Supporters van VELO maken gouden tijden mee.

Opnieuw kan er een uniek hoofdstuk worden bijgeschreven in de toch al rijke historie van handbalvereniging VELO. De twee Europa Cupduels, zaterdag in Turkije en volgende week in Wateringen, vormen een mijlpaal voor de speelsters én de supporters.

Morgen stappen zij met het team, de staf en nog een stel enthousiastelingen van de ‘harde kern’ om vijf uur ’s morgens in de touringcar naar vliegveld Brussels Airport. Vandaar vertrekt het bonte gezelschap naar Ankara om zaterdag in de namiddag voor het eerst in de geschiedenis hun favorieten Europees in actie te kunnen zien. Je moet wel heel erg gek zijn op je ‘cluppie’ om dat er allemaal voor over te hebben.

Wim Riepe, altijd uitgedost in zijn speciale VELO-outfit, moet erom lachen. ,,Mijn vrouw noemt mij de dorpsgek. Maar tuurlijk gaan we mee. Het is toch bijzonder om de ploeg te kunnen aanmoedigen. Het is de eerste Europese uitwedstrijd met VELO die we meemaken. Die support hebben de meiden hard nodig. Bovendien zijn het voor ons een paar hartstikke leuke dagen”, zegt de voormalig voetbalkeeper van HMSH.

Riepe is de vader van eerste teamspeelster Carmen en de schoonvader van Michelle Huf, ook basisspeelster van het zo sterk presterende VELO. ,,Extra reden”, glundert paps, ,,om die speelsters in actie te zien. Carmen handbalt al zo lang en dit is voor haar ook een hoogtepunt, net als voor ons. Dan is het toch mooi om dat samen te beleven. En dan maakt winnen of verliezen eigenlijk niet uit.”

Ook Remco Schaefers is zo’n fanatieke supporter die voor geen goud het Europese optreden van zijn favoriete club wil missen. Zijn vrouw, die ook meereist, is scheidsrechter bij VELO en zijn dochter van veertien speelt in de jeugd. Hij verheugt zich al op het verblijf in Ankara en de tweestrijd in de ongetwijfeld luidruchtige sporthal. ,,Het zal daar een kabaal zijn, verwacht ik, zoals altijd met sportwedstrijden in Turkije. Prachtig om zo’n gekkenhuis mee te maken. Wij zullen er niet bovenuit komen, maar we zullen flink van ons laten horen. En verder is het super om daar een paar dagen samen met het team te verblijven.”

Wat ze tijdens de vrije uurtjes gaan uitspoken, weten ze nog niet. Cultuur snuiven, kerken en oude gebouwen bezoeken? ,,Nou”, schatert Riepe nu al bij die gedachte, ,,ik denk eerder naar de buikdanseressen in een Turkse nachtclub. Dan kunnen we daar de boel op stelten zetten. Al wordt dan misschien moeilijk, omdat mijn vrouw ook meegaat…”

En zo duurt het sprookje van de handbalsters van VELO voort. Na het glorieuze debuutseizoen waarin zij direct al als vierde eindigden, wachten nu de duels in de eerste ronde van de Europa Cup tegen Ankara Yenimahalle BSK.

Schaefers: ,,We hadden nooit verwacht, dat we als eerstejaars in de eredivisie al Europa in zouden gaan. Dat is uitzonderlijk. We zetten de handbalwereld met deze prestatie op zijn kop. Bij elke thuiswedstrijd is het afgeladen vol, mede dankzij de donaties van de entreegelden door sponsor Venéco. Voor de Europa Cup waren de kaarten in recordtijd uitverkocht.”

VELO komt zaterdagmiddag om vijf uur Turkse tijd (vier uur in Nederland) in actie in de sportarena van Ankara. Volgende week zaterdag, 30 september, staat de terugwedstrijd in Wateringen om 19.00 uur.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: Patrick Dolkens

Venéco/VELO vs PSV

VELO had de pech dat keepster Femke Erkens vlak voor de wedstrijd tijdens de warming-up op een bal ging staan en daardoor een enkelblessure opliep. Zij werd overigens prima vervangen door Caithlin Angevaare.

Het team van coach Nico Stet won na de 17-13 ruststand met 30-27 en pakte zo twee belangrijke punten. De eerste twintig minuten kwam PSV op voorsprong (9-11). De laatste tien minuten van de eerste helft waren duidelijk voor de thuisclub met de makkelijk scorende Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode.

In de tweede helft bleef de tegenstander uit Eindhoven lang bij tot 24-22, met nog tien minuten op de klok. In de spannende slotfase gaf de ervaring van VELO de doorslag en kon de 30-27 overwinning worden binnengesleept. 

Doelpunten: Carmen Riepe (11), Angelique van Duijvenbode (7), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Kim Schildmeijer (1), Lexie Louwerens (1), Michelle Huf (1) en Lotte Duijnisveld (1). 

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Wilma van Steenbergen & Frank van der Leer (SPORTSNAP)

VELO bleef lang bij tegen kampioen VOC, maar moest in de slotfase capituleren.

De verwachtingen voorafgaande aan VELO-VOC waren hoog gespannen. Té hoog wellicht, want de landskampioen won na een overtuigende tweede helft met 22-32. Bij de rust waren de beide partijen met 12-12 nog in evenwicht.

Die hoge verwachtingen worden vooral veroorzaakt door de buitenwacht, die de ploeg van coach Nico Stet na het glorieuze seizoen in feite te hoog op het paard tilt, vindt ook de technische staf. VELO speelt prima handbal, maar je mag niet verwachten, dat ze dan ook maar ‘eventjes’ resultaten behalen tegen de topploegen. Daarvoor moet er nog veel arbeid worden verricht. De ervaren Stet weet dat als geen ander.

De bij VELO debuterende Lexie Louwerens (ex Quintus) speelde zeer verdienstelijk met een serie doelpunten uit de linkerhoek en de break. Ook Michelle Huf was met drie treffers en fraaie individuele acties vanuit de andere hoek op dreef. In de tweede helft was VOC de bovenliggende partij met de uitblinkende Jette van Ingen (5x raak). Een aantal, door VELO sterk aangevochten, tijdstraffen deed vervolgens de thuisclub de das om. Met nog slechts vier speelsters binnen de lijnen was het voor VOC niet moeilijk de stand op te voeren van 16-18 naar 16-21. Daarmee was de partij gespeeld.

Doelpunten VELO:  Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (4), Michelle Huf  (3), Lexie Louwerens (3), Kim Schildmeijer (2), Talisa van Bergen en Henegouwen, Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit, Quincy Fani en Pieke van Ingen (allen 1).  

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: IKE HENDRIKS kijk voor meer foto’s op Sportsnap.nl

VELO WINT DE EERSTE EDITIE VAN HET EIGEN VENÉCO TOERNOOI

VELO is winnaar geworden van de eerste editie van het eigen toernooi om de VENÉCO Cup. Het team van coach Nico Stet deelde de punten met PSV (24-24) en won afgetekend met 26-14 van DSVD. PSV versloeg de ploeg uit Deurningen met 30-28 en dat was voldoende voor VELO om op doelsaldo de beker in ontvangst te mogen nemen.

De organisatie incasseerde op de wedstrijddag een flinke tegenvaller, omdat Kwiek Raalte op het laatste moment afbelde. Na veel improviseren lukte het toch om met een drieluik het publiek te vermaken. Hoofddoel was de voorbereiding op de competitie, die zaterdag begint met de thuiswedstrijd tegen landskampioen VOC.
Zaterdag waren er veel activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic vanaf de kabouters tot en met de D-jeugd. Met handtekeningenacties en foto’s met de selectie. Vrijdagavond een feestelijk galadiner met dans en zang in restaurant Luden waarvoor een tafel kon worden gekocht. Dit alles om geld te genereren voor de deelname aan de Europa Cup volgende maand. VELO heeft dankzij Venéco, die al tien jaar sponsor is, een speciaal EC-shirt met nieuw logo ontworpen voor die historische Europese deelname.

OVERTUIGEND
Tegen PSV kwam VELO met 14-20 op achterstand, maar repareerde dat bijtijds naar het gelijkspel: 24-24. Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (5), Talisa Groen (4), Michelle Huf (3) en Maud Schuit (3) zorgden voor het grootste deel van de productie.
Tegen DSVD was VELO duidelijk de betere ploeg. Er moest met drie doelpunten verschil worden gewonnen om de Cup te bemachtigen, maar het werd uiteindelijk overtuigend 26-14. Kirsten van Steenbergen (6), Lotte Duijnisveld (5), Carmen Riepe (4) en Quincy Fani (4) waren dit keer de beste schutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Ike Hendriks en Wilma van Steenbergen

SUCCESVOL DRIELUIK VAN VELO IN AANLOOP NAAR COMPETITIE

De handbalsters van Venéco/VELO hebben het drieluik met MHV’81 en Fortissimo met succes afgewerkt. Tegen Fortissimo boekte het team van trainer/coach Nico Stet een 31-28 overwinning na de 19-11 ruststand. MHV was getuige de 32-13 eindstand (rust 18-7) niet opgewassen tegen het snelle spel van de Wateringse gastvrouwen.

Tegen Fortissimo was het binnen tien minuten 6-1 door fraaie doelpunten van Carmen Riepe en Maud Schuit. In totaal kwamen zij tot respectievelijk zes en vijf treffers. Ook Michelle Huf was met vier doelpunten uit even zovele schoten prima op dreef. Na het wisselen (19-11) zakte het tempo wat weg bij VELO en werden de afspraken minder goed nagekomen. Daardoor kon Fortissimo, met de uitblinkende Amy Oostveen, steeds dichterbij komen. Met nog vijf minuten op de klok was het verschil teruggebracht tot 29-28. In de slotfase herpakte VELO zich, waardoor toch nog de 31-28 overwinning kon worden binnengehaald.

Naast Riepe en Schuit waren ook Kim Schildmeijer, Angelique van Duijvenbode en Kirsten van Steenbergem (allen viermaal raak) trefzeker.

OVERTUIGEND

Uitblinker in het overtuigend gewonnen duel met MHV was Lotte Duijnisveld met acht doelpunten. Bij de rust was het al 18-7 voor VELO, dat zich herpakte na de moeizame tweede helft tegen Fortissimo. De verdediging werkte weer prima en in de aanval werd met een hoger tempo gespeeld. Direct in het begin van de tweede helft werd het al snel 23-8 door vlotte combinaties en was het over en uit bij MHV.

Met Duijnisveld (acht) leverden ook Riepe (vijf), Van Duijvenbode (vier), Schuit en Louwerens (beiden drie) hun aandeel in de productie.

Lexie Louwerens maakte na haar overstap van Quintus haar officiële debuut voor VELO.

 

Komende zaterdag 26 augustus staat de Wateringse club in het teken van de eerste editie om de VENÉCO/Cup met deelname uit de eredivisie van competitiegenoten PSV, DSVD en Kwiek. De eerste wedstrijd speelt VELO  om 19.00 uur tegen PSV. Daarna spelen Kwiek en DSVD tegen elkaar en om 20.30 uur is de finale. Verder zijn er die middag diverse activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic begeleid door de speelsters van het eerste team.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

SUCCESVOL TRAININGSKAMP VELO IN DUITSLAND

 Venéco/VELO heeft een succesvol trainingskamp achter de rug in het Duitse Effeld. Het team van coach Nico Stet won met 32-26 (rust 19-18) van TV Aldekerk 07. Carmen Riepe was met elf doelpunten uitblinkster. Kim Schildmeijer maakte haar officieuze debuut en scoorde drie keer. In de slotfase gaf een aantal sterke acties van de jarige Michelle Huf  bij 28-26 de doorslag. Quincy Fani was weer terug in de selectie nadat zij eerder besloot te stoppen.

Tegen bekerwinnaar Handbal Venlo bleef VELO door de sterk spelende Kirsten van Steenbergen (zeven doelpunten) en Angelique van Duijvenbode (zes) lang op gelijke hoogte. De 20-16 voorsprong moest echter in de slotfase alsnog uit handen worden gegeven: 25-28.

Tegen Sint Truiden, de kampioen van België, speelde de ploeg uit Wateringen een prima partij met de 30-21 overwinning als beloning. Riepe (7), Van Steenbergen, Van Duijvenbode en Schuit (allen driemaal) waren de beste schutters.

,,Zeer geslaagd trainingskamp met goede resultaten. Prima voor de teambuilding en een sterk uitgangspunt voor de competitie”, aldus de tevreden technische leiding.

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

FOTO’S: CARSTEN WULF 
INSTA. :@fl_oto