te weinig. In de voorgaande jaren werden die o.a. “geleend” van een andere vereniging. Dit bracht ook kosten met zich mee. Deze kosten moeten dan uit de contributie worden betaald. Terwijl we dit ook zelf kunnen doen door eigen scheidsrechters op te leiden of de scheidsrechters die er al zijn binnen onze club enthousiast te maken om dit weer te gaan doen. Laten we met z’n allen hier de schouders onder gaan zetten.

Ook voor het komende seizoen zijn de commissies gelukkig “gevuld”, echter nog niet op sterkte.

Voor het bestuur is er licht aan de horizon, twee personen hebben zich aangediend. Eén heeft al een bestuursvergadering meegedraaid en de 2e komt op de volgende vergadering de sfeer proeven. En hopelijk is die zodanig dat ook zij definitief aansluit. Dat zijn goede berichten.

Sportief gaan wij ook dit jaar weer aan de weg timmeren met goed en verzorgd handbal en vele kampioenschappen. Hiervoor zijn de trainers en begeleiders al volop in de weer, zodat bij aanvang van het seizoen alles soepel kan starten.

Rest mij nog allen een geweldig sportief en vooral gezellig seizoen toe te wensen.

 

Henk de Groot, voorzitter

DOORSTART ERVAREN ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE BIJ VELO

Opnieuw heeft de technische leiding van VENÉCO/VELO een ervaren speelster kunnen toevoegen aan het eerste team. De club, die afgelopen seizoen promoveerde naar de eredivisie, is er in geslaagd Angelique van Duijvenbode (27) naar Wateringen te halen. De spelbepaalster maakte de laatste jaren furore bij streekgenoot Quintus, maar besloot na het teleurstellende seizoen aanvankelijk te stoppen met handballen.

Een goed gesprek bij VELO deed haar van gedachten veranderen. Ook hierin had manager Henk Baggerman, die eerder al routinier Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en jeugdspeelster Maud Schuit naar de gepromoveerde club haalde, weer een belangrijk aandeel.

Angelique van Duijvenbode over haar beslissing toch door te gaan: ,,Ik heb nog te veel zin om te handballen. Bij VELO is dat een goede mogelijkheid. Mooie club, fijne mensen en een leuk team. Weer een nieuwe uitdaging met een andere ploeg in de eredivisie. Ik hoop mijn ervaring op de jonge speelsters te kunnen overbrengen.”

VEEL SPELINZICHT

De midopbouwster met het nodige spelinzicht begon haar handballoopbaan bij Hellas waar ze vijftien seizoenen heeft gespeeld. Zij maakte op haar vijftiende jaar haar debuut in het eerste team onder trainer/coach Nico Stet. Saillant detail: Stet is de oefenmeester die onlangs is aangesteld als nieuwe trainer bij VELO. Ook voor haar is de cirkel dus weer rond.

Van Duijvenbode speelde met Hellas twee bekerfinales en kwam met Jong Oranje uit op het WK. Ook was zij succesvol met Hellas op het NK met de jeugd en werd met de Zuid-Hollandse selectie Nederlands kampioen.

Daarna vertrok zij naar het Westland en beleefde ze zes succesvolle jaren bij Quintus. Ze won met de club uit Kwintsheul de Supercup in 2018 en de nationale beker in 2019. Stond in de finales om de landstitel en bereikte tweemaal de halve finale van de Europa Cup.

In het dagelijks leven is Angelique van Duijvenbode werkzaam bij Harper en Yve als creative marketing en fashion designer. Ze woont samen met Max de Maat, de succesvolle verdediger en cirkelloper van landskampioen Aalsmeer, ooit afkomstig van Quintus.

SELECTIE EN STAF ROND

Technisch manager Jörgen de Groot laat verder weten, dat naast de selectie ook de staf rond is: ,,Fysiotherapeute Josine Duimelaar zorgt ervoor, dat de schouder van Angelique elke week speelklaar is. Zij gaan nauw samenwerken zodat ze elke week fit is. De beloftes worden dit jaar gecoacht door Branca van Swinderen en Anita Nederpelt.”

Venéco/VELO debuteert op 3 september in de eredivisie met de thuiswedstrijd in Wateringen tegen VZV.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS

VENÉCO/VELO VERSTERKT ZICH MET TERUGKEER TALISA GROEN

De technische leiding van Venéco/Velo, dat aan het einde van het vorig seizoen promoveerde naar de eredivisie, heeft niet stilgezeten. De nieuwe trainer/coach Nico Stet, kan de komende competitie beschikken over voormalig topspeelster Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen. Een speelster met veel ervaring, die om die reden een welkome versterking is voor de pas gepromoveerde club uit Wateringen.

Talisa Groen, 33 jaar inmiddels, begon ooit op haar elfde jaar in de jeugd bij Velo waar zij tot haar veertiende heeft gehandbald. Op die leeftijd stapte zij over naar het Haagse Hellas waar zij in tien jaar een succesvolle periode kende met de landstitel bij de junioren en twee keer vice-landskampioen werd met de senioren. 

Het behalen van het landskampioenschap bleef een droom voor de technisch begaafde handbalster, die gezegend is met veel spelinzicht. Om dat doel te bereiken, ging zij in op het verzoek van VOC Amsterdam om daar te komen handballen. Met die club behaalde zij in 2017 en 2018 de zo begeerde landstitel. Ook speelde zij in 2018 nog een half jaar bij Molde in Noorwegen.

DE CIRKEL IS ROND

Groen is getrouwd met Loek van Bergen en Henegouwen, de aanvoerder van de mannenploeg van Hellas, en inmiddels moeder van twee kinderen.

Over haar beslissing zegt zij: ,,Ik ben nu weer terug bij Velo waar het allemaal begon. Dat is altijd mooi als de cirkel rond is. Ik miste het spelletje te veel en het ging weer kriebelen. Ook wil ik graag mijn ervaring overbrengen op de jonge meiden in de ploeg. Velo is een goed georganiseerde club met een sterke jeugdopleiding onder leiding van Erik van der Wel, die ik nog goed ken van Hellas. Net als trouwens de nieuwe trainer Nico Stet. Loek blijft ook nog handballen, dus het wordt een logistieke uitdaging om oppas te vinden voor de kinderen, maar daar word ik goed bij geholpen door Velo. Dat moet dus allemaal wel lukken.”

Technisch manager Jörgen de Groot geeft alle credits voor het binnenhalen van Talisa Groen aan Henk Baggerman, de voormalige teammanager van de Hellasvrouwen. Samen met Anita Huf verzorgt Baggerman nu bij trainer Nico Stet het management rond de dames.

MAUD SCHUIT

Ook heeft Velo jeugdspeelster Maud Schuit van Hellas erbij gekregen. De 20-jarige dochter van voormalig manager van Hellas, Peter Schuit, heeft in de hoogste jeugdteams van Hellas gespeeld. Zij maakt de overstap naar de eredivisieclub om zich verder te ontwikkelen op een hoger niveau.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Onze sponsors

Nieuws

Welkom bij VENÉCO VELO. Wat leuk dat je onze website bezoekt! Wil je op de hoogte blijven van wat allemaal gebeurt bij VENECO VELO, kun je ons het beste volgen op Facebook (zie rechts). Daar vind je al ons nieuws, van wedstrijdschema’s tot evenementen en wedstrijdverslagen.
Omslagafbeelding voor VENÉCO VELO Handbal
1,077
VENÉCO VELO Handbal

VENÉCO VELO Handbal

De leukste handbalvereniging uit het Westland