VENÉCO VELO VIA HINDERNISBAAN NAAR HALVE FINALE BEKER

VENÉCO VELO heeft op wonderbaarlijke wijze de halve finale van de beker bereikt. De Wateringse club won in Deurningen met 28-29 van DSVD. Dat was vooral knap, gelet op de reis naar het oosten vol hindernissen.

De bus kwam op de snelweg tot stilstand vanwege een groot ongeluk waardoor de weg was afgesloten. Via de vangrails, de berm, springend over een sloot en geklommen over een hek is de hele ploeg met volle bepakking over de weg naar het dichtstbijzijnde treinstation gelopen. Daarna overgestapt op een andere trein kwamen ze na anderhalf uur vertraging aan in Hengelo waar ze door supporters werden opgehaald en naar Deurningen gebracht.
Twee uur later dan gepland kon het duel toch worden gespeeld. “Met veel dank aan DSVD, de scheidsrechters en bondsofficial Maarten-Jan de Koning”, aldus VENÉCO VELO-manager Henk Baggerman.

Na een korte warming-up kwam VELO op een achterstand van 7-1. Na een time-out van coach Stet herstelde de Westlandse ploeg zich en kwam via 8-6 op een 10-12 voorsprong. Ondanks de moeizame voorbereiding pakte VELO bij de rust toch een marge van drie doelpunten: 15-18. Vooral dankzij een paar mooie doelpunten van Angelique van Duijvenbode en sterk keeperswerk van Femke Erkens.

VERMOEIDHEID

Na de rust hadden de Westlandse speelsters alle narigheid van zich afgeschud en onder leiding van de weer makkelijke scorende Carmen Riepe en de sterk spelende Lexie Louwerens stootte VELO door naar 19-25 met veertig minuten op de klok.
Op dat moment ging de vermoeidheid parten spelen en slaagde DSVD erin terug te komen tot 24-27 met nog tien minuten te gaan.

Het bleef spannend, vooral toen de thuisclub zelfs op 28-29 kwam. VELO bleef knokken, liep op het tandvlees maar met veel karakter, het handelsmerk van de Wateringse speelsters, hielden zij dat ene doelpunt vast. De veerkracht en het doorzettingsvermogen na een reis van ruim twaalf uur leverden een optimaal resultaat op.
Met als beloning, voor het eerst in de geschiedenis, een plaats in de halve finale van de beker.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (9), Lexie Louwerens (6), Angelique van Duijvenbode (5), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4) en Melissa Dijkstra (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO BIJT WEER VAN ZICH AF EN GEEFT V&L DAARDOOR GEEN KANS

De grote vraag voorafgaande aan het duel tussen VENÉCO VELO en Geonius V&L was vooral hoe de ploeg uit Wateringen de tik van vorige week tegen Quintus had verwerkt. Daar kwam met de overtuigende 28-16 overwinning een duidelijk antwoord op. Het team van coach Nico Stet toonde weer de bekende vechtersmentaliteit en dat levert altijd rendement op.

Felheid in de duels, een sterke verdediging en aanvallend met veel doorzettingsvermogen bij de acties zorgden ervoor, dat de Limburgse opponent geen bedreiging kon vormen. Daarbij kwam nog, dat keepster Femke Erkens (opnieuw) een sterke partij speelde en veel vrije schoten van V&L om zeep hielp.
Overigens was het onbenut laten van de vele kansen óók het manco aan Westlandse zijde. De combinaties waren vaak oogstrelend, maar op het beslissende moment ontbrak het nog wel eens aan de perfecte afronding. Dat was jammer, omdat de spelopvatting van de VELO-aanvalsters bij vlagen voortreffelijk was.

SCORINGSDRIFT

Femke Erkens begon direct al met het stoppen van een strafworp en Angelique van Duijvenbode knalde meteen twee keer raak. Toen vervolgens ook Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen weer hun scoringsdrift toonden, was eigenlijk al duidelijk dat VENÉCO VELO deze partij niet kón verliezen.
Daarbij kwam nog, dat ook de ranke Pieke van Ingen met veel kracht vanuit de sprongschoten de ballen in de kruising knalde. Het was jammer, dat zij naderhand met een spierblessure naar de kant moest en verzorging nodig had.

Bij 8-7 leek het nog even spannend te worden, maar vervolgens denderde de thuisclub door naar de alleszeggende 17-7 ruststand. In die fase was Melissa Dijkstra trefzeker vanaf de cirkel (fraai aangespeelde door Van Duijvenbode), vanuit de linkerhoek én uit de break.
In het tweede half uur was vooral ook het subtiel aanspelen van Carmen Riepe naar cirkelloopster Kirsten van Steenbergen een gevaarlijk wapen.
Herhaaldelijk lukte het Riepe als zij werd aangepakt om de bal feilloos in de handen te spelen van haar ploeggenote. Eenmaal de bal in haar bezit is het vrijwel onmogelijk om de felle Van Steenbergen af te stoppen. Pas opzij, draaien en vol uithalen: een beproefd recept in de VELO-aanval.

ACROBATIEK

Bij 22-12, 24-14 en 26-16 hield de thuisclub de marge steeds op tien doelpunten verschil. Ondanks dat de vrije kansen niet optimaal werden benut (het hadden tien, twaalf doelpunten méér kunnen zijn) bleef VENÉCO VELO naar hartenlust combineren en dat was aantrekkelijk om naar te kijken.
Een fraai voorbeeld daarvan was de break van Lexie Louwerens die hangend in de lucht met één hand de aangespeelde lange bal van Talisa van Bergen en Henegouwen in een doelpunt omzette. Een knap staaltje acrobatiek!

En zo eindigde de weinig spannende partij toch nog fraai en was de nare smaak van vorige week weggespoeld. Coach Stet en zijn adepten kunnen zich nu opmaken voor een pittig weekje. Eerst dinsdag de kwartfinale beker tegen DSVD met een verre busreis naar Deurningen. En dan zaterdag de belangrijke wedstrijd in Wateringen tegen Kwiek Raalte met als inzet die zo fel begeerde vierde plaats.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): De spanning ontbrak en daardoor zaten de toeschouwers niet op het puntje van hun stoel. De soms fraaie combinaties en doelpunten maakten veel goed. Ook V&L van de nieuwe trainer/coach Jo Smeets verdient een compliment voor de inzet tot het einde en de wil om er iets goeds van te maken.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (6), Kirsten van Steenbergen (6), Pieke van Ingen (4), Melissa Dijkstra (3), Angelique van Duijvenbode (3), Lexie Louwerens (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Kim Schildmeijer (1) en Femke Mastenbroek (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY / IKE SPORTFOTOGRAFIE

     

VENÉCO VELO HEEFT BITTERE PIL WEGGESPOELD; NIEUWE KANS TEGEN V&L

ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE: “HET WORDT NIET MAKKELIJK, MAAR WE HEBBEN IETS GOED TE MAKEN”

Natuurlijk was er teleurstelling afgelopen zaterdag bij de speelsters en staf van VENÉCO VELO over de nederlaag tegen rivaal en streekgenoot Quintus. Maar al snel sloeg die over in berusting. “Wij hadden al drie keer gewonnen van Quintus, dus het moest er een keer van komen”, luidde de reactie toen de eerste emoties waren weggeëbd.

Ook de ervaren Angelique van Duijvenbode (28) had de bittere pil snel weggespoeld. Zij had zelf een prima partij gespeeld met maar liefst 9 doelpunten en ook nog een serie assists op haar naam kunnen bijschrijven. “Maar ja”, zei ze direct na afloop realistisch, “daar heb je weinig aan dat ik veel scoor. Ik had liever gewonnen.”

Overigens was het opvallend, dat Van Duijvenbode zó fit oogde in dat duel met de aartsrivaal. De Art Director bij Harper & Yve was net zo’n beetje geland na een vliegreis en moest direct aan de bak. “Ik ben daar verantwoordelijk voor alle creatieve uitingen en daarnaast help ik ook bij het ontwerpen van de collecties. Ik ga voor fotoshoots naar het buitenland of ik reis veel om inspiratie op te doen voor het maken van nieuwe collecties.”

COMBINEREN

“Interessant, maar sommige periodes ook wel heel zwaar”, geeft ze toe. “Ik krijg gelukkig veel vrijheid bij VENÉCO VELO om dit te kunnen combineren. We hebben dat van tevoren goed besproken en ik probeer het zo te plannen dat ik wel elke wedstrijd aanwezig ben. Per periode kijk ik hoe dit gaat”, aldus de slimme handbalster die vijftien seizoenen voor het Haagse Hellas uitkwam en daarna zes jaar voor Quintus.

Bij Hellas debuteerde ze ooit trouwens als vijftienjarige bij trainer/coach Nico Stet. Het toeval wil, dat hij nu wéér de scepter zwaait bij de club waar Van Duijvenbode haar kunsten vertoont.
Met Hellas speelde ze twee bekerfinales, kwam uit voor Jong Oranje en met Quintus won ze de supercup en de nationale beker en speelde finales om de landstitel. Veel ervaring dus die er van afdruipt en die coach Stet bij VENÉCO VELO goed kan gebruiken.

NÓG KNAPPER

Vorig seizoen was een topjaar voor de club uit Wateringen. Promotie eredivisie, vierde plaats en deelname aan de Europa Cup. “En we zijn weer aan een goed seizoen bezig”, vindt Van Duijvenbode die nog steeds naar de fysio gaat vanwege de schouderblessure waarvan ze in het verleden lang last heeft gehad.
“Vorig seizoen was het een knappe prestatie, maar ik vind het eigenlijk nóg knapper dat we dit ook zo kunnen volhouden. Als we dus weer die vierde plaats behalen, kunnen we hier erg trots op zijn. We gaan er in elk geval zeker weer voor. Een stunt in de beker zal natuurlijk helemaal leuk zijn.”

Maar eerst zaterdag (19.00 uur, VELO hal Wateringen) de competitiewedstrijd tegen het Limburgse V&L dat sterk in opkomst is sinds de komst van de nieuwe trainer Jo Smeets.
VENÉCO VELO staat vierde en heeft na 19 wedstrijden 23 punten en V&L is opgeklommen naar plaats acht met 13 punten
“Het wordt niet makkelijk”, weet ook Van Duijvenbode, “maar als we weer knokken met elkaar zoals we kunnen, gaat het beslist lukken. We hebben na de nederlaag tegen Quintus wat goed te maken voor onze supporters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: IKE SPORTFOTOGRAFIE

WESTLANDSE DERBY DIT KEER PROOI VOOR VENIJNIGER QUINTUS

VENÉCO VELO NIET FEL GENOEG IN DE DUELS EN NIET SCHERP IN DE AFRONDING
Het was genieten zaterdagavond tijdens de derby tussen Quintus en VENÉCO VELO. Veel inzet, fraaie doelpunten, wervelende break-outs vermaakten de toeschouwers van het begin tot het einde. Met dit keer de Heulse formatie als terechte winnaar: 28-25. Jara Datthijn schoot negen keer raak voor Quintus en Angelique van Duijvenbode deed hetzelfde voor VELO. Carmen Riepe kwam tot acht treffers.

Niet alles ging goed, maar dat kan ook niet als er in zo’n burenruzie zo veel op het spel staat. Er waren technische fouten en gemiste kansen over en weer, maar dat nam niet weg dat de fraaie acties de boventoon voerden. Scherp schieten en sterk verdedigingswerk zorgden ervoor, dat het publiek in de sfeervolle Eekhouthal zich geen moment verveelde.

De overwinning van Quintus was verdiend. Het team van coach Rolf Schulte begon nog wat aarzelend met een 0-3 achterstand, maar herstelde zich vervolgens knap. De Heulse speelsters waren gretig, fel op de bal en venijnig in de duels. Daarmee overtroefden zij dit keer VELO op de onderdelen die juist altijd het handelsmerk zijn van de ploeg uit Wateringen.

QUINTUS FANATIEKER

Verliezend coach Nico Stet gaf dat ook eerlijk toe na afloop. ,,Quintus was fanatieker. Je kon zien, dat ze niet wéér wilden verliezen. Bij ons ontbrak net dat beetje gif. Ze hebben verdiend gewonnen, omdat ze dit keer beter waren. Daar kan en wil ik niks aan afdoen”, toonde de Hagenaar, die onlangs nog werd uitgeroepen tot coach van het jaar in het Westland, zich een sportief verliezer.

Quintus poetste die 0-3 achterstand vrij snel weg en kwam zelfs bij 9-7, na een kwartier, op een voorsprong door knappe acties van Jara Datthijn, Phoebe Muller, Alyssa Schaap en een strafworp van Stacey Zuiderwijk. Het was het begin van een boeiende slotfase in de eerste helft die de thuisclub uiteindelijk bij de rust een even verdiende als verrassende 15-12 voorsprong opleverde. Met breaks van Jill van den Berg, Jara Datthijn en Tess van der Knaap werd VELO compleet overrompeld.

SCHITTERENDE PEGEL

Na het wisselen werd het zelfs 17-12 en leek Quintus met prima combinaties naar een ruime overwinning te koersen. Maar in die fase stopte Femke Erkens een strafworp (in totaal keerde zij drie pingels) en kwamen Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode op schot voor VELO. Bij 19-18, 20-19 en 21-20 was het weer een wedstrijd, maar de ‘Anschlusstreffer’ wilde maar niet vallen.

Sterker nog: twee onberispelijke strafworpen van Jara Datthijn en een passeeractie van de uitblinkster bepaalden de tussenstand op 24-21. Toen vervolgens de prima spelende Phoebe Muller met een schitterende pegel in de kruising en wéér Datthijn voor 26-21 zorgden, was het pleit beslecht.

In de resterende zes minuten scoorden beide ploegen nog beurtelings, maar de verdiende 28-25 zege kon de dolgelukkige speelsters en fans van Quintus niet meer ontgaan.

Doelpunten: Angelique van Duijvenbode (9), Carmen Riepe (8), Lotte Duijnisveld (3), Kirsten van Steenbergen (3), Kim Schildmeijer (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO TWEEDE HELFT ONTKETEND

De vrouwen van VELO wonnen opmerkelijk ruim met 28-22 van SEW na een achterstand.

SUBLIEME TWEEDE HELFT VELO
VENÉCO VELO had aanvankelijk nogal wat moeite met SEW. De Noord-Hollandse formatie kwam via 3-5 en 8-10 bij de rust op een 11-13 voorsprong. Na het wisselen een herboren thuisclub die de partij volledig liet kantelen en na veertig minuten een 20-16 voorsprong pakte. Vooral Carmen Riepe (totaal dertien doelpunten) was nauwelijks af te stoppen.

Tien minuten voor het einde was het zelfs 24-18 voor VELO en kon er eigenlijk niets meer mis gaan. Een perfecte ‘Vlieger’ tussen Talisa van Bergen en Henegouwen en Lexie Louwerens én een fraaie break tussen Lexie Louwerens en Lotte Duijnisveld vormden de hoogtepunten.

Het team van coach Nico Stet speelde vervolgens de partij geroutineerd uit naar de 28-22 eindstand. Daarmee een succesvolle week afsluitend met overwinningen op VZV, V&L (beker) en nu dus SEW. Een hoopvolle uitgangspositie voor de Wateringse club met het oog op de streekderby tegen rivaal Quintus komende zaterdag in Kwintsheul.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (13), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Lexie Louwerens (3), Lotte Duijnisveld (2) en Pieke van Ingen (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO OP WILSKRACHT NAAR KWARTFINALE BEKER

De vrouwen van VENÉCO VELO hebben de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi bereikt. De Wateringse club pakte na een achterstand pas in de slotfase met 26-27 de winst.

VEERKRACHT VELO
VENÉCO VELO had het in Geleen tegen V&L moeilijk. Het won uiteindelijk met 26-27, maar stond bij de rust nog met 15-11 achter. Na een reis van vier uur vol hindernissen kwam VELO laat aan, maar de thuisclub en de scheidsrechters waren bereid om de partij een kwartier uit te stellen.

Dat leek bij een 2-5 voorsprong voor het team van Nico Stet aanvankelijk te helpen. Na de time-out echter van V&L sloeg de wedstrijd om en pakte de thuisclub een 8-6 voorsprong. VENÉCO VELO knokte zich even terug tot 12-11, maar de 15-11 voorsprong bij rust voor V&L beloofde niet veel goeds.

Na het wisselen keek de Westlandse ploeg steeds tegen een achterstand aan: 17-13, 21-16 en met vijf minuten op de klok zelfs nog met 24-20. Het bekeravontuur leek voor VENÉCO VELO bij die stand te stranden, maar zoals zo vaak richtte VELO zich op en knokte zich met de weer sterk keepende Femke Erkens toch nog naar de 26-27 overwinning.

Eerst zorgde Angelique van Duijvenbode voor 26-26 en Carmen Riepe schoot op de valreep de winnende binnen. Vooral complimenten in het kamp van VENÉCO VELO voor de veerkracht en het doorzettingsvermogen na een ogenschijnlijk verloren uitgangspositie in de slotfase.

Doelpunten: Carmen Riepe (7), Maud Schuit (5), Angelique van Duijvenbode (4), Kirsten van Steenbergen (3), Talisa van Bergen en Hengouwen (2), Lexie Louwerens (2), Lotte Duijnisveld (2), Melissa Dijkstra (1) en Pieke van Ingen (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

De loting voor de kwartfinale zal zijn op maandag 5 februari in Papendal.

     

KNAPPE UITZEGE VENÉCO VELO BIJ VZV

In de eredivisie bij de vrouwen sprong de overwinning van de VELO-vrouwen bij VZV het meest in het oog. Het team van Nico Stet, afgelopen week nog uitgeroepen tot coach van het jaar in het Westland, won knap met 31-33. 

COMPLIMENTEN VENÉCO VELO
Na een druk weekje met de inhaalwedstrijd tegen Groot Venlo en het Sportgala Westland moest VENÉCO VELO het zaterdag opnemen tegen VZV, de nummer drie van de eredivisie. Dat pakte goed uit, want na de 11-16 ruststand werd het uiteindelijk 31-33. En dat was knap, omdat er toch wel tegen die lastige uitwedstrijd was opgezien.

Met opnieuw een uitstekend keepende Femke Erkens pakte de Wateringse club in de laatste tien minuten van de eerste helft al een ruime 11-16 voorsprong met prima aanvallend spel en een solide verdediging.

Na het wisselen herstelde de thuisclub zich en slaagde erin na veertig minuten op gelijke hoogte te komen bij 22-22. Een spannende twintig minuten volgden waarbij de winnaar niet te voorspellen viel. Met nog tien minuten op de klok was het 25-26, mede dankzij de goed spelende Lotte Duijnisveld.
Tot de laatste minuten bleef het spannend. Met een fraai onderhands schot van Kim Schildmeijer en een bekeken doelpunt van routinier Angelique van Duijvenbode kon VELO toch de twee punten meenemen naar Wateringen. Mede door haar 14 doelpunten en gedreven spel werd Carmen Riepe uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.

Door dit resultaat springt VENÉCO VELO over Quintus heen naar de vierde plaats. Zaterdag 10 februari treffen beide rivalen elkaar in Kwintsheul. Dinsdag treedt coach Stet met zijn vrouwen aan voor de beker in Geleen tegen V&L.

Doelpunten: Carmen Riepe (14), Lotte Duijnisveld (4), Kirsten van Steenbergen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Lexie Louwerens (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Maud Schuit (2) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO DS1 COACH NICO STET BESTE VAN HET WESTLAND

We hebben er wéér één! Tijdens het Westlandse Sportgala ging gisteravond de prijs voor Beste Sportcoach 2023 dik verdiend naar onze coach Nico Stet!
Van harte gefeliciteerd Nico! Super trots!

Helaas was VENÉCO VELO DAMES 1 net buiten de prijs voor Beste Westlandse Sportploeg gevallen, maar toch ook enorm trots dat ze voor het 2e jaar op rij genomineerd waren!

FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO KAN VENLO LANG BIJBENEN

Het duurde gisteravond ruim 40 minuten voordat Venlo eindelijk een gaatje kon slaan. Tot die tijd bleef het erg spannend in de VELO hal.

En dat met een gehavend team waar om verschillende redenen Michelle Huf, Maud Schuit, Pieke van Ingen en Anne Koenraad ontbraken.

Maar mede door sterk verdedigend spel van VENÉCO VELO DS1 ging de eerste helft volledig gelijk op. Af en toe nam Venlo een voorsprongetje van 2 à 3 punten, maar iedere keer kwam VELO weer knap langszij. En dat terwijl er ook nog aardig wat kansen werden gemist. Zo ook vlak voor en vlak na rust toen voor het eerst een voorsprong van 12-11 gepakt kon worden, werd dat helaas nagelaten.

Pas na een minuut of 40 kon Venlo voor het eerst op 4 punten voorsprong komen en dat kwam onze dames niet meer te boven. Door slordig spel liep Venlo vervolgens uit naar een 10 punten voorsprong: 14-24. Die stand bleef lang op het scorebord staan, totdat Venlo uiteindelijk de 14-25 maakte.

De laatste 5 minuten herpakte VENÉCO VELO zich nog enigszins en kon het verlies iets dragelijker gemaakt worden door het verschil met 3 doelpunten te verkleinen: 18-26.

TEKST: REMCO SCHAEFERS
FOTO’S: IKE SPORTFOTOGRAFIE & WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO OPPERMACHTIG IN VOLENDAM

De verwachting was, dat het team van coach Nico Stet het opnieuw lastig zou krijgen tegen Volendam. Vaak zijn het stroeve wedstrijden tegen de formatie van voormalig VELO-trainer Zsigmond Makay. Maar dit keer was de ploeg uit Wateringen oppermachtig. Direct vanaf het begin werd de thuisclub met snel en mooi aanvalsspel overlopen. Bij de rust was het al 10-16 en de productie stopte bij de 19-31 eindstand.

Vooral verdedigend, met opnieuw een formidabel keepende Femke Erkens, was VELO in uitstekende vorm. Met de verder uitblinkende Kirsten van Steenbergen en de eveneens makkelijk scorende Carmen Riepe was VELO nauwelijks af te stoppen. Zij werden herhaaldelijk knap vrijgespeeld door spelbepalers Talisa van Bergen en Henegouwen en Angelique van Duijvenbode.

Bij 13-23 na tien minuten in de tweede helft was de partij al gespeeld. Dat bood coach Stet de gelegenheid om ook de jonkies Pieke van Ingen, Lotte Duijnisveld en Kim Schildmeijer de nodige speelminuten te geven.

Komend weekend is VELO vrij vanwege de EC-verplichtingen van Venlo. Die wedstrijd wordt ingehaald op dinsdag 23 januari om 20.30 uur in Wateringen.

Doelpunten: Carmen Riepe (11), Kirsten van Steenbergen (9), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (1), Lotte Duijnisveld (1), Pieke van Ingen (1) en Kim Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

SUCCESVOLLE HERSTART COMPETITIE VOOR VENÉCO VELO

Het team van Nico Stet zette met 36-27 een prima uitslag neer tegen DSVD.

Een opgetogen stemming dus bij VENÉCO VELO, dat naast de overwinning óók nog een andere prettige mededeling kreeg. Stet (beste coach) en het eerste vrouwenteam (sterk debuut eredivisie plus Europa Cup deelname) zijn genomineerd voor de Westlandse sportprijzen, die donderdag 25 januari in Naaldwijk worden uitgereikt.

VELO legde vooral in de eerste helft tegen DSVD de basis voor de uiteindelijke overwinning. Het vloog uit de startblokken met een 3-0 voorsprong. Vooral ook in die fase was keepster Femke Erkens weer vrijwel niet te passeren. Ze zorgde voor een serie knappe reddingen, waardoor de ploeg uit Deurningen niet dichterbij kon komen. Via 7-4 en 13-7 vergrootte de thuisclub de voorsprong, waarbij een excellerende Angelique van Duijvenbode met mooie één tegen één acties fraaie doelpunten liet aantekenen. De 19-13 ruststand was al royaal, maar had nóg ruimer kunnen uitvallen.

Na het wisselen vervolgde VELO het goed spel en bouwde de voorspong verder uit. Slordig balverlies aan Wateringse zijde zorgde ervoor, dat DSVD terug in de wedstrijd kwam. Na een kwartier was het nog maar 24-21 en leek het toch nog spannend te worden. Onder leiding van de ervaren Talisa van Bergen en Henegouwen, de veel scorende Carmen Riepe en de sterk spelende Kirsten van Steenbergen lukte het VELO toch de marge op te voeren naar de 36-27 eindstand.

Doelpunten: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (8), Kirsten van Steenbergen (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Maud Schuit (3), Lotte Duijnisveld (2) en Michelle Huf (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: SYLVIA DE KLERK

     

Beste leden,

Nu we toe zijn aan de laatste weken van dit jaar, een jaar dat we als vereniging niet snel zullen vergeten, is het wellicht zinvol dit kort in herinnering te roepen.

Het bijzondere schuilt hem in de ups en downs die we als vereniging voor de kiezen krijgen. Het ene jaar zijn het de teleurstellingen die de boventoon voeren, het volgende jaar de successen. We moeten het maar nemen zoals het komt ook al stuur je als vereniging natuurlijk altijd op succes.

Het afgelopen jaar hebben we beslist niet te klagen over de sportieve prestaties van onze teams en zijn er weer vele kampioenen en bijna kampioenen geweest. Maar toch blijft het altijd een beetje vreemd om aan het einde van het kalenderjaar te memoreren omdat het een overlap van seizoenen is. Dat mag overigens “de pret niet drukken” want daarbij kunnen we stellen dat het de vereniging goed gaat. Niet onopgemerkt zijn de prestaties van ons eerste damesteam. Bij de thuiswedstrijden zit de hal steevast barstensvol met toeschouwers met daaronder ongelooflijk veel jeugdleden. Dat is bemoedigend, want zij zijn onze toekomstige helden.

Alles in de vereniging valt en staat met de inzet van de vrijwilligers die het mogelijk maken om de vereniging te laten zijn wat die nu is. Veel dank zijn we aan hen verschuldigd. Maar helaas zijn het er te weinig, te veel mensen hebben twee of meer taken. En dat maakt je als vereniging kwetsbaar.
Ik wil hier dan ook aandacht vragen voor de toekomstige invulling van de functies penningmeester en voorzitter.

Een punt van aandacht is de financiële positie van de club die constant onder grote druk staat. Het bestuur moet alle zeilen bijzetten om het ieder naar de zin te kunnen maken. En in dat kader worden er ook offers gevraagd en dat doen we, geloof me, met grote tegenzin. Door het succes van Dames 1 en de acties die door hen zijn ontketend vanwege de deelname aan Europese wedstrijden, heeft de vereniging onverwacht een positieve zet gekregen in financiële zin. Het is werkelijk ongekend wat het succes van de dames allemaal teweeg heeft gebracht in de vereniging. Dit alles smaakt naar meer, zouden we zeggen. Laten we in ieder geval de ingeslagen wegen niet verlaten maar die beter plaveien.

Rest mij nog jullie allen fijne kerstdagen en veilige jaarwisseling toe te wensen. En vooral een voorspoedig en gelukkig nieuw jaar.

Henk de Groot
Voorzitter

VENÉCO VELO HAD IN EINDHOVEN WEINIG MOEITE MET PSV

Al bij de rust (6-17) was het verschil gemaakt in Waterings voordeel. Het werd uiteindelijk 25-36 voor het team van coach Nico Stet.

De start van VELO was voortvarend en binnen tien minuten was het al 1-7 door sterk aanvalsspel en solide verdedigen. Via 3-14 (na twintig minuten) raasde de Westlandse trein door met de sterk spelende Carmen Riepe als stuwende kracht. Ook Angelique van Duijvenbode was opnieuw belangrijk bij het aanjagen van de ploeg.

De tweede helft was het geen wedstrijd meer en kon VELO wat zaken uitproberen en ging de druk een tikje van de ketel. Daardoor kon PSV iets van de ruime achterstand afknabbelen.

Al had de uitslag nog aanzienlijk groter kunnen zijn, toch heerste er tevredenheid vanwege de keurige afsluiting van het jaar met de vijfde plaats.

Doelpunten VENÉCO VELO: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (7), Kirsten van Steenbergen (7), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Michelle Huf (2), Lotte Duijnisveld (2), Melissa Dijkstra (1) en Kim Schildmeijer (1).

Stand top-5 (na 13 wedstrijden): Venlo 24, VOC 24, VZV 20, Quintus 18, VELO 15.

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: WILMA ALLEBLAS PHOTOGRAPHY

     

VENÉCO VELO HERSTART COMPETITIE MET NEDERLAAG BIJ VOC

VENÉCO VELO herstartte de competitie na twee weken rust met een 30-19 nederlaag bij titelkandidaat VOC. Bij de rust was het in Amsterdam al 15-5. De ploeg uit Wateringen was niet bij machte om de tegenstander pijn te doen. VOC was een maat te groot en bovendien verkeerde VELO ook niet in goeden doen. Het haalde geen moment het normale niveau.

Na het wisselen ging het een stuk beter met het team van coach Nico Stet. Die tweede helft werd met ‘slechts’ 15-14 verloren. Maar de achterstand en ook het kwaliteitsverschil waren toch te groot om er nog een redelijke uitslag uit te halen.

Femke Erkens keepte een prima partij ondanks de hoge uitslag. Maud Schuit en Lexie Louwerens ontbraken nog vanwege blessures.

De doelpunten kwamen van: Carmen Riepe (6), Angelique van Duijvenbode (4), Kirsten van Steenbergen (3), Pieke van Ingen (3), Lotte Duijnisveld (1), Kim Schildmeijer (1) en Nikki Schildmeijer (1).

TEKST: AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: REMCO SCHAEFERS

     

VENÉCO VELO RELATIEF MAKKELIJKE AVOND TEGEN E&0

VENÉCO VELO had een relatief makkelijke avond met de 35-21 overwinning op het onderaan staande E&O. De aanloop was wat minder rustig met veel zieke speelsters en met Lexie Louwerens die op de training geblesseerd raakte aan haar enkel.

De thuisclub begon voortvarend en pakte al snel een 7-0 voorsprong met vlotte combinaties. Daarna zakte het wat in door veel afspeelfouten en dat bood E&O de gelegenheid terug te komen tot 12-8 na twintig minuten en tot 17-12 bij de rust. Een te geringe marge afgaande op de krachtsverhoudingen.

Ook na het wisselen bleef het spel van VENÉCO VELO te slordig en werden er veel open kansen gemist. Daarna werd er toch orde op zaken gesteld en kon het team van coach Nico Stet tien minuten voor het einde op 28-20 komen. De wedstrijd was gespeeld en VENÉCO VELO kon de partij rustig afmaken.

Ook de jeugdige talenten Pieke van Ingen en Nikki Schildmeijer kregen speeltijd en konden zo hun doelpuntje meepikken. Angelique van Duijvenbode was met haar 9 doelpunten en fraaie passeeracties de uitblinkster in de Wateringse ploeg.

Doelpunten: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (9), Kirsten van Steenbergen (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Pieke van Ingen (2) en Nikki Schildmeijer (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: IKE HENDRIKS

     

VENÉCO VELO ‘VOCHT’ TEGEN KWIEK SPANNENDE STRIJD UIT

VELO vocht in Raalte met Kwiek een spannende strijd uit die uiteindelijk via de 12-12 ruststand keurig eindigde in een 24-24 gelijkspel.Met dat resultaat konden beide partijen wel leven, al mocht de ploeg uit Wateringen er het meest tevreden mee zijn.

Vijf minuten voor tijd beschikte Kwiek nog over een voorsprong van drie doelpunten: 23-20. Die marge poetste VELO met keihard werken knap weg door sterk spel van de zieke Carmen Riepe. Twintig seconden voor het einde leek er bij 24-24 zelfs nog een overwinning in te zitten. Het doelpunt van Kirsten van Steenbergen viel echter net na het eindsignaal.

Al met al dus een eerlijke uitslag van een wedstrijd die in het eerste half uur niet goed was, maar na de rust voor veel spannende momenten zorgde.
Angelique van Duijvenbode was samen met keepster Femke Erkens uitblinkster in het team van coach Nico Stet.

Doelpunten VELO: Angelique van Duijvenbode (7), Carmen Riepe (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Michelle Huf (3), Kirsten van Steenbergen (2), Lexie Louwerens (2) en Maud Schuit (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO’S: JOHAN WOLFF & SANDRA KOENS

     

VENÉCO VELO KNOKT ZICH IN SITTARD TEGEN V&L NAAR KNAPPE OVERWINNING

Bij de rust was het nog 18-16 voor de thuisclub uit Geleen. Coach Nico Stet moest het doen zonder keepster Femke Erkens, die ziek verstek moest laten gaan. Anne Koenraad en Demi van Manen kregen nu de kans en vervingen Erkens zeer verdienstelijk in het Wateringse doel.

Na een 6-5 achterstand kwam VELO beter in de wedstrijd en pakte mede door een aantal fraaie doelpunten van Angelique van Duijvenbode na twintig minuten een 9-12 voorsprong. In de laatste tien minuten voor de rust zakte de Westlandse ploeg wat terug, waardoor V&L bij de rust op 18-16 kwam.

Coach Stet pepte zijn speelsters in de kleedkamer flink op. Dat hielp, al was het spel nog niet echt geweldig. De wil om te winnen en de vechtlust zorgden er echter voor, dat de stand bij 24-24 weer gelijk werd getrokken. De uitblinkende Lexie Louwerens was daarbij heel belangrijk met een serie fraaie individuele acties vanuit de hoek en vanaf de cirkel.

De spanning was bij 28-29, tien minuten voor tijd, nog volop aanwezig. De routine van Talisa van Bergen en Henegouwen, die de ploeg op sleeptouw nam, en de schotkracht van Carmen Riepe gaven uiteindelijk de doorslag voor de vierde overwinning op een rij: 32-35.

Doelpunten VENÉCO VELO:
Carmen Riepe (10), Lexie Louwerens (7), Kirsten van Steenbergen (6), Angelique van Duijvenbode (5), Michelle Huf (3), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Lotte Duijnisveld (1) en Lynn Baggerman (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: ROB CREEMERS

VENÉCO VELO WINT OPNIEUW DE STRIJD OM DE HEGEMONIE VAN HET WESTLAND

QUINTUS TOONT PAS IN DE TWEEDE HELFT DE NOODZAKELIJKE FELHEID

VELO had de laatste wedstrijden aangetoond dat het de oude vorm weer te pakken heeft. En Quintus was bezig aan een uitstekende reeks met de derde plaats in de eredivisie. Dat beloofde dus veel voor de derby tussen de twee rivalen. Het werd een vlot schouwspel om naar te kijken met uiteindelijk toch VELO als overtuigende winnaar: 30-26.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Tot aan 9-9, na dertien minuten, leek de zusterstrijd zich te ontwikkelen tot een gelijk opgaand duel waarvan de winnaar niet te voorspellen viel. Totdat de thuisclub in die slotfase van het eerste half uur plotseling ontbrandde. Met een hoofdrol voor de sterk spelende routinier Talisa van Bergen en Henegouwen kwam Venéco/VELO op 13-9. Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit en Carmen Riepe tekenden samen met haar voor de doelpunten. Met in die periode opnieuw voortreffelijk keeperswerk van Femke Erkens die tot twee keer toe een dubbele rebound uit haar doel ranselde. Zo bleef het team van coach Nico Stet dus knap overeind met bij de rust een comfortabele 19-13 voorsprong.
De doelpunten met aanspelen van Maud Schuit op Talisa van Bergen en Henegouwen uit een corner én de break van diezelfde Talisa op Kirsten van Steenbergen verdienden de schoonheidsprijs. Bij Quintus onderscheidde zich vooral Jill van den Berg, die trouwens toch een voortreffelijke wedstrijd speelde met veel razendsnelle break-outs.

GEEN VERVAL

Na het wisselen viel er geen verval te ontdekken in het spel van de ploeg uit Wateringen. Van Steenbergen, Riepe, Van Bergen en Henegouwen en Schuit bleven scoren. Judith van der Helm, Tess van der Knaap en de onvermoeibare Jill van den Berg stelden daar de doelpunten van Quintus tegenover.
Het verschil zat hem in de felheid waarmee de Heulse formatie van trainer/coach Rolf Schulte in de tweede helft partij gaf. Plotseling zat er veel meer gif in de speelsters en vooral in de dekking werd er keihard aangepakt. Coach Schulte na afloop: ,,Wij hebben terecht verloren, maar wat had het spannender kunnen zijn als we de eerste helft niet veel te lief waren geweest. Er was een groot verschil in attitude na de rust.”
Die fellere instelling zorgde ervoor, dat Quintus na 24-18, 26-20 en 28-22 toch nog wat goed kon maken van die achterstand. In de tussentijd haalde coach Stet zijn topkeepster Erkens nog even naar de kant om ook Anne Koenraad speeltijd te geven. Bij Quintus gebeurde dat óók door Lois van Ruijven in te wisselen voor Manon Onings.

SPELOPVATTING

Uiteindelijk veranderde dat niets aan de verdiende overwinning voor VELO. De spelopvatting bleef prima, hetgeen zich uitte in het fraai aanspelen van Angelique van Duijvenbode naar cirkelloopster Kirsten van Steenbergen. Die laatste reageerde ook steeds attent bij de rebounds aan de cirkel.
Femke Erkens, terug in het doel, kreeg vervolgens in de slotminuten haar ‘moment of fame’ door een strafworp te stoppen van de formidabele schutter Judith van der Helm.
Jill van den Berg (beste speelster bij Quintus) en Jara Datthijn (benutte wél de pingel) zorgden ervoor dat de 30-26 eindstand er toch nog heel behoorlijk uitzag.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Vooral door het vlotte spel van beide ploegen was het een aantrekkelijke derby om naar te kijken. Veel inzet, strijdlust, mooie doelpunten en uiteraard, dat hoort nu eenmaal bij een derby, óók de nodige fouten.

Scheidsrechters (****): Dat het een snelle en boeiende partij werd, was ook in belangrijke mate te danken aan de soepele leiding van Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Zij beheersen de kunst om een wedstrijd, hoe beladen ook, volledig onder controle te houden. Daarbij laten ze het spel goed doorgaan met de voordeelregel en zijn nooit kinderachtig. Hulde voor dit koppel!

Doelpunten VENÉCO VELO: Talisa van Bergen en Henegouwen (7), Carmen Riepe (6), Kirsten van Steenbergen (5), Angelique van Duijvenbode (5), Maud Schuit (3), Lotte Duijnisveld (2), Lexie Louwerens (1) en Michelle Huf (1).
Doelpunten Quintus: Jill van den Berg (9), Jara Datthijn (5), Judith van der Helm (3), Tess van der Knaap (3), Esmee Verbeek (3), Mirthe de Jong (2) en Alyssa Schaap (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN
FOTO: IKE HENDRIKS

VELO EN QUINTUS STRIJDEN OM DE HEGEMONIE VAN DE GLAZEN STAD

WESTLANDSE DERBY MET EXTRA SENTIMENTEN ZORGT VOOR VEEL PUBLIEK

Sinds de opmars van VENÉCO VELO naar de eredivisie zijn de ontmoetingen met buurvrouw Quintus extra beladen. Tot vorig seizoen was het altijd de vereniging uit Kwintsheul die met landelijke finales en Europa Cupduels de aandacht op zich vestigde. Die mooie momenten zullen niet snel vergeten worden, maar inmiddels moet Quintus op eredivisieniveau VELO naast zich dulden. Zaterdag treffen de rivalen elkaar in Wateringen.

Een extra aspect vormt de overstap van een aantal speelsters vanuit Kwintsheul naar Wateringen, onder wie Angelique van Duijvenbode (28). Een ervaren kracht met veel spelinzicht, die door VELO-trainer Nico Stet met open armen werd ontvangen. De promotie naar de eredivisie was immers een prachtige stap omhoog, maar de nodige routine had zijn team hard nodig. Inmiddels is gebleken, dat Van Duijvenbode met haar bekeken spel een welkome versterking is.

Ze is tevreden over de prestaties tot nu toe, al staat VELO wat lager op de ranglijst dan vorig seizoen. ,,Maar”, is Van Duijvenbode realistisch, ,,dat is niet zo vreemd. We hadden een beetje een stroeve start, maar we kregen dan ook direct al de topploegen VOC en Venlo op het programma. Bovendien speelden we ook nog Europa Cup, een geweldige ervaring, maar we hebben een smalle selectie. Daardoor waren al die wedstrijden snel achter elkaar extra zwaar. Dat is nu voorbij en we merken direct al dat we weer met volle energie ons kunnen focussen op de competitie. De resultaten zijn dan ook gelukkig weer een stuk beter.”

SPECIALE ERVARING

Van Duijvenbode blikt nog even terug op het Europa Cup-avontuur met VELO. Zij was al het nodige gewend bij Quintus, maar heeft deze EC-deelname toch als speciaal ervaren. ,,Het was fantastisch. Voor VELO was het de eerste keer en je merkte aan alles en iedereen dat ze ongelofelijk trots waren. Ik heb die gekte rondom zo’n wedstrijd nog niet eerder meegemaakt. Vooral ook die thuiswedstrijd in zo’n volle hal met al die supporters, was geweldig. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen.”

De combinatie werk en handballen is voor Angelique van Duijvenbode, die een relatie heeft met voormalig tophandballer van Aalsmeer Max de Maat, best zwaar. ,,Ik werk al bijna vanaf de start bij het modemerk Harper & Yve. Ik voel dat een beetje als een eigen merk en heb daar veel verantwoordelijkheden gekregen. Ook ben ik voor het werk veel naar het buitenland. Dan zijn de trainingen en wedstrijden toch wel zwaar. We hebben een smalle selectie en daardoor wordt er veel van iedereen gevraagd. Het is dan de hele week herstellen en de volgende zaterdag weer vol gas geven. Uitrusten is er eigenlijk niet bij.”

VEEL VERTROUWEN

Dat neemt niet weg dat Van Duijvenbode nog steeds met veel plezier de strijd aangaat. ,,We hebben een hecht team en veel lol met elkaar en dat maakt ons daarom ook zo sterk. Daarnaast hebben we vorig seizoen door de prima prestaties erg veel vertrouwen opgedaan en laten zien dat we goed kunnen handballen. Dát geeft veel energie om ook deze competitie weer een mooie plek te behalen.”

Met dus zaterdag eerst die beladen partij tegen concurrent Quintus. Na een moeizaam seizoen vorig jaar draait  het team onder de nieuwe trainer/coach Rolf Schulte volop mee in de top van de eredivisie met een knappe derde plaats.

Van Duijvenbode weet dat de vlag er nu anders bijhangt. ,,Quintus doet het tot nu toe goed in de competitie met een jong, talentvol team. Dat is heel knap. Wij hebben meer ervaring en zijn meer gewend aan het spelen van dit soort wedstrijden onder druk.”

Waarna ze fijntjes nog even refereert aan vorig seizoen. ,,Toen hebben we twee keer gewonnen van Quintus en laten zien dat we de beter ploeg waren. Ik heb er dus alle vertrouwen in, dat we het zaterdag wéér kunnen laten zien met ons eigen publiek als grote steun.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO: PATRICK DOLKENS

SEW – VENECO VELO 

Dames 1 heeft gisteravond een prachtige overwinning bij SEW gehaald, de nummer 3 van vorig jaar. Na nog wat slordigheidjes tijdens de 1e helft, hebben ze de wedstrijd in de 2e helft volledig naar zich toe getrokken.

Het duurde lang voordat de wedstrijd loskwam, na 4 minuten stond er nog een 0-0 op het scorebord. Nadat SEW een 2-0 voorsprong had gepakt, kwam VELO langszij door 2 knappe doelpunten van Angelique van Duijvenbode. En zo ging het eigenlijk een hele tijd. Na 2-3 VELO kwam vlak voor de rust voor de tweede keer op een puntje voorsprong, maar verder was het SEW steeds dat één of twee punten op voorsprong kwam, wat steeds weer gelijkgetrokken werd door VELO. We gingen ook met een 12-11 achterstand de rust in.

Door wat verdedigende slordigheden direct na de hervatting liep SEW voor het eerst zelfs uit naar een 3 punten voorsprong;16-13, maar ook dit werd even zo snel rechtgetrokken naar 16-16. En eigenlijk vanaf dat moment ging het beter lopen bij VELO. Er werden weer wat voorsprongetjes gepakt en na 19-19 werd er vervolgens utgelopen naar een voorsprong van 6 punten: 21-27. SEW herpakte zich nog enigszins, maar voor hen kwam het te laat, de overwinning voor onze dames was binnen: 25-28!

Carmen Riepe werd met 12 doelpunten door SEW uitgeroepen als beste speelster van VENÉCO VELO maar die gaf haar cadeau vrijwel direct af aan Femke Erkens, die weer een fantastische partij stond te keepen en waarschijnlijk op een reddingspercentage van minimaal 40% zat.

REMCO SCHAEFERS – VELO

FOTO: WILMA VAN STEENBERGEN

     

GEDREVEN VELO PAKT TWEE KOSTBARE PUNTEN TEGEN FEL VOLENDAM

De opluchting was groot bij de speelsters en staf van Venéco/VELO na de 32-26 overwinning op Kras/Volendam. Na een stroeve start van deze competitie liet het team van trainer/coach Nico Stet weer de sterke vorm zien van vorig seizoen. Met veel inzet, gedrevenheid en óók uitstekend handbal waren de punten dan ook dik verdiend.

De ploeg uit Wateringen speelde in deze inhaalwedstrijd als geheel een prima wedstrijd. Maar vooral keepster Femke Erkens, met een serie reddingen op cruciale momenten, en de trefzekere Carmen Riepe, met maar liefst 14 doelpunten, eisten een hoofdrol op.

Opvallend was vooral de werklust en het doorzettingsvermogen van de speelsters. Ondanks de felle tegenstand van Volendam, onder de technische leiding van voormalig VELO-trainer Zsigmond Makay, knokten de Westlandse speelsters zich steeds los van hun verdedigsters. Kirsten van Steenbergen was bijvoorbeeld aan de cirkel nauwelijks af te stoppen of het moest onreglementair zijn en dat leverde dan weer een strafworp op. En met die zevenmeters had vervolgens Carmen Riepe geen enkele moeite.

GEDREVEN

Ook Angelique van Duijvenbode speelde een gedreven partij met een aantal verwoestende schoten die via de paal of de lat haarscherp binnenvlogen. Lexie Louwerens, overgekomen van buurvrouw Quintus, toonde aan dat zij in veel opzichten een aanwinst is voor de club uit Wateringen. De linkshandige Michelle Huf liet zich met haar slimme spel ook nadrukkelijk gelden in de rechterhoek.

De thuisclub startte voortvarend en pakte binnen acht minuten al een 7-3 voorsprong. Toen het vervolgens bij 8-7 weer even spannend werd, demonstreerde Femke Erkens in het VELO-doel haar grote klasse met een aantal fraaie stops, waaronder een strafworp.

Toch kwam het fel strijdende Volendam bij 11-10 op voorsprong, die in belangrijke mate op naam van de snelle en balvaardige Sabrina van der Mast kon worden geschreven. De ex SEW- en VOC-speelster was met een serie breaks en fraaie doelpunten de gangmaker van de Oranje opponent.

KOSTBARE PUNTEN

Direct na de rust sloeg VELO de beslissende slag. Van 16-14 zorgden Carmen Riepe, Pieke van Ingen en Lexie Louwerens voor 19-14 binnen vijf minuten. Die marge werd nog verder uitgebouwd naar 21-15 en 22-16 en dat was eigenlijk het moment waarop het niet meer mis kon gaan voor coach Stet en zijn vrouwen. Volendam knokte zich nog terug tot 23-20, maar omdat de thuisclub vervolgens óók bleef scoren, kwam de overwinning niet meer in gevaar. Met de treffers van Riepe, Louwerens, Van Steenbergen en Huf pakte VELO via 30-24 met 32-26 de verdiende en tevens kostbare twee punten.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (14), Kirsten van Steenbergen (5), Lexie Louwerens (4), Angelique van Duijvenbode (3), Michelle Huf (2), Talisa van Bergen en Henegouwen (2), Pieke van Ingen (1) en Lotte Duijnisveld (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN      

TROTS OVERHEERST BIJ VELO ONDANKS UITSCHAKELING IN EUROPA CUP

EEN DEBUUT VAN DE WATERINGSE CLUB OM NOOIT TE VERGETEN

De teleurstelling was niet eens zo groot bij de handbalsters van Venéco/Velo na afloop van de nederlaag tegen Ankara Yenimahalle BSK. Natuurlijk was er vooraf gehoopt, dat de nederlaag van ‘slechts’ vier doelpunten van vorige week kon worden goedgemaakt. Maar de terugwedstrijd in de eigen bomvolle VELO-hal werd eveneens een prooi voor de Turkse opponent: 26-31.  

Was dat een schande? Nee, bepaald niet. De Turkse ploeg was beter en dan moet je als tegenstander het verlies incasseren. En dat deed VELO in alle opzichten. Binnen de lijnen deden de speelsters hun uiterste best, maar de absolute topvorm ontbrak. Buiten het speelveld leverde de club uit Wateringen wat de organisatie betreft wél een topprestatie. Ook daarvoor mogen al die onvermoeibare vrijwilligers met trots de schouderklopjes incasseren.

De schade uit het eerste duel bedroeg vier doelpunten (29-25) en dat is niet veel in het handbal. Dus overheerste in het Westlandse kamp de gedachte dat er in de eigen hal nog wel wat te halen viel. Een illusie, zo bleek al snel, en de ervaren coach Nico Stet had daar vooraf al voor gewaarschuwd.

Stet, gelouterd door de vele topwedstrijden bij Hellas, probeerde de euforie bij de supporters te temperen. ,,Die Turken hebben echt een sterke ploeg. Dat bleek vorige week al. Sommige supporters dachten dat we dat verschil thuis wel even zouden goedmaken. Maar ik weet uit ervaring, dat zoiets niet eenvoudig is. En dat bleek ook nu weer. Maar wat hebben we met z’n allen genoten van dit avontuur.”

SPANNING

Hij zag zijn discipelen aanvankelijk worstelen met de spanning. Niet zo vreemd, want voor de meeste speelsters was het Europese toneel een première. Te veel balverlies en vooral de nodige gemiste kansen hielden de Westlandse vrouwen de eerste helft steeds op achterstand. In plaats van die vier doelpunten te kunnen goedmaken, liep de schade juist steeds verder op.

VELO kon onverwacht toch weer beschikken over keepster Femke Erkens, die opmerkelijk snel was hersteld van haar enkelblessure. Zij stopte vooral ook in de tweede helft nogal wat schoten, maar kon het met een soms haperende defensie in haar eentje ook niet bolwerken.

Angelique van Duijvenbode, dé uitblinkster in de Westlandse ploeg, verwoordde het treffend. ,,Zij waren beter, feller en agressiever in de duels. Wij misten te veel kansen en leden te veel balverlies. Misschien te veel spanning. Dan kun je een wedstrijd op dit niveau niet winnen. Jammer, maar alles bij elkaar was het een geweldige ervaring, zowel de reis naar Turkije als vandaag bij ons”, vertelde de zesvoudig doelpuntenmaakster na afloop reëel.

Niemand hoefde zich bij VELO ook maar iets te verwijten. Toch was Carmen Riepe, de fameuze schutter van de thuisclub, niet tevreden over zichzelf. ,,Ik heb te weinig gescoord. De vijf pingels gingen wel goed, maar drie speldoelpunten is te weinig. Ik kwam maar niet los”, mopperde zij op zichzelf. Waarbij ze vergat, dat de Turkse coach Serdar Eler zijn huiswerk goed had gemaakt en Riepe scherp liet verdedigen.

Uit alles bleek, dat Ankara Yenimahalle over speelsters beschikte die dagelijks trainen en al veel vaker Europa Cup hebben gespeeld. Ze lieten zich niet gek maken door het geweldige thuispubliek van VELO en bleven onder alle omstandigheden koelbloedig in de afronding.

NIET GEGUND

Na de 13-17 ruststand leek er bij 22-23 nog een sprankje hoop dat de thuiswedstrijd in elk geval nog gewonnen kon worden. Dát zou de uitschakeling een tikkeltje verzachten. Maar zelfs dat was de fans niet gegund. Twee Westlandse speelsters werden snel na elkaar naar de strafbank gestuurd en drie strafworpen tegen VELO waren te veel van het goede. Met die buitenkansjes wist de geslepen Turkse ploeg wel raad. Die tik kwam de moegestreden thuisclub niet meer te boven.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (8), Angelique van Duijvenbode (6), Kirsten van Steenbergen (5), Lexie Louwerens (2), Maud Schuit (2), Michelle Huf (1), Pieke van Ingen (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1).Bij Ankara waren Elif Yaren Uzun met 8 en Hatice Özdemir met 7 doelpunten de beste schutters. Gülcan Tügel was als spelbepaalster de grote aanjager van de ploeg.

AD SPORT/PETER LOTMAN

  

LEXIE LOUWERENS: ‘VIER DOELPUNTEN GOEDMAKEN, MOET LUKKEN’

VELO BEGINT VOL OPTIMISME AAN DE RETURN IN DE EUROPA CUP TEGEN ANKARA

Venéco/VELO moet zaterdag (19.00 uur, Wateringen) vier doelpunten verschil goedmaken om de volgende ronde van het Europa Cup toernooi te kunnen bereiken. De 29-25 nederlaag in Ankara lijkt niet onoverkomelijk. Sterker nog: nieuweling Lexie Louwerens (24) is ervan overtuigd dat het gaat lukken. ,,We kunnen ze echt wel pakken.”

De rappe hoekspeelster bulkt met haar teamgenoten van het vertrouwen als het gaat om de kansen zaterdag tegen het Turkse Ankara Yenimahalle BSK. Louwerens optimistisch: ,,Het was in de uitwedstrijd ook zeker niet onmogelijk om te winnen. Het kwartje viel alleen vaak net de verkeerde kant op. Als wij zaterdag op ons best zijn en allemaal honderd procent geven, kunnen we ze gewoon pakken. Het helpt ook mee, dat we nu niet zo’n lange reis achter de rug hebben en alle steun van de supporters krijgen in onze eigen volle sporthal.” De ervaren Louwerens kwam begin dit seizoen over van streekgenoot Quintus. Een welkome versterking voor coach Nico Stet, die de op eredivisieniveau gelouterde handbalster goed kan gebruiken. ,,In de negentien jaar dat ik handbal”, legt ze uit, ,,heb ik nog nooit bij een andere club gespeeld. Ik vind het belangrijk om verschillende ervaringen mee te maken. Dat is ook goed voor mijn ontwikkeling. Daarom heb ik die stap genomen.”

ROERIGE TIJD

Haar vertrek was een aderlating voor Quintus. ,,Ik ben om verschillende redenen weg gegaan”, vertelt ze. ,,Het team was erg jong en ik wil juist nog graag dingen leren. Afgelopen seizoen was een roerige tijd bij Quintus, waardoor mijn plezier steeds minder is geworden. Door de hoeveelheid tijd die je erin steekt, wil je wél dat de prestaties en het plezier optimaal zijn. Dat was minder geworden.”

Lexie Louwerens heeft al snel het verschil tussen de beide clubs ontdekt. ,,Bij VELO is het allemaal nieuw. Quintus speelt al tientallen jaren in de eredivisie en ook in de Europa Cup. Daardoor is het allemaal meer normaal geworden. Bij VELO zit het elke thuiswedstrijd helemaal vol en dat was bij Quintus helaas niet meer het geval. Ook nu met de Europa Cup naar Ankara waren er veel supporters mee en voor de thuiswedstrijd waren alle kaarten heel snel uitverkocht. Dat is geweldig om mee te maken. Ik ben zelf een speelster die onwijs veel energie krijgt door het vele publiek.”

Het bevalt haar erg goed bij VELO, zegt ze enthousiast. ,,Ik ben met open armen ontvangen door alle meiden en het is ook buiten het handballen om onwijs gezellig. De trip naar Ankara was heel gaaf. Ik was van tevoren wel een beetje zenuwachtig, omdat ik toch nieuw ben in een hechte groep. Maar het was geweldig en ik heb genoten.”

LASTIG VOORSPELLEN

Hoe de kansen voor VELO dit seizoen in de competitie liggen, vindt Louwerens lastig te voorspellen. ,,Er zit veel talent in de groep met een goede combinatie van jonge meiden en ervaren speelsters. De druk moet alleen niet te hoog worden, omdat het ten koste kan gaan van de prestaties. Ik heb veel vertrouwen in dit team en verwacht dat wij een goede kans maken om weer hoog te eindigen dit seizoen.”Maar eerst dus zaterdag in een ongetwijfeld kolkende VELO-hal de terugwedstrijd tegen Ankara. ,,Ik heb daar zó ongelofelijk veel zin in. We willen gewoon die volgende ronde halen. Vier doelpunten is in het handbal niet veel. Dus dat móét lukken…”

AD SPORT/PETER LOTMAN      

VELO ZET WATERINGEN OP EUROPESE HANDBALKAART

EEN INTERNATIONAAL DEBUUT IN TURKIJE OM NOOIT TE VERGETEN

De handbalsters van Venéco/VELO debuteerden in de Europa Cup tegen het Turkse Ankara Yenimahalle BSK. Ondanks de 29-25 nederlaag werd het voor de speelsters en fans een belevenis om nooit te vergeten. Uitblinkster Carmen Riepe: ,,Die vier verschil maken we thuis goed.”

Carmen Riepe (31) beleefde haar eerste optreden in de EC al bijna tien jaar geleden met streekgenoot Quintus. Met de Heulse rivaal kwam zij destijds uit tegen Galaytchanka uit de Oekraïne. ,,Dat was toen al een geweldige ervaring. De sfeer en het mogen handballen voor zo veel publiek was fantastisch. En nu in Ankara was het nóg meer genieten. Van de wedstrijd, van het samen op stap gaan en alles eromheen. Ik had niet verwacht, dat ik zo’n spektakel nog eens zou meemaken.”

Voor Michelle Huf (29) was het eerste duel op het Europese toneel allemaal nieuw. ,,Ik heb ervan genoten”, vertelt ze ondanks het verlies. ,,De reis er naar toe, al om half zes ‘s ochtends met de bus naar Brussel en vandaar vliegen naar Turkije. Ook bizar hoeveel supporters er met ons meegingen. Het leek wel een privéjet. Wel een beetje medelijden met de medepassagiers in zo’n kippenhok. Ook vanwege de zeventien zakken snoep die elke minuut rondgingen. Verder nog turbulentie en dat was niet lekker voor ons. Ik moest na de landing nog een tijdje bijkomen. We waren gesloopt na een reis van tien uur.”

PSYCHOLOGISCHE OORLOGSVOERING

Op zaterdag zou trainer Nico Stet zijn voorbereidende training houden. Huf lachend: ,,Maar die kon niet doorgaan. Het gerucht gaat, dat het sabotage was van de Turken. Dat hoort er blijkbaar allemaal bij. Psychologische oorlogsvoering.”Door veel tijdstraffen en strafworpen verliep de wedstrijd moeizaam. ,,Maar”, zegt Huf hoopvol, ,,we hebben de uitslag tijdens de wedstrijd zo klein mogelijk gehouden en houden er dus een positief gevoel aan over. Ondanks de nederlaag hebben we de avond geweldig afgesloten in een bar midden in Ankara met alle supporters. De boel op zijn kop gezet, zodat wij dus de derde helft in elk geval hebben gewonnen…”

Het is mooi, dat een club als VELO uit een Westlands dorpje zó veel indruk kan maken in het buitenland. Dat is op zich al een prestatie om trots op te zijn. En dat zijn ze dan ook bij de Multi-sportvereniging én in Wateringen waar met enthousiasme wordt meegeleefd. Steeds een volle sporthal bij de thuiswedstrijden en dat zal zaterdag bij de terugwedstrijd in de VELO-hal niet anders zijn. Binnen twee uur volledig uitverkocht, afgeladen vol en een uitzinnige supportersschare om de idolen te ondersteunen.

GESCHIEDENIS GESCHREVEN

Dan maakt het eigenlijk niet eens zo veel uit dat het eerste duel verloren ging. De teleurstelling werd snel weggespoeld, omdat de Westlanders zich realiseerden dat er geschiedenis was geschreven. Geen overwinning, waarop vooraf was gehoopt. Zaterdag moet het dan wél gebeuren. Voor eigen publiek willen de adepten van coach Stet vlammen.

Riepe optimistisch: ,,Dat kan echt wel lukken. We kunnen beter dan we in Ankara hebben laten zien. We gaan onze fans thuis verrassen. Die vier verschil maken we goed.”Mocht het inderdaad lukken de volgende ronde te bereiken, dan schrijft VELO helemaal historie. En dan staat het handbalgekke Wateringen helemaal op zijn kop.

Eindstand 29-25 (rust 15-14). Doelpunten VELO: Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (3), Angelique van Duijvenbode (2), Michelle Huf (1), Lexie Louwerens (1), Talisa van Bergen en Henegouwen (1) en Lotte Duijnisveld (1).

Bij Ankara waren Elif Yaren Uzun (8), Gulcan Tugel (6) en Seda Nur Celik (6) de topschutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Supporters van VELO maken gouden tijden mee.

Opnieuw kan er een uniek hoofdstuk worden bijgeschreven in de toch al rijke historie van handbalvereniging VELO. De twee Europa Cupduels, zaterdag in Turkije en volgende week in Wateringen, vormen een mijlpaal voor de speelsters én de supporters.

Morgen stappen zij met het team, de staf en nog een stel enthousiastelingen van de ‘harde kern’ om vijf uur ’s morgens in de touringcar naar vliegveld Brussels Airport. Vandaar vertrekt het bonte gezelschap naar Ankara om zaterdag in de namiddag voor het eerst in de geschiedenis hun favorieten Europees in actie te kunnen zien. Je moet wel heel erg gek zijn op je ‘cluppie’ om dat er allemaal voor over te hebben.

Wim Riepe, altijd uitgedost in zijn speciale VELO-outfit, moet erom lachen. ,,Mijn vrouw noemt mij de dorpsgek. Maar tuurlijk gaan we mee. Het is toch bijzonder om de ploeg te kunnen aanmoedigen. Het is de eerste Europese uitwedstrijd met VELO die we meemaken. Die support hebben de meiden hard nodig. Bovendien zijn het voor ons een paar hartstikke leuke dagen”, zegt de voormalig voetbalkeeper van HMSH.

Riepe is de vader van eerste teamspeelster Carmen en de schoonvader van Michelle Huf, ook basisspeelster van het zo sterk presterende VELO. ,,Extra reden”, glundert paps, ,,om die speelsters in actie te zien. Carmen handbalt al zo lang en dit is voor haar ook een hoogtepunt, net als voor ons. Dan is het toch mooi om dat samen te beleven. En dan maakt winnen of verliezen eigenlijk niet uit.”

Ook Remco Schaefers is zo’n fanatieke supporter die voor geen goud het Europese optreden van zijn favoriete club wil missen. Zijn vrouw, die ook meereist, is scheidsrechter bij VELO en zijn dochter van veertien speelt in de jeugd. Hij verheugt zich al op het verblijf in Ankara en de tweestrijd in de ongetwijfeld luidruchtige sporthal. ,,Het zal daar een kabaal zijn, verwacht ik, zoals altijd met sportwedstrijden in Turkije. Prachtig om zo’n gekkenhuis mee te maken. Wij zullen er niet bovenuit komen, maar we zullen flink van ons laten horen. En verder is het super om daar een paar dagen samen met het team te verblijven.”

Wat ze tijdens de vrije uurtjes gaan uitspoken, weten ze nog niet. Cultuur snuiven, kerken en oude gebouwen bezoeken? ,,Nou”, schatert Riepe nu al bij die gedachte, ,,ik denk eerder naar de buikdanseressen in een Turkse nachtclub. Dan kunnen we daar de boel op stelten zetten. Al wordt dan misschien moeilijk, omdat mijn vrouw ook meegaat…”

En zo duurt het sprookje van de handbalsters van VELO voort. Na het glorieuze debuutseizoen waarin zij direct al als vierde eindigden, wachten nu de duels in de eerste ronde van de Europa Cup tegen Ankara Yenimahalle BSK.

Schaefers: ,,We hadden nooit verwacht, dat we als eerstejaars in de eredivisie al Europa in zouden gaan. Dat is uitzonderlijk. We zetten de handbalwereld met deze prestatie op zijn kop. Bij elke thuiswedstrijd is het afgeladen vol, mede dankzij de donaties van de entreegelden door sponsor Venéco. Voor de Europa Cup waren de kaarten in recordtijd uitverkocht.”

VELO komt zaterdagmiddag om vijf uur Turkse tijd (vier uur in Nederland) in actie in de sportarena van Ankara. Volgende week zaterdag, 30 september, staat de terugwedstrijd in Wateringen om 19.00 uur.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Venéco/VELO vs PSV

VELO had de pech dat keepster Femke Erkens vlak voor de wedstrijd tijdens de warming-up op een bal ging staan en daardoor een enkelblessure opliep. Zij werd overigens prima vervangen door Caithlin Angevaare.

Het team van coach Nico Stet won na de 17-13 ruststand met 30-27 en pakte zo twee belangrijke punten. De eerste twintig minuten kwam PSV op voorsprong (9-11). De laatste tien minuten van de eerste helft waren duidelijk voor de thuisclub met de makkelijk scorende Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode.

In de tweede helft bleef de tegenstander uit Eindhoven lang bij tot 24-22, met nog tien minuten op de klok. In de spannende slotfase gaf de ervaring van VELO de doorslag en kon de 30-27 overwinning worden binnengesleept.

Doelpunten: Carmen Riepe (11), Angelique van Duijvenbode (7), Kirsten van Steenbergen (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Kim Schildmeijer (1), Lexie Louwerens (1), Michelle Huf (1) en Lotte Duijnisveld (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Wilma van Steenbergen & Frank van der Leer (SPORTSNAP)

VELO bleef lang bij tegen kampioen VOC, maar moest in de slotfase capituleren.

De verwachtingen voorafgaande aan VELO-VOC waren hoog gespannen. Té hoog wellicht, want de landskampioen won na een overtuigende tweede helft met 22-32. Bij de rust waren de beide partijen met 12-12 nog in evenwicht.

Die hoge verwachtingen worden vooral veroorzaakt door de buitenwacht, die de ploeg van coach Nico Stet na het glorieuze seizoen in feite te hoog op het paard tilt, vindt ook de technische staf. VELO speelt prima handbal, maar je mag niet verwachten, dat ze dan ook maar ‘eventjes’ resultaten behalen tegen de topploegen. Daarvoor moet er nog veel arbeid worden verricht. De ervaren Stet weet dat als geen ander.

De bij VELO debuterende Lexie Louwerens (ex Quintus) speelde zeer verdienstelijk met een serie doelpunten uit de linkerhoek en de break. Ook Michelle Huf was met drie treffers en fraaie individuele acties vanuit de andere hoek op dreef. In de tweede helft was VOC de bovenliggende partij met de uitblinkende Jette van Ingen (5x raak). Een aantal, door VELO sterk aangevochten, tijdstraffen deed vervolgens de thuisclub de das om. Met nog slechts vier speelsters binnen de lijnen was het voor VOC niet moeilijk de stand op te voeren van 16-18 naar 16-21. Daarmee was de partij gespeeld.

Doelpunten VELO:  Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (4), Michelle Huf  (3), Lexie Louwerens (3), Kim Schildmeijer (2), Talisa van Bergen en Henegouwen, Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit, Quincy Fani en Pieke van Ingen (allen 1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: IKE HENDRIKS kijk voor meer foto’s op Sportsnap.nl

VELO WINT DE EERSTE EDITIE VAN HET EIGEN VENÉCO TOERNOOI

VELO is winnaar geworden van de eerste editie van het eigen toernooi om de VENÉCO Cup. Het team van coach Nico Stet deelde de punten met PSV (24-24) en won afgetekend met 26-14 van DSVD. PSV versloeg de ploeg uit Deurningen met 30-28 en dat was voldoende voor VELO om op doelsaldo de beker in ontvangst te mogen nemen.

De organisatie incasseerde op de wedstrijddag een flinke tegenvaller, omdat Kwiek Raalte op het laatste moment afbelde. Na veel improviseren lukte het toch om met een drieluik het publiek te vermaken. Hoofddoel was de voorbereiding op de competitie, die zaterdag begint met de thuiswedstrijd tegen landskampioen VOC.
Zaterdag waren er veel activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic vanaf de kabouters tot en met de D-jeugd. Met handtekeningenacties en foto’s met de selectie. Vrijdagavond een feestelijk galadiner met dans en zang in restaurant Luden waarvoor een tafel kon worden gekocht. Dit alles om geld te genereren voor de deelname aan de Europa Cup volgende maand. VELO heeft dankzij Venéco, die al tien jaar sponsor is, een speciaal EC-shirt met nieuw logo ontworpen voor die historische Europese deelname.

OVERTUIGEND
Tegen PSV kwam VELO met 14-20 op achterstand, maar repareerde dat bijtijds naar het gelijkspel: 24-24. Carmen Riepe (5), Kirsten van Steenbergen (5), Talisa Groen (4), Michelle Huf (3) en Maud Schuit (3) zorgden voor het grootste deel van de productie.
Tegen DSVD was VELO duidelijk de betere ploeg. Er moest met drie doelpunten verschil worden gewonnen om de Cup te bemachtigen, maar het werd uiteindelijk overtuigend 26-14. Kirsten van Steenbergen (6), Lotte Duijnisveld (5), Carmen Riepe (4) en Quincy Fani (4) waren dit keer de beste schutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Ike Hendriks en Wilma van Steenbergen

SUCCESVOL DRIELUIK VAN VELO IN AANLOOP NAAR COMPETITIE

De handbalsters van Venéco/VELO hebben het drieluik met MHV’81 en Fortissimo met succes afgewerkt. Tegen Fortissimo boekte het team van trainer/coach Nico Stet een 31-28 overwinning na de 19-11 ruststand. MHV was getuige de 32-13 eindstand (rust 18-7) niet opgewassen tegen het snelle spel van de Wateringse gastvrouwen.

Tegen Fortissimo was het binnen tien minuten 6-1 door fraaie doelpunten van Carmen Riepe en Maud Schuit. In totaal kwamen zij tot respectievelijk zes en vijf treffers. Ook Michelle Huf was met vier doelpunten uit even zovele schoten prima op dreef. Na het wisselen (19-11) zakte het tempo wat weg bij VELO en werden de afspraken minder goed nagekomen. Daardoor kon Fortissimo, met de uitblinkende Amy Oostveen, steeds dichterbij komen. Met nog vijf minuten op de klok was het verschil teruggebracht tot 29-28. In de slotfase herpakte VELO zich, waardoor toch nog de 31-28 overwinning kon worden binnengehaald.

Naast Riepe en Schuit waren ook Kim Schildmeijer, Angelique van Duijvenbode en Kirsten van Steenbergem (allen viermaal raak) trefzeker.

OVERTUIGEND

Uitblinker in het overtuigend gewonnen duel met MHV was Lotte Duijnisveld met acht doelpunten. Bij de rust was het al 18-7 voor VELO, dat zich herpakte na de moeizame tweede helft tegen Fortissimo. De verdediging werkte weer prima en in de aanval werd met een hoger tempo gespeeld. Direct in het begin van de tweede helft werd het al snel 23-8 door vlotte combinaties en was het over en uit bij MHV.

Met Duijnisveld (acht) leverden ook Riepe (vijf), Van Duijvenbode (vier), Schuit en Louwerens (beiden drie) hun aandeel in de productie.

Lexie Louwerens maakte na haar overstap van Quintus haar officiële debuut voor VELO.

Komende zaterdag 26 augustus staat de Wateringse club in het teken van de eerste editie om de VENÉCO/Cup met deelname uit de eredivisie van competitiegenoten PSV, DSVD en Kwiek. De eerste wedstrijd speelt VELO  om 19.00 uur tegen PSV. Daarna spelen Kwiek en DSVD tegen elkaar en om 20.30 uur is de finale. Verder zijn er die middag diverse activiteiten voor de jeugd met onder meer een clinic begeleid door de speelsters van het eerste team.

AD SPORT/PETER LOTMAN

SUCCESVOL TRAININGSKAMP VELO IN DUITSLAND

 Venéco/VELO heeft een succesvol trainingskamp achter de rug in het Duitse Effeld. Het team van coach Nico Stet won met 32-26 (rust 19-18) van TV Aldekerk 07. Carmen Riepe was met elf doelpunten uitblinkster. Kim Schildmeijer maakte haar officieuze debuut en scoorde drie keer. In de slotfase gaf een aantal sterke acties van de jarige Michelle Huf  bij 28-26 de doorslag. Quincy Fani was weer terug in de selectie nadat zij eerder besloot te stoppen.

Tegen bekerwinnaar Handbal Venlo bleef VELO door de sterk spelende Kirsten van Steenbergen (zeven doelpunten) en Angelique van Duijvenbode (zes) lang op gelijke hoogte. De 20-16 voorsprong moest echter in de slotfase alsnog uit handen worden gegeven: 25-28.

Tegen Sint Truiden, de kampioen van België, speelde de ploeg uit Wateringen een prima partij met de 30-21 overwinning als beloning. Riepe (7), Van Steenbergen, Van Duijvenbode en Schuit (allen driemaal) waren de beste schutters.

,,Zeer geslaagd trainingskamp met goede resultaten. Prima voor de teambuilding en een sterk uitgangspunt voor de competitie”, aldus de tevreden technische leiding.

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

FOTO’S: CARSTEN WULF
INSTA. :@fl_oto