VELO WINT OOK DE TWEEDE DERBY TEGEN STREEKRIVAAL QUINTUS

HOOFDROL VOOR KEEPSTER FEMKE ERKENS EN SCHUTTER CARMEN RIEPE

Er was al weken met spanning naar uitgekeken. De streekderby tussen Venéco/VELO en Quintus moest het klapstuk van het weekend worden. En dat wérd het ook in alle opzichten. De toeschouwers in de afgeladen VELO-hal genoten met volle teugen. En net als in de eerste partij won ook ditmaal de nieuwkomer uit Wateringen: 24-22.

Weliswaar beschikte de thuisclub vrijwel de hele wedstrijd over een voorsprong, maar toch bleef het tot het slotsignaal van de voortreffelijk leidende scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg ongewis of VELO de overwinning over de streep kon trekken. Dat lukte uiteindelijk wel, maar de adepten van coach Nico Stet moesten tot op de bodem gaan. Het tekende eens te meer de inzet en werklust van de debutant, die aan een opmerkelijk eerste seizoen bezig is.

Het was dus een geweldige teamprestatie, maar toch sprongen twee speelsters er uit. Keepster Femke Erkens was in een formidabele vorm en stopte veel, heel veel schoten, van de bepaald niet kinderachtig schietende Quintus-speelsters. In cruciale fases van de partij sleepte zij haar ploeg er steeds doorheen als de Heulse formatie dreigde de stand gelijk te trekken.

,,Het ging wel lekker, ja”, zei ze na afloop met veel gevoel voor understatement. ,,Maar dat kwam ook, omdat de dekking goed stond. Veel ballen werden ook geblokt. Het samenspel met de verdedigsters was prima.”

 

BESLISSENDE MOMENTEN

Een andere uitblinkster was routinier Carmen Riepe. Dat is zij met haar verwoestende schoten eigenlijk het hele seizoen al. Ook nu weer schoot zij tien keer raak. Steeds op de beslissende momenten, zoals in de zinderende slotfase. Bij 19-18 zorgde zij voor 20-18 en bij 21-19 met drie doelpunten voor de definitieve genadeslag voor opponent Quintus.

Voor de rust (15-12) waren het vooral Angelique van Duijvenbode en Maud Schuit die bij de krappe 11-9 hun team naar een ruimere voorsprong tilden. De ervaren Van Duijvenbode mikte twee keer loepzuiver in de kruising de bal achter de Heulse en kersverse Oranje-keepster Bianca Schanssema. Schuit toonde met haar felheid aan dat zij een voortdurend gevaar is vanuit de linkerhoek. Femke Mastenbroek demonstreerde haar kwaliteiten juist vanuit de rechterhoek, waarbij zij ondanks haar frêle gestalte voor niemand bang is.

Opvallend aan de kant van Quintus was, dat het team van interim-trainer Ruud van den Broeck slechts tot 22 doelpunten kwam. Speelsters als Judith van der Helm op de linkeropbouw en Alieke van Maurik op rechts beschikken beiden over een formidabel schot. De twee schutters zijn niet voor niets bij de nationale ploeg gehaald. Maar Van Maurik kwam tot vier speldoelpunten en Van der Helm tot twee. Te weinig voor basiskrachten van dat kaliber, al moet worden gezegd dat keepster Femke Erkens dus aardig wat ballen vakkundig onschadelijk maakte.

 

HECHTE DEFENSIE

Ook de altijd beweeglijke en makkelijk scorende Lysanne Huele en Mirthe de Jong lukten het nauwelijks om de hechte defensie van VELO te doorbreken. Wat coach Van den Broeck ook probeerde met wissels en time-outs, het lukte maar niet om de trein van Quintus op gang te krijgen. Onzekerheid, angst om te missen, niet lekker in je vel zitten, de oorzaken zullen wel altijd een raadsel blijven. Want duidelijk is wél, dat Quintus met dit team én meer moet kunnen scoren én hoger op de ranglijst zou moeten staan. De kwaliteit is volop aanwezig.

Voor trainer/coach Nico Stet zijn er wat dat betreft minder zorgen. Zijn basis is sterk, maar de wisselmogelijkheden zijn toch beperkt, moest hij toegeven. In het laatste kwartier leek een aantal speelster rijp voor een wissel, maar de ervaren Stet durfde dat toch niet aan. Hij liet zijn sterkhouders de partij afmaken en dat ging, tenminste deze keer, goed tot het einde.

Stet enorm blij na afloop, maar tegelijk ook weer realistisch: ,,Het is fantastisch wat deze toch smalle selectie presteert. De spelvreugde is geweldig en de wil om te leren groot. Maar we moeten inderdaad proberen uit te breiden als we nog verder willen doorgroeien. Maar dat is van later zorg, nu eerst maar genieten van deze mooie overwinning.”

 

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Veel wedstrijden in de eredivisie vrouwen zijn door het grote krachtsverschil tussen de boven- en de onderlaag nauwelijks het aankijken waard. Maar deze derby was om van te smullen. Veel inzet, spanning tot het laatste moment, mooie doelpunten en een stampvolle hal met geweldig meelevende supporters. Genieten!

Scheidsrechters (****) : Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg, de arbiters van dienst, waren opnieuw in topvorm. Zij droegen in hoge mate bij aan het vlotte spelverloop door zo veel mogelijk door te laten gaan waar dat kon. Geen flauwekul met veel tijdstraffen of strafworpen. Fluiten zoals het handbalspel gespeeld dient te worden.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10, wv 2 strafworpen), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (3), Kirsten van Steenbergen (3), Maud Schuit (3) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).

Doelpunten Quintus: Alieke van Maurik (5, wv 1 strafworp), Jill van der Zeijden (4), Judith van der Helm (3, wv 1 strafworp), Jara Datthijn (2), Phoebe Muller (2), Lexie Louwerens (2), Jill van den Berg (2), Lysanne Huele (1) en Mirthe de Jong (1).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: PATRICK DOLKENS

VELO KAN ZICH OPMAKEN VOOR DE KAMPIOENSPOULE

VELO had bij de rust al een 6-14 voorsprong en dat kon dus eigenlijk in het tweede half uur al niet meer misgaan. Toch was de eerste helft nog niet spetterend van de club uit Wateringen. Stet: ,,Het tempo lag te laag om de verdediging van BFC uit elkaar te spelen. Ook werden er te veel kansen gemist. Na een kwartier stond het pas 2-7 en de score van veertien doelpunten in de eerste helft was te laag ten opzichte van het overwicht. Verdedigend stond het wél goed, waardoor we maar zes doelpunten tegen kregen.”

De eerste tien minuten van de tweede helft ging het nog gelijk op tot 12-20, maar na een kwartier bouwde VELO de voorsprong rustig uit via 15-25 naar 16-28, tien minuten voor het einde. Coach Stet kon dankzij die ruime voorsprong goed door wisselen, waardoor ook Maaike Moerman haar debuut kon maken in het eerste team.

Opvallend was, dat Carmen Riepe na haar indrukwekkende score van vorige week (18x) opnieuw flink uithaalde met 17 doelpunten.

De overige treffers kwamen van: Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (5), Quincy Fani (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (1), Melissa Dijkstra (1) en Michelle Huf (1).  

 

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

Moeder van twee kinderen, vier dagen werken en ook nog meedraaien in de top van het Nederlandse handbal.

 Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen (33) speelt het klaar.

De Haagse sportvrouw is de ervaren spelverdeelster van Venéco/VELO, dat als nieuwkomer uitkomt in de eredivisie. Ze sloot begin dit seizoen aan bij het team van de nieuwe trainer/coach Nico Stet. ,,Omdat het weer begon te kriebelen”, legt zij haar opvallende terugkeer uit. Haar tweede comeback overigens, want ook voor de bevalling van haar eerste kind legde zij haar loopbaan al eens stil. ,,Het is zo’n fantastische sport. De groep traint drie keer per week en ik tweemaal. Daarnaast doe ik zelf twee keer krachttraining. Ik heb mamaverlof op maandag.”

Haar glorieuze carrière leidde Talisa van Bergen en Henegouwen, in het dagelijks leven werkzaam op de HR-afdeling bij InnovationQuarter, langs Hellas Den Haag en daarna VOC Amsterdam. Van 2015 tot 2018 kwam zij uit voor de club uit de hoofdstad, waarmee zij twee keer landskampioen werd. Na de geboorte van haar dochter Nora stopte ze, maar keerde in 2020 terug. ,,Ik had al afscheid genomen van de handbalsport, maar ze vroegen me weer. Dat kon ik niet weigeren, want ik had zo’n geweldige tijd gehad in Amsterdam”, aldus de handbalster die voor de geboorte van zoon Joshua opnieuw vaarwel zegde tegen de topsport.

Ze kwam tien jaar uit voor Hellas. Een periode waaraan zij met veel plezier terugdenkt. Ze leerde er haar man Loek kennen, de aanvoerder van het eerste mannenteam. ,,De handballoopbaan van Loek kreeg bij Hellas door een verschil van mening helaas een abrupt einde. Dat heeft hem veel pijn gedaan, maar daarom gunt hij het mij zo om dit te kunnen doen. Na de wedstrijd kijken we vaak terug wat ik anders had kunnen doen of wat goed ging.”

Oma van de groep

Moederschap en leeftijd zijn factoren die voor de succesvolle handbalster geen enkele rol spelen. ,,De combi van twee keer trainen en een wedstrijd is goed te doen. Ik vind het heerlijk om op de club Talisa te zijn en geen mama. Al word ik er regelmatig aan herinnerd dat ik de ‘oma’ ben van de groep, haha…”

,,Het is een kwestie van de zaken goed organiseren”, roemt Van Bergen en Henegouwen de steun van haar omgeving. ,,Zonder Loek en de opa’s en oma’s was het niet mogelijk. Zij zijn mijn steun en toeverlaat. Ik krijg vaak de vraag hoe doe je dat? Nou, zo dus, met een man die begrijpt waar mijn gedrevenheid vandaan komt.

,,Ik heb nooit overwogen om helemaal te stoppen. Ook niet na de geboorte van de kinderen. Ik ben nog altijd gemotiveerd en kan de spirit opbrengen. Handbal is mijn passie. Je begint ermee, omdat je het een geweldige sport vindt. Veel sporters vergeten door de jaren heen vanwege de prestatiedrang waarom ze een sport beoefenen. Ik ben nog gek van het spelletje. Daardoor houd ik het zo lang vol.”

Met VELO, onlangs uitgeroepen tot beste Sportploeg van het Westland, is Talisa van Bergen en Henegouwen bezig aan wéér een hoogtepunt in haar carrière. ,,Wij doen het prima met een vierde plaats. Maar eens kijken waar dit eindigt. Wij draaien goed, omdat we elkaar zowel binnen als buiten het veld weten te vinden. Binnen de lijnen vechten we voor elkaar en na de wedstrijd hebben we het gezellig samen. Het zou toch bijzonder zijn als ik ook met VELO nog Europa Cup kan spelen.”

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PATRICK DOLKENS

VELO NIET OPGEWASSEN TEGEN VOC.

VELO was niet opgewassen tegen titelkandidaat VOC. Met 17-36 moest het team van coach Nico Stet ervaren, dat de Amsterdamse formatie beduidend verder is in de ontwikkeling. Geen schande, want de ploeg van voormalig topspeelster Rachel de Haze staat al jaren aan de top.

De start van de Amsterdamse dames was overrompelend. In een hoog tempo met een snelle balbehandeling werd de thuisclub onder druk gezet. Elke aanval betekende een doelpunt. En dat was bij VELO juist niet het geval. Te veel vrije kansen werden onbenut gelaten (onder meer twee strafworpen), de bal werd te vaak verspeeld en verdedigend was het ingrijpen regelmatig te laat. Het gevolg was, dat het na een kwartier al 3-13 was voor de Amsterdamse doelpuntenmachine.

Na de 5-18 ruststand denderde VOC door via 9-22 en 13-28 naar de overtuigende 17-36 eindstand. Opmerkelijk was, dat ondanks het hoge aantal tegendoelpunten keepster Caithlin Angevaare nog heel veel ballen stopte. De pas-17 jarige doelverdedigster viel halverwege de eerste helft in voor Femke Erkens en kon terugkijken op een prima wedstrijd.De ervaren coach Stet was na afloop niet verbaasd over het grote krachtsverschil. ,,Geen schande om van deze ploeg te verliezen. Zij zijn duidelijk een stuk verder dan wij als debutant in de eredivisie. Zo’n wedstrijd dat er niks lukt, zit er altijd wel tussen. Ik heb dan liever dat het tegen VOC of Venlo gebeurt dan tegen onze directe concurrenten.”

Doelpunten: Carmen Riepe (6), Melissa Dijkstra (3), Femke Mastenbroek (2), Kirsten van Steenbergen (2), Angelique van Duijvenbode (2), Michelle Huf (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

Bij VOC waren Riejanne Blaauw (5), Jill Kooij (5) en Jette van Ingen (5) de beste schutters. De scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg floten opnieuw een uitstekende partij (****). We zagen ze vorige week al uitblinken bij Hellas-BFC. Of zij nu zo’n topper moeten fluiten of een wedstrijd met groot krachtsverschil, ze blijven overtuigend, nagenoeg foutloos en met een scherp oog voor wat wel en niet kan. Ook nu weer vier sterren.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: IKE HENDRIKS

TALISA GROEN GENIET NOG STEEDS VOLOP VAN HET HANDBAL

 

MET VELO BEZIG AAN EEN GLANZEND SEIZOEN; ZATERDAG TEGEN KOPLOPER VOC

Voor Venéco/VELO, de nieuwkomer in de eredivisie, staat er zaterdag opnieuw een mooie krachtmeting op het programma tegen veelvoudig landskampioen en koploper VOC Amsterdam. Voor Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen heeft het duel een extra dimensie, omdat zij een glorieuze periode kende bij de club uit de hoofdstad.

Toch is de gelouterde Groen (33) niet gespannen voor de partij in de VELO-hal in Wateringen, die om 19.00 wordt aangefloten door het koppel Carla van Dijk/Yvonne Wijtenburg.

De ervaren spelverdeelster: ,,Ik kijk heel ontspannen uit naar deze wedstrijd. Gewoon lekker handballen en totaal geen druk. Dat hebben we tot nu toe steeds zo gedaan en dat gaat best heel goed”, aldus Groen die van 2015 tot 2018 bij VOC handbalde en daarna na de geboorte van haar eerste kind een herstart kende in 2020.

,,Dat was een gekke periode in de Corona tijd met wel trainen en niet spelen. Gelukkig is het nu allemaal weer wat normaler met toeschouwers erbij.”

Talisa van Bergen en Henegouwen kwam tien jaar uit voor het Haagse Hellas en werd met VOC twee keer landskampioen. Een fraaie staat van dienst derhalve en het is knap, dat zij steeds weer de spirit kon opbrengen om de handbal op te pakken. Leeftijd speelt daarbij geen enkele rol en ook de geboorte van Nora en Joshua deden de Haagse niet besluiten om helemaal te stoppen.

PRESTATIEDRANG

Nog altijd gemotiveerd zegt Talisa, die getrouwd is met voormalig Hellas-aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen, daarover: ,,Je begint met handballen omdat je het een geweldige sport vindt. Ik denk, dat veel sporters door de jaren heen door de prestatiedrang vergeten waarom je een sport doet. Ik ben nog steeds gek van het spelletje. Daardoor houd ik het ook zo lang vol. Met de hulp van het thuisfront en van de opa’s en oma’s kan ik het nog steeds blijven doen. Geweldig toch?!”

Het duel met haar oude club VOC is voor haar en VELO een prima graadmeter hoe de krachtsverhoudingen op dit moment liggen. ,,Mooi om te bekijken waar we echt staan. Wij doen het goed met een vierde plaats, maar toch maar eens kijken of we mee kunnen in de top. Wij draaien goed, omdat we elkaar zowel binnen als buiten het veld weten te vinden. Binnen de lijnen vechten we voor elkaar en na de wedstrijd hebben we het heel erg gezellig samen.”

Hoe de confrontatie met het sterke VOC ook zal uitpakken, het team van de nieuwe VELO-coach Nico Stet kan nu al trots zijn op de klassering in de eredivisie. Een prestatie die óók nog eens extra glans kreeg met de titel Beste Sportploeg van het Westland. 

VOC is samen met Handbal Venlo koploper met 28 punten uit 15 wedstrijden. VELO staat als debutant knap vierde met 20 punten.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

SPORTBESTUURDER MICHAEL VAN PRAAG OP BEZOEK BIJ VELO

 

De handbalvereniging Venéco/VELO krijgt zaterdag 28 januari ‘hoog bezoek’. Bij de thuiswedstrijd in de eredivisie tegen DSVD Deurningen komt Michael van Praag, voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB, naar de sporthal in Wateringen. Om meerdere redenen wil hij graag een handbalwedstrijd in de eredivisie live meemaken.

Sportbestuurder Van Praag (75) is een goede vriend van Peter Pronk, die bij VELO de nodige functies verricht. Hij is onder meer trainer/coach, bestuurslid en mede-organisator van handbalkampen. ,,Wij spreken regelmatig met Michael over andere sporten en dus ook over handbal”, aldus Pronk. ,,In het verleden is hij al een keer bij VELO geweest, waarbij het hem opviel dat er bij handbal beter wordt geluisterd naar scheidsrechters dan in het voetbal.”

Van Praag, ook bekend van de UEFA, heeft dat aangekaart binnen de KNVB en heeft toen zijn ervaringen uit het handbal naar voren gebracht. Hij heeft bij VELO ook gesproken met handbalscheidsrechters. Dat vond hij bijzonder leerzaam.

Pronk vervolgt: ,,Kort geleden ontdekte hij, dat er in de handbalsport hars wordt gebruikt. We hebben daar toen over gesproken en zo ontstond het idee om nóg een keer naar het eerste damesteam van VELO te komen kijken. Hij wil dan live zien hoe dat nu werkt met het gebruik van een kleefstof in de sport. Voor ons uiteraard een mooie gelegenheid om met een dergelijke belangrijke sportbestuurder van gedachten te wisselen.”

Venéco/VELO promoveerde dit seizoen naar de eredivisie en is als debutant onder leiding van trainer/coach Nico Stet bezig aan een sterk seizoen. Des te meer een reden voor Van Praag om te kijken hoe er binnen de multi-vereniging op hoog niveau sport wordt bedreven. Handbal is een belangrijk onderdeel van de Wateringse sportvereniging.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

EVEN VRAGEN AAN: CARMEN RIEPE – HANDBALSTER VELO

‘EUROPA CUP ZOU STIEKEM HEEL GAAF ZIJN’

De dames van  Venéco/VELO zijn genomineerd voor Westlandse Sportploeg van het jaar. Dat komt mede door de bijzondere prestaties in de eredivisie.  Schutter Carmen Riepe (30) is een dragende kracht van het team. Zij legt uit wat die prijs betekent en waarom het zo goed gaat.

Carmen, was jullie nominatie een verrassing?

,,Dat was het zeker. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik daar als sporter niet echt mee bezig ben zo midden in het seizoen. Maar we vinden het een enorme eer en kijken uit naar die gala-avond.”

Geeft het nog een extra impuls?

,,Zo’n waardering maakt ons team alleen nog maar sterker. Het heeft een positief effect op de verdere prestaties. Een stimulans om op deze voet door te gaan. Ook voor de meiden die er vorig seizoen keihard voor hebben gewerkt en er nu niet meer bij zijn, is het een mooie beloning.”

Als debutant staan jullie vierde in de eredivisie. Waar eindigt dit?

,,Dit hadden we allemaal niet verwacht toen we aan het seizoen begonnen. Ontzettend gaaf. Het is altijd afwachten of het klikt, maar de nieuwe meiden die zijn aangesloten, passen perfect in het team. We hebben geen verwachting waar we eindigen. We zien het wel en knokken elke wedstrijd maximaal om de punten binnen te slepen. Daarom staan we nu ook vierde. We onderschatten geen enkele tegenstander, maar weten ook goed wat we zelf kunnen. Het zou stiekem wel gaaf zijn als we met VELO Europa Cup gaan spelen. Daar gaan we dus alles aan doen om dat te bereiken.”

Was het wennen aan de nieuwe trainer Nico Stet?

,,Nee, eigenlijk niet. Hij is heel duidelijk in wat hij wil en hoe we moeten spelen. Je merkt, dat hij een ervaren coach is. Dat brengt rust in de groep. Iedereen kent zijn taak. Ook buiten de wedstrijden is hij een fijne man die ook van gezelligheid houdt en humor heeft. Die combinatie past perfect bij deze groep.”  

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

VELO BLIJFT AANGENAAM VERRASSEN

Op debutant Venéco/VELO staat vooralsnog geen maat. Het team van trainer/coach Nico Stet won opnieuw, ditmaal van Kwiek Raalte met 35-26 na een 16-14 ruststand. Carmen Riepe was met 14 doelpunten geweldig op schot.

In de openingsfase overheersten de beide verdedigingen, waardoor het na zeven minuten nog steeds 0-0 was. Daarna kwam Kwiek het beste in het ritme en pakte met snelle breaks een verdiende 6-10 voorsprong. Maar de thuisclub toonde veerkracht en door acht doelpunten op een rij kantelde de partij in Waterings voordeel: 14-10. De ruststand (16-14) gaf overigens nog geen zekerheid voor VELO.

Tot 19-17 kon Kwiek het nog bijhouden, maar met de uitblinkende Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen pakte het team van Stet een 27-21 voorsprong. Vervolgens speelde VELO de partij professioneel uit naar de 34-26 eindstand.  Stet: ,,Vooral een uitstekende teamprestatie op basis van veel inzet.”

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (14), Kirsten van Steenbergen (5), Maud Schuit (5), Talisa Groen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (1), Michelle Huf (1), Melissa Dijkstra (1) en Quincy Fani (1).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTOS: IKE HENDRIKS

KNAPPE OVERWINNING VELO;

De competitie in de eredivisie bij de vrouwen werd hervat met duels voor Quintus en Venéco/VELO. Beide teams speelden een goede wedstrijd, maar slechts voor de ploeg uit Wateringen was er succes weggelegd. Het team van coach Nico Stet won knap in Noord-Holland met 28-32 van VZV. 

Als gepromoveerde club krijgt VELO alom complimenten voor de resultaten én het vertoonde spel. Ook tegen VZV verliep de partij gunstig voor de debutant. De eerste tien minuten verliepen tot aan 8-8 nog gelijk opgaand. De ervaren Talisa van Bergen en Henegouwen nam haar ploeg op sleeptouw met doeltreffende acties (zesmaal) en zij speelde ook haar teamgenoten een paar keer fraai vrij.

In de twintigste minuut pakte VELO bij 11-17een behoorlijke voorsprong met snel en gevarieerd spel en mooi uitgespeelde kansen. Vooral de samenwerking met Kirsten van Steenbergen aan de cirkel was effectief, waardoor zij zeven keer wist te scoren.

Coach Stet: ,,Dat was een sterke periode van ons en toen hadden wij de wedstrijd al op slot moeten gooien. Maar we gingen te rommelig spelen en schoten in die fase onzorgvuldig. Ook leden we te veel balverlies waardoor VZV zich kon terug knokken in de wedstrijd.”

VELO liet ook nog twee strafworpen onbenut en ook in overtal kwam de ploeg niet tot scoren. Daarentegen was de thuisclub wél succesvol in ondertal, waardoor de ruststand toch nog op een spannende 17-18 tussenstand uitkwam.

Ook in het tweede half uur ging de partij aanvankelijk gelijk op. Bij 26-25 en 27-26 beschikte VZV over een voorsprong, maar verder was VELO met één of twee doelpunten verschil de bovenliggende partij. Maud Schuit was belangrijk met drie feilloze strafworpen en fraaie doelpunten vanuit de hoek. Routinier Angelique van Duijvenbode was vervolgens belangrijk voor de overwinning door drie treffers op een rij te maken aan het einde van de wedstrijd.

Doelpunten VELO: Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen (6), Maud Schuit (6), Carmen Riepe (5), Angelique van Duijvenbode (4), Femke Mastenbroek (2) en Michelle Huf (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 

 

VELO


Debutant VELO is onder leiding van de nieuwe trainer/coach Nico Stet bezig aan een sterk seizoen. Dit keer won de club uit Wateringen met 27-25 van Volendam. Een duel met een extra pikant aspect, omdat Volendam dit seizoen wordt getraind door Zsigmond Makay, de voormalige oefenmeester van VELO.

De thuisclub liet zich echter niet door sentimenten uit het spel halen, al moest er wel diep gegaan worden om de twee punten binnen te slepen. Vooral in de eerste helft kwam VELO moeilijk tot scoren en verliepen de aanvallende combinaties moeizaam. Bij de rust keken Stet, weer terug op de bank na corona, en zijn vrouwen zelfs tegen een 11-13 achterstand aan.

Na het wisselen ging het al snel beter en scoorde de thuisclub drie keer en kwam zo weer in het spoor van Volendam. Er werd vervolgens om en om gescoord en in de slotfase kwam VELO op een voorsprong van drie doelpunten. Dat bleek uiteindelijk voldoende om beheerst uitspelend de 27-25 overwinning te grijpen.

VELO gaat daarmee over Volendam heen op de ranglijst en staat knap op de vierde plaats. Een plek bij de beste vier en dus deelname aan de kampioenspoule ligt in het verschiet. Coach Stet, die al zoveel heeft meegemaakt als trainer, blijft echter realistisch: ,,Dit is tot nu toe een fantastisch resultaat. Ik werk ook met een geweldige groep, zowel de speelsters als de mensen eromheen. Maar we hebben nog een aantal lastige wedstrijden voor de boeg. En met de topclubs kunnen we ons nog niet meten. Maar de rest eronder is van gelijke sterkte. Dus dat biedt mogelijkheden.”

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (5), Maud Schuit (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Quincy Fani (1) en Femke Mastenbroek (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 

 

DEBUTANT VELO DE BESTE VAN HET WESTLAND

ZWAKKE EERSTE HELFT NEKT QUINTUS IN DERBY

De eerste derby ooit in de eredivisie tussen de vrouwenteams van Quintus en Venéco/VELO zorgde voor meer sensatie dat vooraf was verwacht. Niet vanwege het spelverloop, maar vooral door de overtuigende 22-29 overwinning van de club uit Wateringen. Met een geweldige inzet werd thuisploeg Quintus bij de rust al op een 6-17 achterstand gezet.

Wie een spannend scoreverloop had verwacht, kwam dus bedrogen uit. Maar er zullen dan ook weinig handballiefhebbers zijn geweest die voorspeld hadden dat VELO met zó veel overmacht de beladen partij naar zich toe zou trekken. En dat zonder coach Nico Stet, die vanwege corona thuis vanaf de bank via de livestream het duel moest volgen. Zijn vervangsters Anita Huf en Jacqueline de Kluijver namen de honneurs waar en konden na afloop de complimenten in ontvangst nemen.

VELO was zó gemotiveerd, dat het direct vanaf de eerste seconde met vlotte aanvalscombinaties Quintus op grote achterstand zette. Het team van coach Fred Michielsen daarentegen leek verstijfd van de zenuwen en zag bijna alles mislukken in de aanval én de verdediging. Na negen minuten was het al 1-5 en na een kwartier 3-10.

In de aanval viel vooral Maud Schuit op, die vanuit de linkerhoek en de break liet zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Na elk doelpunt balde zij haar vuist en rende vervolgens juichend terug naar haar plek in de verdediging. Naast gevestigde namen als Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen, Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Angelique van Duijvenbode ontpopte Schuit zich als een trefzekere aanwinst.

HOOFDROL FEMKE ERKENS

Een andere hoofdrol was weggelegd voor de net nieuw binnengehaalde keepster Femke Erkens. Even gestopt met handballen, maar in het duel met Quintus liet zij zien dat ze van grote waarde is voor VELO. Ze stopte direct al twee strafworpen in het begin en daar kwamen er naderhand nog eens drie bij. Met nog een serie andere stops had Erkens een groot aandeel in de royale marge na de eerste helft. Via 4-14 was het bij het wisselen al 6-17.

De supporters van beide clubs wreven zich eens even in de ogen. Gebeurde dit echt? Bij de Quintus-aanhang was er ongeloof over de zwakke tegenstand van hun idolen. Maar ook de fans van VELO konden nauwelijks bevatten wat er allemaal aan moois gebeurde. De ene aanval was nog fraaier dan de andere en alles leek ook te lukken. Tegenover de aanvalsdrift van Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen en Maud Schuit bij VELO kon bij Quintus in dat eerste half uur alleen Jill van der Zeijden vanuit de hoek iets terugdoen.

MEER BELEVING

Coach Michielsen: ,,Ik ben niet boos geworden in de rust, maar heb wel duidelijk gezegd dat het anders moest. Dat ik meer inzet en beleving verwachtte. Het was allemaal veel te tam. Als het niet lekker loopt, kun je in elk geval wél hard werken en je best doen.”

Die woorden leken te helpen, want in het vervolg van het aantrekkelijk kijkspel kroop de thuisclub toch steeds een stukje dichterbij. Alieke van Maurik werd ingezet en knalde een paar keer raak en ook Lysanne Huele was succesvol met haar acties. Plotseling verdwenen er ook achter elkaar een aantal speelsters van VELO naar de strafbank. Met die overtalsituaties wist Quintus wel raad en bij 17-22 en zelfs 21-25 werd het nog even spannend voor de VELO-aanhang.

Maar de interim-coaches namen op tijd een time-out en de ervaren krachten Riepe, Van Steenbergen en Groen zorgden tot opluchting van hun fans toch voor de verdiende 22-29 overwinning.

Talisa Groen: ,,Het was hard werken en de tweede helft was heel zwaar, maar we hebben er voor geknokt en de partij over de streep getrokken. Dit is voor VELO een geweldige prestatie om hier bij Quintus te winnen.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Vooral door het opmerkelijk sterke spel van VELO was het een vlotte, aantrekkelijke partij om naar te kijken. Quintus liet het in de eerste helft afweten, maar knokte zich na de rust terug in de wedstrijd. Ook dat was het aankijken meer dan waard.

Scheidsrechters (**) : Fake Bralts en Ruud van der Horst probeerden er van alles aan te doen om de derby in goede banen te leiden. Maar daarbij vergaten zij te vaak om het spel lekker te laten doorlopen en strooiden zij te veel met tijdstraffen en strafworpen. Ook de loopregel en de aanvallende fout gaven zij een eigen interpretatie. Daardoor was het lastig voor de mopperende speelsters om de juiste balans in hun acties te vinden.

Doelpunten Quintus : Lysanne Huele (6), Alieke van Maurik (6), Jill van der Zeijden (5), Jara Datthijn (3), Mirthe de Jong (1) en Esmee Verbeek (1).

Doelpunten VELO : Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (2), Femke Mastenbroek (2) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS 

 

 

FEMKE ERKENS PAKT DE DRAAD WEER OP BIJ VELO

Venéco/VELO heeft een keepster aan de selectie van trainer/coach Nico Stet kunnen toevoegen. Femke Erkens (22) uit Rotterdam sluit aan bij de debutant in de eredivisie. 

Erkens begon met handballen bij Rowah in Waddinxveen waar zij tot haar veertiende jaar speelde. Op die leeftijd stapte zij over naar de B-jeugd van Quintus tot haar zeventiende jaar.

Voor haar studie verhuisde de psychomotorisch therapeut naar Zwolle waar zij in het laatste jaar van Dalfsen één seizoen uitkwam. Vervolgens kwam zij tweeënhalf jaar binnen de lijnen voor Kwiek in Raalte. Met deze club werd zij ongeslagen kampioen in de eerste divisie. 

Erkens over haar overstap naar VELO: ,,Ik wil de draad weer oppakken nadat ik driekwart jaar niet gekeept heb. Bij VELO zie ik daartoe de mogelijkheden in de eredivisie. Prima club met ook aandacht voor de keepsters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: JOHAN WOLLF FOTOGRAFIE

VELO 

Het team van coach Nico Stet kon het volgens verwachting niet bolwerken tegen regerend landskampioen Handbal Venlo. Met 32-48 (rust 13-25) moest de debuterende thuisclub de punten aan de Limburgse opponent laten.
,,Geen schande, concludeerde men in het Wateringse kamp, want tegen deze topploegen kunnen wij de punten niet halen.”
Inmiddels heeft Venéco/VELO tegen de gelijkwaardige teams al zes belangrijke punten vergaard.
Tegen Venlo was Carmen Riepe met dertien doelpunten opnieuw sterk op schot. Kirsten van Steenbergen schoot vijfmaal raak en Quincy Fani vier keer.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: FRANK VAN LEEUWEN/SPORTSNAP

VELO IS GEWEND AAN DE EREDIVISIE

Trainer/coach Nico Stet van Venéco/VELO en zijn dames hebben zich knap aangepast aan het niveau in de eredivisie. Dit keer won de club uit Wateringen als debutant knap met 31-22 van de andere nieuwkomer PSV.

De eerste tien minuten waren van beide kanten nog slordig. PSV miste nogal wat kansen en VELO maakte vooral veel technische fouten. Coach Stet riep zijn speelsters voor een time-out naar de kant en zijn instructies leverden vervolgens het nodige resultaat op. Het spel werd meer secuur in het creëren én het afmaken van de kansen. Dat leverde na twintig minuten een 7-6 voorsprong op en onder aanvoering van Carmen Riepe en Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen kwam de thuisclub steeds beter in het ritme.

Na het wisselen (15-9 ruststand) startte VELO direct voortvarend en wist met prima acties de marge te vergroten naar 21-13. De dekking stond beter georganiseerd en de Eindhovense afstandsschoten werden herhaaldelijk geblokt door het middenblok. Daardoor kwam PSV steeds moeizamer tot scoren. Het vertrouwen groeide bij de Wateringse speelsters en door sterk samenspel vanaf de opbouw kon Kirsten van Steenbergen herhaaldelijk in stelling worden gebracht. Zij benutte haar kansen optimaal en zodoende kon VELO de partij beheerst uitspelen naar de verdiende 31-22 eindstand.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten van Steenbergen (8), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Michelle Huf (2) en Quincy Fani (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: IKE HENDRIKS

 TWEEDE ZEGE VOOR VELO

Venéco/VELO leverde een voortreffelijke prestatie door uit bij DSVD een zwaar bevochten 29-30 overwinning binnen te slepen. Talisa van Bergen en Henegouwen maakte de winnende treffer.

DSVD begon defensief in de verdediging en schakelde na een paar minuten om naar een offensieve dekking om de Westlandse afstandsschoten in te dammen. Zelf moest VELO aanvankelijk nog het juiste ritme vinden in de eigen verdediging. Het had geen antwoord op de tweede lijn schoten en de linkerhoek van de thuisclub. VELO kwam op een voorsprong van 7-8 en 11-13 door goed spel in de opbouw en door de geboden ruimte te benutten. De 13-17 ruststand was een juiste afspiegeling van het spelbeeld.

In het tweede half uur kreeg DSVD meer ruimte om hun cirkel te zoeken en moest VELO nogal eens ongeoorloofd ingrijpen, hetgeen de nodige strafworpen opleverde. Ondanks het prima keeperswerk van Mandy Schanssema kon de thuisclub na veertig minuten terugkomen tot 20-21. Vijf minuten voor tijd zorgde DSVD zelfs voor de gelijkmakende 28-28. Een spannende slotfase brak aan, waarin beide partijen knokten voor de volle winst. Bij 29-29 zorgde aanwinst Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen voor de winnende treffer met een vreugde-explosie als gevolg.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (10), Kirsten Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (5), Michelle Huf (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

DROOMDEBUUT VENÉCO/VELO IN DE EREDIVISIE

PLOEG VAN DE NIEUWE TRAINER NICO STET PAKT VERRASSEND DE VOLLE WINST

Een mooiere start van de competitie was voor de handbalsters van Venéco/VELO nauwelijks denkbaar. In hun debuutwedstrijd pakten zij direct al de volle winst door VZV met 32-31 te verslaan. De vreugde was begrijpelijk enorm na afloop, zowel bij de speelsters en de staf als bij de supporters. De nieuwe coach Nico Stet opgetogen: ,,Wat een geweldig begin. Dit had niemand verwacht.”

Er was heel lang naar uitgekeken. Sinds de promotie eind vorig seizoen werd er over niets anders meer gesproken dan over die eerste wedstrijd op het hoogste landelijke niveau. Zaterdag was het eindelijk zover. Na een relatief korte voorbereiding moesten de ‘meiden’ van Stet vol aan de bak tegen het ervaren VZV.

,,Geen makkelijke start”, vond ook routinier Talisa van Bergen en Hengouwen-Groen, die in voorgaande competities met VOC regelmatig verbeten partijen uitvocht met de provinciegenoot.

Groen, teruggekeerd bij de club waar zij ooit begon, nog nahijgend: ,,Heerlijk om weer binnen de lijnen te staan. Wat een sfeer, al ben ik nu wel kapot. Maar dat heb ik er graag voor over”, vertelde de speelster die met Hellas en VOC Amsterdam de nodige hoofdprijzen pakte.

AANWINST EREDIVISIE

Niet alleen speltechnisch, maar ook organisatorisch toonde VELO aan de zaken prima voor elkaar te hebben. In alle opzichten dus een aanwinst voor de eredivisie. Manager Jörgen de Groot over de grote publieke belangstelling: ,,Wij zijn er in geslaagd voldoende sponsors te vinden. Zelfs een sponsor die voor het hele seizoen de recettes heeft afgekocht. VELO is voor het hele dorp en niet alleen voor de mensen die het kunnen betalen.”

Of de traditierijke omni-vereniging ook op handbaltechnisch gebied zich kan meten met de andere clubs in de eredivisie zal moeten blijken. Het jeugdplan, dat mede door Erik van der Wel is opgesteld, heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. Met de promotie loopt VELO voor op het beleidsplan. Aan coach Stet de taak om verder te bouwen aan een team dat zich dit seizoen wil nestelen in de middenmoot.

Stet voorzichtig: ,,Onze doelstelling is handhaving. We zullen keihard moeten trainen en proberen vaste patronen in te slijpen. Dan kunnen we daarna verder aan de slag met deze groep die vandaag al heeft aangetoond over de juiste mentaliteit te beschikken.”

EXTRA ERVARING

De nog jonge formatie kan sinds kort steunen op de ervaring van Talisa Groen en Angelique van Duijvenbode. Zij zorgden voor zó veel dreiging en variatie, dat ook Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen nóg meer tot hun recht kwamen met veel doelpunten. Riepe glunderend: ,,Dit is heerlijk handballen met die twee erbij, omdat ik daardoor meer ruimte krijg om uit te halen. En zij kunnen ook andere speelsters makkelijk vrijspelen.”

Ook Van Duijvenbode was zichtbaar in haar element: ,,Ik ben pas kort geleden aangesloten, maar heb het nu al geweldig naar mijn zin. Een fijn team om in te spelen. Ik ben blij, dat ik mijn ervaring aan die jonge speelsters kan overbrengen.”

VELO pakte bij de rust al een 16-14 voorsprong, mede door treffers van Quincy Fani, Charelle Jordense en Michelle Huf.  Bij 21-21 zorgden Femke Mastenbroek, aanwinst Maud Schuit en Kirsten van Steenbergen voor 25-21 en dat was het breekpunt. In de spannende slotfase bij 30-29 en 31-30 was het tweemaal Carmen Riepe die de fans in extase bracht met de uiteindelijke 32-31 overwinning.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Het is goed toeven in de VELO-hal vanwege de geweldige sfeer en het enthousiaste publiek. Ook de organisatie is prima voor elkaar. Dit keer was het extra aangenaam, omdat VELO bij het debuut direct voor een overwinning zorgde. Dat maakte de fans nog meer uitgelaten.

Scheidsrechters (*** en een halve ster): Hoera, eindelijk weer een jong koppel met de nodige potentie. Koen Nijhuis en Stijn Westerhof floten een prima wedstrijd. Beetje streng nog met de tijdstraffen en ook de voordeelregel had wat meer gemogen, maar alle lof voor dit veelbelovende jeugdige duo. Ze hadden er merkbaar zin in, waren niet overdreven gespannen en hebben een aangename uitstraling. Onder de hoede van voormalig BENE-League scheidsrechter Marco Remmerswaal kunnen zij worden klaargestoomd voor de zwaardere duels.

Beste speelster: Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Carmen Riepe vielen beiden op. De eerste beschikt nog steeds over veel spelinzicht en dat kwam door de voortdurende dreiging het spel van haar teamgenoten ten goede. Daardoor scoorde Riepe ook veel en makkelijk.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (9), Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen (6), Maud Schuit (3), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (1), Quincy Fani (1), Charelle Jordense (1) en Femke Mastenbroek (1).   

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS Sr.

 

Beste handbal leden,

Uitgerust van de vermoeienissen van een bewogen seizoen en opgeladen tijdens de welverdiende vakantie, staan we te trappelen om er weer wat van te gaan maken.

Want de uitdagingen liggen, zoals gewoonlijk, voor het oprapen. Is het niet sportief dan wel in de organisatie. Voor de commissies en het bestuur is er werk aan de winkel. Dat wordt in het algemeen onderschat door de leden die er niet direct bij betrokken zijn.  “Alles is toch geregeld als we gaan beginnen aan een nieuw seizoen?”. Maat o wee, het laten trainen en spelen heeft veel “voeten in de aarde”. Niets gaat vanzelf.

Dit weekend starten we met de eerste buitenwedstrijden voor de jeugdteams. Het nieuwe handbalseizoen trappen we af op zaterdag 3 september met een groots festijn samen met de andere afdelingen en natuurlijk de eerste wedstrijd van dames 1 in de Eredivisie 

In mijn laatste mijmering aan het eind van het vorige seizoen gaf ik aan dat er te veel mensen zijn die te veel taken op hun bordje hebben liggen. Wat dus inhoudt dat er versterkingen moeten komen op diverse plekken om de lasten te verlichten. Het is een kreet die met de regelmaat van de klok terugkeert in het verenigingsleven. Dat is niets nieuws. Bij VENÉCO VELO is dat ook niet anders. 

Een belangrijk fenomeen dat ik onder de aandacht van alle leden wil brengen is de Algemene Leden Vergadering. Kortweg ALV genoemd. In deze bijeenkomst legt het bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid en vraagt zij toestemming voor het nog te voeren beleid. Als alles loopt volgens de verwachting van de leden vindt men dat over het algemeen wel best. Toch zou het getuigen van waardering voor allen die werkzaam zijn binnen VENÉCO VELO, dat er op een ALV meer leden aanwezig zijn dan de laatste jaren gebruikelijk. Vorig jaar was voor mij het dieptepunt, 7 aanwezigen.

Een van de belangrijkste vraagstukken die aan de orde gaan komen is het tekort aan scheidsrechters bij ons. Door het beter presteren van veel teams en de daarbij behorende kampioenschappen zijn er teams gepromoveerd. Promotie naar een hogere klasse betekent vaak ook het verplicht leveren van een gekwalificeerde scheidsrechter. Die hebben wij te weinig. In de voorgaande jaren werden die o.a. “geleend” van een andere vereniging. Dit bracht ook kosten met zich mee. Deze kosten moeten dan uit de contributie worden betaald. Terwijl we dit ook zelf kunnen doen door eigen scheidsrechters op te leiden of de scheidsrechters die er al zijn binnen onze club enthousiast te maken om dit weer te gaan doen. Laten we met z’n allen hier de schouders onder gaan zetten.

Ook voor het komende seizoen zijn de commissies gelukkig “gevuld”, echter nog niet op sterkte.

Voor het bestuur is er licht aan de horizon, twee personen hebben zich aangediend. Eén heeft al een bestuursvergadering meegedraaid en de 2e komt op de volgende vergadering de sfeer proeven. En hopelijk is die zodanig dat ook zij definitief aansluit. Dat zijn goede berichten.

Sportief gaan wij ook dit jaar weer aan de weg timmeren met goed en verzorgd handbal en vele kampioenschappen. Hiervoor zijn de trainers en begeleiders al volop in de weer, zodat bij aanvang van het seizoen alles soepel kan starten.

Rest mij nog allen een geweldig sportief en vooral gezellig seizoen toe te wensen.

 

Henk de Groot, voorzitter

DOORSTART ERVAREN ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE BIJ VELO

Opnieuw heeft de technische leiding van VENÉCO/VELO een ervaren speelster kunnen toevoegen aan het eerste team. De club, die afgelopen seizoen promoveerde naar de eredivisie, is er in geslaagd Angelique van Duijvenbode (27) naar Wateringen te halen. De spelbepaalster maakte de laatste jaren furore bij streekgenoot Quintus, maar besloot na het teleurstellende seizoen aanvankelijk te stoppen met handballen.

Een goed gesprek bij VELO deed haar van gedachten veranderen. Ook hierin had manager Henk Baggerman, die eerder al routinier Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en jeugdspeelster Maud Schuit naar de gepromoveerde club haalde, weer een belangrijk aandeel.

Angelique van Duijvenbode over haar beslissing toch door te gaan: ,,Ik heb nog te veel zin om te handballen. Bij VELO is dat een goede mogelijkheid. Mooie club, fijne mensen en een leuk team. Weer een nieuwe uitdaging met een andere ploeg in de eredivisie. Ik hoop mijn ervaring op de jonge speelsters te kunnen overbrengen.”

VEEL SPELINZICHT

De midopbouwster met het nodige spelinzicht begon haar handballoopbaan bij Hellas waar ze vijftien seizoenen heeft gespeeld. Zij maakte op haar vijftiende jaar haar debuut in het eerste team onder trainer/coach Nico Stet. Saillant detail: Stet is de oefenmeester die onlangs is aangesteld als nieuwe trainer bij VELO. Ook voor haar is de cirkel dus weer rond.

Van Duijvenbode speelde met Hellas twee bekerfinales en kwam met Jong Oranje uit op het WK. Ook was zij succesvol met Hellas op het NK met de jeugd en werd met de Zuid-Hollandse selectie Nederlands kampioen.

Daarna vertrok zij naar het Westland en beleefde ze zes succesvolle jaren bij Quintus. Ze won met de club uit Kwintsheul de Supercup in 2018 en de nationale beker in 2019. Stond in de finales om de landstitel en bereikte tweemaal de halve finale van de Europa Cup.

In het dagelijks leven is Angelique van Duijvenbode werkzaam bij Harper en Yve als creative marketing en fashion designer. Ze woont samen met Max de Maat, de succesvolle verdediger en cirkelloper van landskampioen Aalsmeer, ooit afkomstig van Quintus.

SELECTIE EN STAF ROND

Technisch manager Jörgen de Groot laat verder weten, dat naast de selectie ook de staf rond is: ,,Fysiotherapeute Josine Duimelaar zorgt ervoor, dat de schouder van Angelique elke week speelklaar is. Zij gaan nauw samenwerken zodat ze elke week fit is. De beloftes worden dit jaar gecoacht door Branca van Swinderen en Anita Nederpelt.”

Venéco/VELO debuteert op 3 september in de eredivisie met de thuiswedstrijd in Wateringen tegen VZV.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PAUL VIS

VENÉCO/VELO VERSTERKT ZICH MET TERUGKEER TALISA GROEN

De technische leiding van Venéco/Velo, dat aan het einde van het vorig seizoen promoveerde naar de eredivisie, heeft niet stilgezeten. De nieuwe trainer/coach Nico Stet, kan de komende competitie beschikken over voormalig topspeelster Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen. Een speelster met veel ervaring, die om die reden een welkome versterking is voor de pas gepromoveerde club uit Wateringen.

Talisa Groen, 33 jaar inmiddels, begon ooit op haar elfde jaar in de jeugd bij Velo waar zij tot haar veertiende heeft gehandbald. Op die leeftijd stapte zij over naar het Haagse Hellas waar zij in tien jaar een succesvolle periode kende met de landstitel bij de junioren en twee keer vice-landskampioen werd met de senioren. 

Het behalen van het landskampioenschap bleef een droom voor de technisch begaafde handbalster, die gezegend is met veel spelinzicht. Om dat doel te bereiken, ging zij in op het verzoek van VOC Amsterdam om daar te komen handballen. Met die club behaalde zij in 2017 en 2018 de zo begeerde landstitel. Ook speelde zij in 2018 nog een half jaar bij Molde in Noorwegen.

DE CIRKEL IS ROND

Groen is getrouwd met Loek van Bergen en Henegouwen, de aanvoerder van de mannenploeg van Hellas, en inmiddels moeder van twee kinderen.

Over haar beslissing zegt zij: ,,Ik ben nu weer terug bij Velo waar het allemaal begon. Dat is altijd mooi als de cirkel rond is. Ik miste het spelletje te veel en het ging weer kriebelen. Ook wil ik graag mijn ervaring overbrengen op de jonge meiden in de ploeg. Velo is een goed georganiseerde club met een sterke jeugdopleiding onder leiding van Erik van der Wel, die ik nog goed ken van Hellas. Net als trouwens de nieuwe trainer Nico Stet. Loek blijft ook nog handballen, dus het wordt een logistieke uitdaging om oppas te vinden voor de kinderen, maar daar word ik goed bij geholpen door Velo. Dat moet dus allemaal wel lukken.”

Technisch manager Jörgen de Groot geeft alle credits voor het binnenhalen van Talisa Groen aan Henk Baggerman, de voormalige teammanager van de Hellasvrouwen. Samen met Anita Huf verzorgt Baggerman nu bij trainer Nico Stet het management rond de dames.

MAUD SCHUIT

Ook heeft Velo jeugdspeelster Maud Schuit van Hellas erbij gekregen. De 20-jarige dochter van voormalig manager van Hellas, Peter Schuit, heeft in de hoogste jeugdteams van Hellas gespeeld. Zij maakt de overstap naar de eredivisieclub om zich verder te ontwikkelen op een hoger niveau.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Onze sponsors

Nieuws

Welkom bij VENÉCO VELO. Wat leuk dat je onze website bezoekt! Wil je op de hoogte blijven van wat allemaal gebeurt bij VENECO VELO, kun je ons het beste volgen op Facebook (zie rechts). Daar vind je al ons nieuws, van wedstrijdschema’s tot evenementen en wedstrijdverslagen.
Omslagafbeelding voor VENÉCO VELO Handbal
1,094
VENÉCO VELO Handbal

VENÉCO VELO Handbal

De leukste handbalvereniging uit het Westland

20 hours ago

VENÉCO VELO Handbal
Het is bijna zover! Aanstaande zondag, 26 maart om 16:00 uur, speelt Dames 2 🤾‍♀️ hun laatste wedstrijd van het seizoen tegen Savosa DS1. En wat staat er op het spel? Als onze dames deze wedstrijd winnen🥇 promoveren ze naar de hoofdklasse. Natuurlijk kunnen onze speelsters alle steun 🙌 en aanmoediging 📣 gebruiken die ze kunnen krijgen. Daarom nodigen we jullie van harte uit om naar Velo te komen en onze Dames 2 naar de overwinning ✌ te schreeuwen 😀 De wedstrijd wordt gespeeld in Hal 1.#handbalhelden #handbal #wateringen #deleukstehandbalvereniging #venecovelo #hndbl #grootstehandbalvereniging #velo #damesselectievelo ... See MoreSee Less
View on Facebook
Zet 'm op Dexter! 💪💪👉 Dexter de Groot gaat vanaf maandag 20 maart 3 dagen stage lopen bij de Handbal Academie 🤾‍♂️ Wat een bijzondere ervaring zal dat gaan worden en natuurlijk heel leerzaam.Ook is hij geselecteerd ✅ voor Oranje Heren U17 die zich gaan voorbereiden op het EK in Zweden deze zomer.Dexter, wij wensen je heel veel succes en onwijs veel plezier. Enjoy!😀#handbalhelden #handbal #wateringen #deleukstehandbalvereniging #venecovelo #hndbl #grootstehandbalvereniging #velo ... See MoreSee Less
View on Facebook
📣MATCHDAYYYYYYYY!Vandaag om 19.00 uur spelen onze dames de laatste uitwedstrijd van deze competitie tegen Garage Kil/Volendam DS1Het belooft een spannende wedstrijd te worden want nummer 4 en 5 op de ranglijst spelen tegen elkaar.#handbalhelden #handbal #wateringen #deleukstehandbalvereniging #venecovelo #hndbl #grootstehandbalvereniging #velo #damesselectievelo 📸 @vissr.paul ... See MoreSee Less
View on Facebook